Navigatie

Advies over bluetooth- en wifi-speakers

Wil je een bluetooth- of wifi-speaker kopen? Expert adviseert je graag

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van muziek luisteren. Waar je vroegen al snel afhankelijk was van een stereo-installatie, waar je je favoriete cd’s in moest stoppen, kun je nu direct draadloos luisteren naar miljoenen nummers. Met een bluetoothspeaker of wifi-speaker heb je geen gehannes meer met kabels en luister je direct naar jouw favoriete muziek. Maar wat is het verschil? En waar moet je op letten als je een bluetooth of wifi-speaker wil kopen? Wij helpen je verder.

Bekijk alle speakers bij Expert

Bekijk alle speakers bij Expert

Wil je een speaker kopen? Expert adviseert je graag

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van muziek luisteren. Waar je vroegen al snel afhankelijk was van een stereo-installatie, waar je je favoriete cd’s in moest stoppen, kun je nu direct draadloos luisteren naar miljoenen nummers. Met een bluetoothspeaker of wifi-speaker heb je geen gehannes meer met kabels en luister je direct naar jouw favoriete muziek. Maar wat is het verschil? En waar moet je op letten als je een bluetooth of wifi-speaker wil kopen? Wij helpen je verder.

Bluetooth- of wifi-speaker kopen? Expert helpt je verder!

Wat is de overeenkomst

In het eerste opzicht lijken bluetooth- en wifi-speakers vrij gelijk. Met beide soorten speakers kan je draadloos naar jouw favoriete muziek luisteren, beide speakers zijn te bedienen met je smartphone of tablet en met beide speakers ondersteunen de populairste streamingdiensten. Overigens is het met veel wifi-speakers ook mogelijk om via bluetooth muziek af te spelen en zijn veel wifi-speakers dus ook bluetooth-speakers. Wifi-speakers werken echter meestal alleen op netstroom, waardoor je ze niet makkelijk kan meenemen naar een park of het strand.

Wat is het verschil

Heel simpel gezegd is het verschil tussen een bluetooth-speaker en een wifi-speaker de ingebouwde verbindingstechnologie; verbind je de speaker via bluetooth of wifi. Dit lijkt een klein verschil, maar in de praktijk zijn de speakers hierdoor echt anders. Een wifi-speaker streamt de muziek rechtstreeks van het internet en is daardoor een zelfstandig apparaat. Een bluetoothspeaker speelt in feite het geluid af van het apparaat waarmee het verbonden is. Speel je bijvoorbeeld muziek af via de Spotify-app op jouw telefoon, dan is de telefoon de bron van de muziek. Gaat de accu van je telefoon leeg, of loop je te ver van de speaker vandaan, dan houdt de muziek op. Een voordeel van bluetooth-speakers is wel dat deze meestal een ingebouwde accu hebben. Hierdoor kan je ze makkelijk overal mee naartoe nemen. Ook zijn ze vaak redelijk robuust, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze stuk gaan als je ze meeneemt naar het park of het strand.

Wifi-speakers – De mooiste muziek in je hele huis

Wil je in je hele huis genieten van de mooiste muziek in uitstekende geluidskwaliteit, kies dan voor een wifi-speaker. Meestal produceren wifi-speakers een betere geluidskwaliteit doordat de muziek niet wordt gecomprimeerd. Er zijn ook high-res audio wifi-speakers. Deze produceren geluid in hogere kwaliteit van cd-kwaliteit, waardoor je geen enkel detail meer mist. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina 'Wat is High-Res Audio?'. Een ander groot voordeel van wifi-speakers is dat ze zelfstandig zijn; hoewel je vaak wel de muziek moet selecteren via een app op je telefoon of tablet, hoeft deze niet in de buurt te blijven of aan te blijven als de muziek eenmaal speelt.

Multiroom audio

Een groot pluspunt van wifi-speakers is dat deze vaak aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Heb je meerdere wifi-speakers die zijn verbonden op hetzelfde netwerk, dan kan je hiermee een zogenaamde multiroom-opstelling maken. Dit houdt in dat de muziek die je afspeelt niet alleen over een speaker klinkt, maar over meerdere. Heb je bijvoorbeeld een speaker in de keuken en een in de woonkamer, dan komt de muziek (perfect synchroon) uit beide speakers, zodat je rustig heen en weer kan lopen zonder een noot te missen. Heb je zowel wifi-speakers in de woonkamer als in de kamer van je puberende dochter, dan kan je er ook voor kiezen om op elke speaker verschillende muziek af te spelen. Zo kan jij genieten van Dave Brubeck en kan je dochter lekker luisteren naar Justin Bieber.

Kies je voor een wifi-speaker met het idee om deze in de loop der tijd uit te breiden naar een mooie multiroom-installatie, let er dan wel op welke techniek de speakers gebruiken. Koop je bijvoorbeeld een stijlvolle Denon-speaker, dan kan je deze alleen verbinden met wifi-speakers die gebruikmaken van HEOS. Kies je voor Sonos, dan kan je deze alleen uitbreiden met andere Sonos-speakers en ga je voor Harman Kardon Citation-speakers, dan heb je speakers nodig die werken via Google Home.

Storingsvrij genieten? Denk aan je wifi

Om optimaal zonder storing en haperingen te kunnen genieten van jouw favoriete muziek is het wel van belang dat je een goede internetverbinding nodig hebt. Zeker als je een multiroom-opstelling wil maken moet de verbinding in je hele huis goed zijn om te voorkomen dat de muziek gaat stotteren. Wil je meer weten over een goede wifi-verbinding om muziek te streamen, lees dan onze adviespagina 'Alles wat je moet weten over muziek streamen'.

bluetooth-speakers – Overal jouw muziek

Luister je vaak muziek van verschillende apparaten, dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een bluetooth-speaker. Om een wifi-speaker te verbinden met je netwerk moet je vaak via een app de verbinding opzetten en moet je vaak je (lange) wifi-wachtwoord invoeren. bluetooth-speakers zijn snel te verbinden met je smartphone; als de speaker NFC heeft hoef je de twee apparaten zelfs alleen maar even tegen elkaar aan te houden en je kan direct aan de slag. Veel eenvoudiger dan dat wordt het niet.

Stof- en waterbestendig

Veel bluetooth-speakers zijn stof- en waterbestendig. Maar de mate van robuustheid verschilt per speaker: sommige speakers kunnen wel tegen een flinke regenbui maar zijn minder bestand tegen plassen water en met sommige speakers kan je rustig in het zwembad springen. Om aan te geven hoe robuust speakers zijn wordt gebruikgemaakt van de IP-schaal. Dit staat voor International Protection-schaal en wordt aangeduid met de letters IP gevolgd door twee getallen. Het eerste getal staat voor bestandheid tegen stof (deze schaal loopt van 0 tot 6, waarbij 6 volledig stofdicht is) en het tweede getal van bestandheid tegen vocht (deze schaal loopt van 0 tot 9, waarbij een waardering van 7 aangeeft dat de speaker minimaal 30 minuten blijft werken als deze een meter onder water ligt).

Ga je bijvoorbeeld graag naar met een muziekje naar het strand, dan is het verstandig om een bluetoothspeaker te kiezen met een IP67-waardering. Wil je vooral thuis luisteren, dan maakt de IP-waardering niets uit.

Altijd op pad met muziek

Een groot voordeel van de meeste bluetooth-speakers is dat deze een ingebouwde accu hebben. Hierdoor kan je altijd muziek luisteren, ook als je op pad gaat. Als je een bluetoothspeaker wil kopen, bedenkt dan waarvoor je hem wil gebruiken. Wil je af en toe een muziekje als je een stukje in de auto zit, dan heb je vaak wel genoeg aan een speaker die het tot 5 uur volhoudt. Wil je urenlang een feestje bouwen, of ga je op pad naar een locatie zonder stopcontact, dan kan een speaker met een langere accuduur wel zo fijn zijn. Sommige speakers, zoals de JBL Charge 4, bieden ook de mogelijkheid om te fungeren als powerbank. Hiermee kan je dus ook jouw smartphone of tablet wat extra power geven. Handig als je lekker aan het feesten bent en de accu van je telefoon het minder lang vol dreigt te houden dan jij.

Groots geluid

Wil je met je vrienden een groot feest bouwen op de camping, het strand of waar dan ook? Sommige bluetooth-speakers bieden de mogelijkheid om te verbinden met andere bluetooth-speakers. Zo kan je met sommige Sony- of JBL-speakers tot wel 100 speakers met elkaar verbinden, waarna ze allemaal dezelfde muziek afspelen. Erg handig als het feest steeds groter wordt, want zo kan iedereen de muziek blijven horen en hoeft niet iedereen op een kluitje te staan om te kunnen dansen.

De hoogste kwaliteit

Het vooroordeel van muziek luisteren via bluetooth is dat de geluidskwaliteit niet optimaal is. In de begindagen van bluetooth was dit waar, maar tegenwoordig zijn er geavanceerde technieken die de geluidskwaliteit intact laten. Met sommige van deze zogenaamde codecs is de geluidskwaliteit zelfs beter dan op cd’s.

De meestvoorkomende codecs zijn AptX en AptX-HD, AAC, en LDAC. Wil je een bluetooth-speaker kopen en de hoogste geluidskwaliteit ervaren, check dan of de speaker de codec ondersteunt en of het afspeelapparaat (bijvoorbeeld een smartphone of tablet) deze codec ondersteunt.

Wil je meer weten over codecs en de geluidskwaliteit bij bluetoothverbindingen? Lees dan onze adviespagina Geluidskwaliteit & Bluetooth – Alles over aptX, LDAC en andere Codecs.

Expert staat altijd voor je klaar

Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!

Expert staat altijd voor je klaar

Of je nu online bestelt of een van onze 140 winkels verspreid over Nederland bezoekt, Expert staat altijd voor je klaar!