Navigatie

Samsung QD-OLED 2023 Review: De absolute top in beeldkwaliteit

Samsung heeft zijn OLED-serie uitgebreid met een gloednieuw model, nog meer helderheid in het beeld en met als kers op de taart hebben beide modellen een extra inchmaat gekregen! Expert was bij Samsung op bezoek om als één van de eerste in Nederland beide Samsung OLED’s te bekijken!

Plus- en minpunten
+ Mooi contrast en rijke kleuren dankzij Samsung QD-OLED
+ Altijd goed zicht op het scherm door het Anti Reflectie-filter
+ Dit jaar voor het eerst verkrijgbaar in 77-inch
+ Ultradun design
- Televisie heeft geen Dolby Vision

Belangrijkste specificaties

Formaten
55-, 65- en 77-inch
Beeldresolutie
4K
HDMI-poorten
4x HDMI 2.1
Beeldtype
Samsung QD-OLED
Bijzondere kenmerken
Anti Reflectie-filter, Q-Symphony, Dolby Atmos, FreeSync, VRR en ALLM

Mooie contrasten en rijke kleuren met Samsung QD-OLED

Al jarenlang staat Samsung bekend om zijn goede QLED en NEO QLED televisies, en nog steeds, maar vorig jaar kwam Samsung met een nieuwe beeldtechniek op de markt waarmee ze nu ook veel bekendheid werven, Samsung QD-OLED.

Het paneel brengt hierbij als het ware de bekende beeldtechnieken, OLED en Quantum Dot, samen in één. Daarmee beleef je dus de indrukwekkende zwartwaarden van OLED en de intense kleuren van Quantum Dots. Het voordeel daarvan is dat het beeld een heel mooi contrast krijgt met rijke kleuren.

Een ander groot voordeel is de helderheid. Dat heeft te maken met de laag Quantum Dots die in het QD OLED-scherm zitten. Normale OLED-tv’s gebruiken namelijk een kleurenfilter om het licht te verwerken. Bij Samsung OLED zorgt die laag Quantum Dots ervoor dat er meer licht kan worden toegelaten wat resulteert in een helderder beeld.

Scherpe beelden op de S90C

De Samsung OLED 2023-serie bestaat uit twee verschillende modellen die allebei voorzien zijn van het mooie QD OLED-scherm. De eerste tv in deze serie is de Samsung S90C.

Bij deze tv komen, vooral in donkere ruimtes, beelden goed naar voren. Ook in lichte kamers is het beeld goed te zien dankzij de laag Quantum Dots. Het maakt ook niet uit waar in de kamer je zit, links, rechts, of recht voor de tv, want door de ruime kijkhoek heb je altijd goed zicht. Daarnaast worden reflecties grotendeels goed tegengehouden door het Anti Reflectie-filter.

Ook als je van wat dichterbij naar het scherm kijkt, blijven de beelden goed zichtbaar. De tv is niet te betrappen op onscherpe delen. Dat is ook niet gek, want de tv heeft een 4K-resolutie. Beelden zijn daardoor altijd scherp.

En om er zeker van te zijn dat je altijd goed zicht blijft houden op een film of serie maakt Samsung gebruik van Adaptive Picture. Komt er veel licht in je kamer terwijl je een donkere scene kijkt? Dan gaat de helderheid door deze techniek automatisch omhoog. Dat werkt ook andersom wanneer er juist weinig licht in je kamer komt en er zich een heldere scene afspeelt, je raadt het al, dan gaat de helderheid omlaag.

Designfeatures op de S90C

Het design van de S90C zier er heel strak uit. Het zogeheten Laser Slim Design geeft de tv een superdunne rand en een platte achterkant. Dankzij het OLED-paneel kan de tv extreem dun gemaakt worden en dat geeft hem een hele gave uitstraling.

De tv is beschikbaar in 55-inch of nog groter in 65- of zelfs 77-inch!

Het beste geluid voor jouw kamer

Qua geluid kom je bij de Samsung S90C ook niets tekort. De televisie ondersteunt Dolby Atmos waardoor je, vooral met een soundbar, kunt genieten van ruimtelijk geluid.

Met een Samsung-soundbar kan je het geluid naar een nog hoger niveau tillen. Dan wordt er namelijk gebruik gemaakt van Q-Symphony waarbij de speakers van de tv en die van de soundbar samen voor een mooi geluid zorgen. Hiervoor moet de soundbar wel Q-Symphony ondersteunen.

Verder wordt het geluid goed geregeld door Adaptive Sound. Deze techniek past het geluid van elke scene aan waarbij hij rekening houdt met de inhoud, het luistervolume en de akoestiek van de kamer.

