Navigatie

Hoe belangrijk is het energieverbruik van een stofzuiger?

Een stofzuiger is een apparaat dat je op jaarbasis veel gebruikt. En net als een koelkast en een wasmachine verbruikt hij ook energie. Maar hoe belangrijk is het energieverbruik van een stofzuiger nou echt? En waarom heeft hij geen energielabel? Allemaal vragen waar we je antwoord op geven in deze blog.

Energieverbruik van een stofzuiger

Het energieverbruik van je stofzuiger wordt voornamelijk bepaald door het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie hij verbruikt. Maar het vermogen zegt lang niet alles, je gebruik is ook belangrijk. Want je kunt dan wel een stofzuiger met een laag vermogen hebben, de zuigprestaties zijn daarbij ook minder. Dat zorgt er dus weer voor dat je langer moet stofzuigen, wat dus ook weer voor een hoger energieverbruik zorgt.

Hoe belangrijk is het energieverbruik van een stofzuiger dan? Om je maar gelijk het eerlijke antwoord te geven: dit is niet heel erg belangrijk. Een stofzuiger draagt in een gemiddeld huishouden namelijk maar heel weinig bij aan het totale energieverbruik en dus ook aan de energierekening. Gemiddeld kost een stofzuiger ongeveer €20 per jaar. Als je dit vergelijkt met een wasmachine of een koelkast, die soms met wel meer dan €100 euro bijdragen aan de energierekening, is het bijna niks.

Het is dus niet zo dat je met een energiezuinige stofzuiger aan het eind van het jaar een mooie vakantie bij elkaar heb bespaard. Desondanks is een zuinige stofzuiger wel een mooie investering die je in een aantal jaar weer terug kunt verdienen.

Door ook gewoon slim met je stofzuiger om te gaan, bespaar je in een paar jaartjes toch wel een mooi bedrag. Verwissel bijvoorbeeld het mondstuk als je van ondergrond verandert, zo wordt het vermogen aangepast. Dat laatste doen sommige stofzuigers overigens ook automatisch. Verder doe je er goed aan om hem te blijven onderhouden. Dus dat betekent dat je de stofzak vervangt of het reservoir leegt en dat je de filters schoonmaakt. Zo blijft de stofzuiger optimaal werken!

Stofzuigers en energielabels

Maar hoe herken je een energiezuinige stofzuiger? Want misschien is het je al wel opgevallen, maar stofzuigers hebben geen energielabel. Deze hadden ze ooit wel, maar waar zijn ze gebleven?

Toen in 2014 het energielabel voor stofzuigers werd geïntroduceerd in Europa kwam het bekende stofzuigermerk Dyson al snel in opstand. Volgens het merk was het misleidend dat stofzuigers met zakken op basis van lege tests werden beoordeeld.

Een vijf jaar durende rechtszaak leidde er uiteindelijk toe dat het Europese Hof van Justitie, het hoogste gerechtshof van Europa, het energielabel voor de stofzuiger liet afschaffen. Geen enkele stofzuiger mocht meer over een energielabel beschikken en ook in de winkel en in advertenties moesten ze verdwijnen. Inmiddels wordt er nog gewerkt aan een nieuw energielabel dat wel aan de juiste eisen voldoet.

Dyson kreeg dus gelijk, maar drong verder ook nog aan op een schadevergoeding. Begin 2024 kregen ze definitief te horen dat ze hier geen recht op kregen. In de media is deze hele zaak bestempeld als de ‘stofzuiggate’. Zo’n mooi woord dat het Instituut voor de Nederlandse Taal het verkoos tot ‘Woord van de Week (3/2024)'.

Aan deze energie-eisen moet een stofzuiger voldoen

Ondanks dat het energielabel niet meer geldig is, zijn de gestelde eisen voor een stofzuiger nog wel van toepassing. De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet:

Vermogen van maximaal 900 watt
Energieverbruik van maximaal 43 kWh per jaar
Minimale stofopname van 75% op tapijt (na 5 keer heen en weer bewegen)
Minimale stofopname van 98% op harde vloer (na 5 keer heen en weer bewegen)
Stofuitstoot van maximaal 1%
Maximaal geluidsniveau van 80 dB

Op deze manier blijft er gewerkt worden aan de energie-efficiëntie van een stofzuiger.

Zoek de juiste balans tussen vermogen en zuigprestaties

Het energieverbruik van een stofzuiger is lang niet zo belangrijk als bij een koelkast of een wasmachine zo is. Toch kun je er enkele euro’s mee besparen op jaarbasis. Let vooral op het gebruik van je stofzuiger waarbij je vooral moet letten op de balans tussen het vermogen en de zuigprestaties.

Zoek niet te lang naar het energielabel van een stofzuiger want die heeft hij namelijk niet. Of dat in de nabije toekomst nog gaat komen, is nog maar eventjes afwachten. Voor nu moeten stofzuigers zich dus voornamelijk houden aan de kwaliteitseisen.