Navigatie

Energiebesparingstips voor je vriezer

Tegenwoordig ga je het liefst zo zuinig mogelijk met je apparaten om. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee! In deze blog vertellen wij jou hoe jij je vriezer zo zuinig mogelijk gebruikt.

Het energielabel

Waarschijnlijk heb je hier al naar gekeken bij het kopen van je vriezer: het energielabel. Hierop kan je zien hoe zuinig je vriezer is en hoeveel hij verbruikt. Op het energielabel staan verschillende energieklasses met de letters A t/m F. Energieklasse A is het meest zuinig en energieklasse F het minst. Een energiezuinige vriezer heeft energieklasse C of hoger, maar tegenwoordig hebben veel vriezers nog klasse E of F. Als je een oude vriezer hebt, is het goed om te checken welke energieklasse deze heeft. Het kan een hoop geld besparen om een zuinigere vriezer aan te schaffen.

Naast de energieklasse staat ook het aantal kilowattuur (kWh) aangegeven op het energielabel. Dit getal geeft nauwkeurig aan hoeveel energie de vriezer in een jaar gebruikt. Dit is erg handig als je vriezers wil vergelijken of wil weten wat jouw jaarlijkse kosten aan een vriezer zijn. Een gemiddelde vriezer gebruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Wil je meer weten over energieklasses of berekenen wat jouw kosten zijn? Kijk dan op de energieverbruik pagina van Expert.

Instellen en plaatsen van je vriezer

De temperatuur van je vriezer juist instellen is het allerbelangrijkst. Een te hoge of lage temperatuur kan je een hoop kosten. De optimale vriezertemperatuur is -18 graden. Wanneer de vriezer niet koud genoeg is, zullen de producten in de vriezer sneller bederven waardoor je eten weg moet gooien. Als je de temperatuur lager dan -18 zet, verbruik je onnodig veel energie. Sommige vriezers hebben een modus om nieuwe producten extra snel in te vriezen. Doordat de temperatuur tijdelijk wordt verlaagd, voorkom je dat de vriezer opwarmt. Na een aantal uur schakelt de vriezer automatisch terug naar de normale vriestemperatuur.

Ook de plek waar je je vriezer neerzet is belangrijk. Zet om te beginnen je vriezer niet tegen de muur aan, maar hou ongeveer 10 cm afstand. Op deze manier heeft het rooster aan de achterkant van de vriezer voldoende ruimte om zijn warmte kwijt te kunnen. Bij onvoldoende ruimte kan de vriezer zijn warmte minder goed kwijt en moet hij harder werken om de juiste vriestemperatuur te behouden.

Naast voldoende afstand met de muur, is het ook belangrijk om je vriezer niet op een warme plek te zetten. Vermijd daarom je kachel, verwarming en oven en zorg dat de vriezer niet in de zon staat. Wanneer dit wel het geval is, zal je vriezer harder moeten werken om goed te vriezen, wat meer energie kost.

Wanneer je de vriezer in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een schuur of garage, let dan goed op de klimaatklasse van het apparaat. De meeste vriezers werken niet goed bij een omgevingstemperatuur onder de 10 graden, daarom gaat de laagste klimaatklasse niet lager dan 10 graden. Vooral de merken Liebherr en Beko hebben een aantal vriezers die volgens de officiële klimaatklasse vanaf 10 graden zijn, maar dankzij technieken zoals FreezerGuard en FrostProtect zijn deze toch geschikt voor ruimtes tussen de 0 en -15 graden. Ben je benieuwd welke klimaatklasse het beste bij jou past? Neem dan een kijkje bij het advies over vriezers.

Kleine energievreters

Het klinkt logisch, maar zorg ervoor dat je de vriezer altijd goed dicht doet. Wanneer de vriezer niet goed sluit, warmt hij op. De koude lucht gaat eruit en de warme lucht erin. Deurrubbers zorgen ervoor dat de vriezer goed sluit, er zit namelijk een magneet in. Deze magneet zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Wanneer de deurrubbers versleten zijn, is het dus erg belangrijk om ze te vervangen.

Als je voor een langere periode weg gaat kan je je vriezer ook uitzetten. Hierbij moet de vriezer natuurlijk wel leeg zijn, anders gaat het eten bederven. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen energie verloren gaat aan iets wat je toch niet gebruikt!

Eten bewaren in vriezer

In de vriezer bewaar je eten. Naast producten die al bevroren zijn, kan je kliekjes hier ook makkelijk lange tijd in bewaren. Het is belangrijk dat je na het koken het voedsel eerst af laat koelen en kleine porties invriest. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen condens of ijs in de vriezer. Het is goed om te weten hoe lang je het voedsel in de vriezer kan bewaren, dit verschilt namelijk per product. Label daarom het eten met naam en datum. Leg de producten op een logische plek neer zodat ze makkelijk terug te vinden zijn en de deur van de vriezer niet lang open hoeft te blijven staan. Zo gaat er zo min mogelijk koude lucht uit!

Onderhoud

Na verloop van tijd ontstaat er ijsvorming in de vriezer. Hierdoor doet hij het minder goed en dat kost energie. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Bij een laagje ijs van 1 tot 2 mm is het al tijd om je vriezer te ontdooien, dat is bij een normale vriezer ongeveer 6 keer per jaar. Wanneer je langer wacht, zal het energieverbruik oplopen en duurt het ook langer voordat je vriezer ontdooit is. Er bestaan ook low frost vriezers en no frost vriezers. Een low frost vriezer moet je ongeveer 2 keer per jaar ontdooien en een no frost vriezer hoef je helemaal niet te ontdooien, hoe handig is dat!

Na het ontdooien kan je de vriezer schoonmaken. Je kan dit heel simpel doen met een lauw sopje met een beetje afwasmiddel. Deze gebruik je voor de binnen- en buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen, hier kan je de vriezer mee beschadigen. Aan de achterkant van de vriezer zitten de ventilator en de condensor. Dit is een zwart rooster dat ervoor zorgt dat de vriezer zijn warmte goed kwijt kan. Als dit rooster bij jouw vriezer niet is afgedekt, moet je deze stofvrij maken. Dit doe je met een zachte borstel of met de stofzuiger met een zacht borstel-opzetstuk. Een stofvrije condensor zorgt ervoor dat de vriezer goed blijft vriezen en dat hij niet onnodig veel energie verbruikt.

Geniet van jouw aankoop!

Met deze informatie maak je zo optimaal en zuinig mogelijk gebruik maken van je nieuwe vriezer. Alle tips nog even rustig doornemen? Neem dan een kijkje op de pagina bespaar geld en energie met deze tips. Heb je nog vragen of advies nodig? Kom dan langs in de Expert-winkel. Onze medewerkers helpen je graag verder en geven je persoonlijk advies.