Nog helderdere beelden op de S95C

Het absolute uithangbord van deze OLED-serie is de Samsung S95C. Op het gebied van zowel beeld, design als geluid gaat hij nog verder dan de S90.

Het beeld heeft net als bij de S90C diepe zwartwaardes en mooie kleuren dankzij Samsung QD OLED. Ook is hij voorzien van 4K, Anti Reflectie en een ruime kijkhoek. Waar het beeld van S95C verder gaat dan de S90C is de helderheid.

Bij de S95C wordt er namelijk een nog hogere piekhelderheid bereikt door de laag Quantum Dots. Hoe hoger de piekhelderheid van de televisie, hoe beter het scherm in staat is om heldere beelden weer te geven.

Dunner dan dun

Het design bij de S95C is nog strakker dan bij de S90C. Het Infinity One Design geeft de tv een breedte van slechts 11 millimeter. Dit is net zo dun als een gemiddelde smartphone.

Ben je iemand die de kabels netjes achter de tv wil wegwerken voor een strakke opstelling? Daarvoor heeft Samsung bij de S95C iets heel handigs, namelijk de One Connect Box. Dit is een box waarin je alle kabels kunt wegwerken en maar één kabel nodig hebt om hem aan de tv aan te sluiten. Het ziet er direct een stuk strakker uit!

Net als de S90C is deze tv verkrijgbaar in 55-, 65- en 77-inch. Daarbij is de 77-inch variant nieuw dit jaar. Zowel op de S90 als op de S95C. Vorig jaar waren beide modellen nog maar verkrijgbaar in twee varianten. Dit jaar heb je dus iets meer keuze.

Laat je meetrekken in de actie

Op het gebied van geluid is dit model ook een vooruitgang. Dat komt vooral door 1 techniek, OTS+. OTS staat voor Object Tracking Sound. De speakers van de tv volgen daarbij objecten op het scherm qua geluid. Bij OTS+ zitten er nog eens extra speakers aan de zijkant die dit effect nog eens versterken. Tijdens een actiefilm of een sportwedstrijd is dit heel duidelijk te merken.

Samsung OLED is met de S95C naar een nog hoger niveau getild. Het ultradunne design, de geweldige beeldkwaliteit en het goed klinkende geluid maken deze tv echt een topper.

Gaming op de Samsung OLED

In deze review hebben we het veel over ‘deze tv is goed voor filmkijken of geschikt voor het kijken naar sport’, maar daarbij wordt één groep vergeten. De Samsung OLED-tv’s zijn namelijk ook perfect voor de gamers.

De 4K resolutie is leuk voor het kijken naar een film, maar tijdens het gamen voegt dit natuurlijk ook echt wat toe. Details zijn namelijk superscherp. Daarbij komt ook nog eens een refreshrate van 144Hz. Je game beweegt daarmee heel soepel.

De 4 HDMI 2.1 poorten van de tv’s maken technieken als FreeSync, VRR en ALLM mogelijk. Daarmee is gamen nog comfortabeler. Het beeld wordt namelijk altijd goed ververst en je gamet met de laagste input-lag.

Alle smart mogelijkheden

Tot slot de smart mogelijkheden. De Samsung OLED is tenslotte een smart-tv.

Als je al een Samsung-tv hebt dan is de kans groot dat TizenOS je wel iets zegt. Dit is de omgeving waar je een goed overzicht hebt van alle apps en programma’s die de tv je biedt. Onder het kopje ‘Media’ zie je alle mogelijke streamingsdiensten staan.
Let op: om gebruik te maken van het smart-systeem is een (gratis) account vereist.

Het bedienen gaat overigens heel makkelijk met de Solar One Remote die je oplaadt met een zonnepaneel, vandaar ook de naam. De afstandsbediening werkt fijn, ligt goed in de hand en beschikt niet over al te veel knoppen. Dat maakt hem lekker overzichtelijk.

Verder is het mogelijk om meerdere bronnen tegelijkertijd te bekijken met Multi View. Bijvoorbeeld een YouTube-filmpje en daarnaast content van Samsung TV. Je kunt het scherm daarbij op meerdere manieren splitten. Half-half bijvoorbeeld of als picture-in-picture.

Adembenemende beeldkwaliteit

Puntje bij paaltje. Als je echt wilt genieten van een unieke beeldkwaliteit, dan is de Samsung OLED van 2023 de beste keuze. De samenvoeging van de indrukwekkende zwartwaarden van OLED en de rijke kleuren van Quantum Dot is rustig ‘adembenemend’ te noemen. De S95C is in deze serie de echte uitblinker. Het beeld, het design en het geluid, hij heeft het gewoon allemaal!

Wil je de beeldkwaliteit of het design zelf eens ervaren? Kom dan zeker even langs in 1 van onze 140 winkels.