Navigatie

Nieuwe vriezer eerste gebruik

Hoe gebruik je je vriezer de eerste keer?


Als je een nieuwe vriezer hebt, of als je je vriezer net hebt verhuisd, dan zijn er een paar dingen om op te letten. Wacht tot de koelvloeistof tot rust is gekomen voordat je het apparaat inschakelt. Kies verder voor de juiste vriezertemperatuur van -18 graden en zorg ervoor dat je de vriezer elke twee maanden ontdooit. Lees hieronder waar je nog meer op moet letten bij een vriezer en hoe je energiezuinig kunt vriezen.

Wacht 24 uur voordat je de vriezer inschakelt

Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten. Weet je het niet zeker? Dan kun je het beste 24 uur wachten voordat je de vriezer inschakelt.

Stel de vriezer in op -18 graden

De beste temperatuur voor de vriezer is -18 graden Celsius. Als je de vriezer warmer instelt, blijven ingevroren producten minder lang houdbaar. En als je de vriezer kouder instelt, verbruik je onnodig veel energie.

Beste temperatuur koelkast

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Het is belangrijk om de vriezer regelmatig te ontdooien. Een laagje ijs van slechts 2mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt. Een gewone vriezer moet je ongeveer eens in de twee maanden ontdooien en een vriezer met low frost ongeveer twee keer per jaar. Een no frost vriezer hoef je in principe nooit te ontdooien.

Vriezer ontdooien

Hoe maak je een vriezer schoon?

Ruim de vriezer leeg en bewaar de producten in een andere vriezer of in de koelkast. Ontdooi de vriezer en verwijder het dooiwater. Maak de vriezer van binnen schoon met een doekje en een sopje van water met een beetje allesreiniger of afwasmiddel. Maak de binnenkant van de vriezer daarna goed droog; het is belangrijk dat er geen vocht achterblijft in de vriezer. Maak vervolgens de buitenkant van de vriezer schoon. Schakel de vriezer weer in en wacht totdat hij de juiste koeltemperatuur heeft voordat je hem weer inruimt. Als er producten zijn ontdooit, kun je deze meestal niet opnieuw invriezen. Bewaar ontdooide producten in de koelkast en maak ze zo snel mogelijk op.

Koelkast schoonmaken

Tips om energie te besparen met vriezen

We hebben verschillende tips voor je verzameld om energiezuiniger te kunnen vriezen. Ontdooi de vriezer regelmatig, stel de vriezer in op -18 graden en zorg ervoor dat de deur van de vriezer goed sluit. Wil je meer tips over energie besparen met je vriezer? Lees dan verder op de onderstaande adviespagina.

Tips om energie te besparen met een vriezer

Kan de vriezer in een onverwarmde schuur?

Nee, de meeste vriezers kunnen niet zomaar in een onverwarmde schuur worden geplaatst. Veel vriezers werken namelijk niet goed bij een omgevingstemperatuur onder de +10 graden Celsius.

Veel vriezers van Liebherr hebben FrostProtect. Vriezers met deze techniek blijven wél goed werken bij een lage omgevingstemperatuur. Je kunt ze veilig in een onverwarmde garage of schuur plaatsen, vanaf -15 graden Celsius.

Koelkast in de schuur

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt