Navigatie

Hoe maak je de beste vakantiefoto's met je telefoon?

Als je op vakantie gaat, maak je herinneringen. En om die herinneringen vast te leggen maken we maar al te graag vakantiefoto's. Maar hoe maak je nou mooie aantrekkelijke vakantiefoto's die je trots aan vrienden en familie kunt laten zien? In deze blog geven we je alle tips om de mooiste foto's te maken, met welke smartphone dan ook!

Rasterlijnen aanzetten

Tip nummer 1 is, zet je rasterlijnen aan op je camera. Waarom? Dit zijn namelijk hele handige hulplijnen om je foto's nog aantrekkelijker te maken. Het raster staat niet automatisch ingeschakeld en moet je dus zelf even aanzetten. Om de lijnen aan te zetten moet je eerst naar de instellingen, vervolgens naar camera en daar kun je de rasterlijnen aanzetten.

Rule of thirds

De meest effectieve tip in deze blog, waarbij je direct ziet dat de kwaliteit van je foto's toeneemt, is de zogeheten 'rule of thirds'. Daarvoor komen de rasterlijnen heel goed van pas. Door het onderwerp van de foto heel precies op de kruispunten van de lijnen te zetten, zul je zien dat de foto een stuk aantrekkelijker wordt. Deze kruispunten zijn ook wel de punten in de foto waar je het snelst naar kijkt. En als die aantrekkelijk zijn, dan is de foto dat ook!

Mooiere smartphonefoto's - Rule of Thirds

Symmetrie

Een andere manier om je foto's een mooier perspectief te geven is door te werken met symmetrie. Daarbij maak je ook weer gebruik van die rasterlijnen. Door verticale of horizontale lijnen te zoeken en die op de lijnen te leggen, krijg je mooie symmetrische foto's. Zoek daarbij vooral veel naar patronen of weerspiegelingen.

Mooiere smartphonefoto's - Symmetrie

Leading lines

Een riviertje dat het bos intrekt of een lege autoweg die tot de horizon rijkt. Lijnen zijn een lust voor het menselijk oog. Lijnen geven foto's diepte en ze zijn interessanter om naar te kijken. Dus zie je een verlaten station met een treinrails of een omgevallen boom in het bos? Gebruik de lijnen voor een gaaf vakantiekiekje.

Mooiere smartphonefoto's - Leading lines

Kleurcontrast

Als er iets belangrijk is in een foto, dan zijn het de kleuren wel. Hoe sterker de kleuren van elkaar contrasteren, hoe mooier het eruitziet op de foto. Felrood en felgroen zijn bijvoorbeeld twee kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Daardoor contrasteren ze veel van elkaar en vallen ze op in een foto. Je kunt dit ook doen met een portretfoto. Zoek een contrasterende achtergrond voor de kleren die de persoon aanheeft. Je zult zien dat de foto direct interessanter wordt.

Mooiere smartphonefoto's - Kleurcontrast

Meer fototips

Verder is het goed om gebruik te maken van de functies die jouw telefoon biedt. Veel telefoons hebben bijvoorbeeld wel de panorama-functie waarmee je uitgestrekte landschapsfoto's maakt. Heeft jouw telefoon een ultrawide- of groothoeklens? Gebruik die ook zeker! Deze geeft namelijk wel een gaaf effect aan je foto's doordat hij meer van de omgeving meepakt. Zo zijn er dus genoeg manieren om jouw foto's een stukje mooier te laten lijken!

De mooiste vakantiefoto's

Door al deze tips toe te passen op jouw foto's, zul je zien dat je vakantiefoto's een stuk aantrekkelijker worden. Maak er vervolgens een mooi fotoboek van en je hebt een herinnering voor het leven! Ben je nog op zoek naar een smartphone die goede foto's maakt? Lees dan onze blog over de beste smartphones voor het maken van vakantiefoto's! Of kom langs in de winkel!