Navigatie

Advies over muziek streamen

Soepel muziek streamen? Expert helpt je verder

Sinds een aantal jaar is het voor iedereen mogelijk om in een handomdraai toegang te hebben tot een onuitputtelijke hoeveelheid muziek. Door de komst van streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal heb je snel toegang tot oneindig veel muziek. Van de grootste hits van wereldsterren als Michael Jackson tot de nieuwste EP van die salsa-muzikant die je tijdens een reis in een klein café in Santiago hebt gezien, voor een klein bedrag per maand heb je meer keus dan te bevatten is.

Soepel muziek streamen?

Sinds een aantal jaar is het voor iedereen mogelijk om in een handomdraai toegang te hebben tot een onuitputtelijke hoeveelheid muziek. Door de komst van streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal heb je snel toegang tot oneindig veel muziek. Van de grootste hits van wereldsterren als Michael Jackson tot de nieuwste EP van die salsa-muzikant die je tijdens een reis in een klein café in Santiago hebt gezien, voor een klein bedrag per maand heb je meer keus dan te bevatten is.

Met de handige wifi-speakers van tegenwoordig, zoals de Harman Kardon Citation-, Sonos-, HEOS-, Bowers & Wilkins Formation- en JBL Link-speakers, kan je rechtstreeks al die muziek afspelen zonder tussenkomst van complexe componenten, receivers en versterkers. Zet simpelweg een speaker in de kamer waar je muziek wil luisteren, laat de speaker verbinden met jouw internetverbinding en zet vanaf je telefoon met een app, of door het te vragen aan Google Assistent, direct jouw favoriete muziek aan.

Haperende muziek

Als je je mooie nieuwe speaker in de woonkamer neerzet, kan je vaak ongestoord genieten, maar als je een (extra) speaker in een andere kamer wil plaatsen, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op zolder, kan het gebeuren dat je muziek stottert of zelfs wegvalt. Heb je hier last van, dan is de kans groot dat de wifi-verbinding in die kamer niet sterk genoeg is. Dit kan in elk huis gebeuren, ook al heb je een internetabonnement met razendsnel internet. Met name in nieuwbouwhuizen met een goede bewapende constructie en grote huizen met veel kamers kunnen hier last van hebben. Gelukkig ben je niet helemaal aan je lot overgelaten als je last hebt van een slechte internetverbinding: met een goede router of powerline-systeem kan je in een handomdraai de wifi-verbinding in je huis verbeteren, zodat je overal in huis kristalhelden en zonder gestotter muziek kan streamen.

Muziek Streamen? Check je netwerk

Welke router voor streamen?

Bij vrijwel elke internetprovider krijg je een gratis modem/router na het afsluiten van een internetabonnement. Dit kastje combineert de functies van een modem en een router. Dit lijkt misschien handig en compleet, je bent tenslotte in een keer klaar, maar hiermee lever je vaak in op kwaliteit. Wil je soepel muziek streamen, dan is het aan te raden om te zorgen dat je een goede router hebt. Wifi is een radiogolf die wordt uitgezonden op een frequentie van 2,4 GHz en 5 GHz. Het wifi-signaal dat wordt uitgezonden op 5 GHz kan eens stuk sneller verzonden worden dan signalen die op 2,4 GHz worden verzonden (bij 5 GHz worden signalen verstuurd met een maximumsnelheid van 1700 Mb per seconde en bij 2,4 GHz blijft deze snelheid steken op 300 Mb per seconde). Ook is een 5 GHz-verbinding minder gevoelig voor storingen van bijvoorbeeld andere wifi-netwerken in de buurt. Echter, door de langere golflengte van het 2,4 GHz-signaal komen deze signalen makkelijk door obstakels zoals muren, kasten en plafonds, waardoor je op meer plekken in je huis zeker bent van een werkende verbinding. Wil je streamen naar een speaker die op een korte afstand van je router staat, bijvoorbeeld in dezelfde kamer, dan werkt een 5 GHz-signaal het best. Wil je (ook) muziek streamen naar een wifi-speaker die in een andere kamer (of zelfs een andere verdieping) staat, dan werkt 2,4 GHz het beste. Er zijn routers die zowel 2,4 GHz en 5 GHz uitzenden, de zogenaamde Tri-band routers. Wil je overal in je huis een goede verbinding, dan is het aan te raden om voor zo’n Tri-band router te kiezen. Bekijk alle routers

Expert wifi-check

Vind je het allemaal ingewikkeld of wil je direct weten hoe het staat met de verbinding in jouw huis, bij Expert kan je een wifi-check afnemen waarbij een Expert de wifi in je huis controleert en jou persoonlijk advies geeft.

Muziek Streamen? Check je netwerk
Bowers & Wilkins Formation | Te koop bij Expert

Mesh – overal ongeremd online

Wil je overal in huis de beste wifiverbinding, dan is een Mesh-opstelling het overwegen waard. Een mesh-opstelling bestaat uit een basisrouter en meerdere ‘satellieten’. De router is aangesloten op de modem en stuurt het signaal naar de satellieten. Deze satellieten kan je makkelijk plaatsen in elke kamer en sturen het wifisignaal dat ze ontvangen weer door. Zo blijft de verbinding in je hele huis constant en kan je in elke kamer moeiteloos muziek streamen.

Powerline – internet via het stopcontact

Het is ook mogelijk om je internetverbinding via je stroomnetwerk te laten lopen met een powerline-adapter. Een powerline-adapter stop je in het stopcontact en verbind je met een netwerkkabel aan je modem. In de kamer waar je een goede internetverbinding wil stop je een andere powerline-adapter in het stopcontact die het internetsignaal kan verspreiden. Let er wel op dat je een powerline-adapter kiest die draadloos netwerk verspreidt en niet alleen een netwerkkabelingang heeft.

Sonos Play:5 | Te koop bij Expert

Meer info? Lees dan onze adviespagina over wifi.