Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over airconditioners

Airco’s zijn bedoeld om warme lucht in een ruimte af te koelen en te ontvochtigen. Hierdoor heb je geen last van benauwd weer als je bijvoorbeeld in een kantoor aan het werk bent, of als je ’s avonds probeert te slapen. Wanneer je een airconditioner gaat kopen kun je uit veel soorten kiezen. Iedere airco heeft andere mogelijkheden. Zo kun je kiezen tussen een mobiele airco, een split airco en een luchtkoeler. Een luchtkoeler werkt anders dan een airco en maakt de lucht juist vochtiger. Hieronder vertellen wij waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe airco.

Bekijk alle airconditioners

1. Wat voor airconditioner kiest je?

Mobiele airco
Een mobiele airco kun je makkelijk in een kamer plaatsen, zonder installatie. De warme lucht gaat door een afvoerslang door het raam naar buiten. Eventueel kun je de kier opvullen met isolatiemateriaal zodat de airco minder hard hoeft te werken. Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen en je kunt hem opbergen wanneer je hem niet gebruikt.

Een mobiele airco heeft een condens opvangbakje om het vocht uit de lucht in op te vangen. Een airco haalt per uur wel 1 tot 2 liter water uit de lucht, dus je moet het opvangbakje een aantal keer per dag legen. Als het opvangbakje vol is, stopt de airco met koelen.

Een mobiele airco maakt meer geluid dan een split airco. Bij een split airco wordt het gedeelte van de airconditioner dat het meeste geluid maakt buiten geplaatst. Daarom kan een mobiele airco minder geschikt zijn voor in de slaapkamer. Tip: Als je de mobiele airco aanzet voordat je gaat slapen, slaap je in een koele kamer en kun je de airco uitzetten wanneer je gaat slapen zodat je geen last hebt van het geluid.

Een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Als je een afvoerslang onhandig vindt, kun je kiezen voor een luchtkoeler.

Alle mobiele airco's

Split airco / Airco split unit
Een split airco haalt tijdens het koelen vocht uit de lucht en voert vocht en warmte naar buiten af. Een split airco bestaat uit twee gedeeltes: een binnen- en een buitengedeelte. Een split airco moet op een vaste plaats in huis worden gemonteerd. Het is een krachtige airconditioner die ook geschikt is voor grotere ruimtes. En je kunt er naast koelen ook mee ventileren en verwarmen zodat je de airco in elk seizoen kunt gebruiken.

Een groot voordeel van een split airco is dat hij heel stil is. Het gedeelte van de airconditioner dat het meeste geluid maakt bevindt zich buiten. Daardoor is een split airco een stuk stiller dan een mobiele airco en wordt je nachtrust niet verstoord door hinderlijk geruis.

Alle split airco's

Luchtkoeler / Aircooler
Een luchtkoeler of aircooler kun je zien als een airco zonder slang naar buiten. Een luchtkoeler heeft wel een andere werking dan een airco. Een luchtkoeler verdampt koud water waardoor de kamertemperatuur daalt. Dus in tegenstelling tot een airco wordt de lucht met een luchtkoeler vochtiger. Een luchtkoeler heeft een waterreservoir dat een paar keer per dag moet worden bijgevuld.

Een luchtkoeler geeft meer verkoeling dan een ventilator maar is minder krachtig dan een mobiele airco. Een luchtkoeler brengt de kamertemperatuur met maximaal 3 graden naar beneden.

Het grote voordeel van een luchtkoeler is dat het apparaat geen luchtafvoer naar buiten nodig heeft. Daardoor is het apparaat heel makkelijk in elke kamer neer te zetten.

Alle luchtkoelers

2. Koelvermogen – Hoeveel kan de airco koelen?

Het koelvermogen van een airco bepaalt hoe veel de airconditioner kan koelen. Voor een kleine kamer heb je niet zo’n hoog koelvermogen nodig. Maar voor een grote ruimte moet het koelvermogen van de airco groot genoeg zijn om de kamer effectief te kunnen koelen. Het koelvermogen wordt vaak gemeten in BTU per uur. Hoe hoger het getal, hoe meer de airco kan koelen. Bij een luchtkoeler wordt geen BTU genoemd. BTU wordt alleen gebruikt bij mobiele- en split unit airco’s.

Voor een gemiddelde kamer is er 136 BTU nodig om 1 m³ te koelen. Als je weet hoe groot uw kamer is (hoogte x breedte x lengte) dan kun je uitrekenen hoe krachtig de airco ongeveer moet zijn. Rekenvoorbeeld: een kamer van 4 bij 4 meter met een hoogte van 2,5 meter is 40 kubieke meter. Vermenigvuldig dit aantal kubieke meters met 136 BTU. Je hebt voor deze kamer een airco met een koelvermogen van 5440 BTU nodig.

Let er wel op dat het aantal BTU slechts een inschatting is. Voor een kamer onder een plat dak en met veel grote ramen heb je een krachtigere airco nodig.

3. Geluidsniveau – Hoeveel geluid maakt de airco?

Het geluidsniveau van een airco wordt gemeten in decibel (dB) en is met name van belang in de slaapkamer. Je wil immers rustig kunnen slapen. Split airco’s zijn veel stiller dan mobiele airco’s omdat het gedeelte dat geluid maakt buiten zit. Een mobiele airco maakt tussen de 53 en 65dB geluid en een split unit airco rond de 21 dB.

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijg je liever een persoonlijk advies? Jouw lokale Expert winkel staat voor je klaar! Wij helpen je met het maken van de perfecte keuze, op basis van je wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij jou in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels