Navigatie

Koelkast eerste gebruik

Hoe gebruik je je koelkast de eerste keer?

Als je nieuwe koelkast is bezorgd en op zijn plek staat, zijn er dan nog dingen waar je op moet letten voordat je hem in gebruik kunt nemen? Ja, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je de koelkast eerst laten rusten voordat je hem voor de eerste keer aan moet zetten. Verder is het goed om te weten wat de ideale koelkasttemperatuur is. Hieronder leggen we je alles uit over het in gebruik nemen van je nieuwe koelkast.

Eerste gebruik koelkast
Eerste gebruik

Het plaatsen van een vrijstaande koelkast

Voor het plaatsen van een nieuwe vrijstaande koelkast zijn er een aantal dingen om op te letten. Zorg ervoor dat er een geaard stopcontact is waar je de koelkast op aan kunt sluiten. Het stopcontact mag niet te ver weg van de koelkast staan want het wordt afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken. Zet de koelkast wanneer je hem aansluit nog niet direct aan; een nieuwe koelkast moet altijd eerst rusten. Plaats de koelkast verder op een stevige, vlakke vloer en zet hem waterpas. Aan de achterkant van de koelkast moet nog minimaal 5 cm ruimte over zijn zodat de warmte goed weg kan. Bij de meeste koelkasten is het daarnaast ook belangrijk dat er aan de zijkanten nog wat ruimte over is om condensatie te voorkomen. Of dit ook voor jouw koelkast geldt, lees je in de gebruiksaanwijzing. Zorg er verder voor dat de omgevingstemperatuur niet onder de 10 graden komt. De meeste koelkasten zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur.

24 uur rusten

Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet

Voordat je een nieuwe koelkast gaat aanzetten moet je hem eerst 24 laten rusten. Nadat een nieuwe koelkast geplaatst is of nadat je je koelkast hebt verhuisd mag je hem nog niet direct aanzetten. De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten. Weet je het niet zeker? Ga dan uit van 24 uur.

Lees meer over het vervoeren van een koelkast

Mag een koelkast ook in een onverwarmde schuur?

Als je je koelkast in een onverwarmde schuur plaatst, kan het ’s winters soms kouder dan 10 graden worden in de schuur. De meeste koelkasten en vriezers werken niet goed bij een te koude omgevingstemperatuur. Hierdoor kunnen de producten in de koelkast of vriezer ontdooien en bederven. Wil je meer weten over het plaatsen van een koelkast in een onverwarmde ruimte? Klik dan op de onderstaande link over het plaatsen van een koelkast in de schuur.

Koelkast in een onverwarmde schuur, kan dat?

De juiste koelkasttemperatuur instellen

Als je een nieuwe koelkast hebt en hem voor het eerst gaat gebruiken, is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. Bij een te hoge temperatuur kunnen producten in de koelkast bederven en bij een te lage temperatuur verbruikt de koelkast teveel stroom. De optimale koeltemperatuur is 4 graden C. Daarnaast is het bij sommige koelkasten mogelijk om de temperatuur van het vriesgedeelte apart in te stellen. De ideale temperatuur voor het vriesgedeelte is -18 graden C.

Lees meer over de beste koelkasttemperatuur

Lees meer over het energieverbruik koelkast

Koelkast schoonmaken en ontdooien

Als je je nieuwe koelkast mooi wil houden, is het ook handig om te weten hoe je een koelkast het beste schoon kunt maken. Daarnaast blijft de koelkast energiezuinig als je de vriezer regelmatig ontdooit. Klik op de onderstaande links om meer te lezen over het schoonmaken of ontdooien van de koelkast.

Hoe maak je een koelkast schoon?

Hoe ontdooi je een koelkast of vriezer?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt