Navigatie

Advies over soundbars

Wil je een soundbar kopen? Expert adviseert je graag

Toen jaren geleden flatscreen-tv’s hun intrede deden, werden deze nieuwe tv’s door iedereen omarmd. Dunne tv’s zijn makkelijker in je kamer te plaatsen, hebben een eleganter design en zijn eenvoudiger te tillen. Deze platte tv’s hebben echter één nadeel: er is minder ruimte voor goed geluid. Gelukkig is er een oplossing.

Bekijk alle soundbars bij Expert

Bekijk alle soundbars bij Expert

Wil je een soundbar kopen? Expert adviseert je graag

Toen jaren geleden flatscreen-tv’s hun intrede deden, werden deze nieuwe tv’s door iedereen omarmd. Dunne tv’s zijn makkelijker in je kamer te plaatsen, hebben een eleganter design en zijn eenvoudiger te tillen. Deze platte tv’s hebben echter één nadeel: er is minder ruimte voor goed geluid. Gelukkig is er een oplossing.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

De oplossing tegen slecht geluid

Doordat tv’s tegenwoordig zo plat zijn, is er minder ruimte om grote speakers in te bouwen. Hierdoor wordt er helaas wat ingeleverd op geluidskwaliteit. Jaren lang moesten tv-kijkers kiezen: of genoegen nemen met minder indrukwekkend geluid, of investeren in een geavanceerd en moeilijk te installeren geluidssysteem.

In 2013 kwam Sonos met een oplossing voor het mindere tv-geluid: de PLAYBAR soundbar speaker. Een dunne balk die eenvoudig te installeren en te gebruiken is en het geluid van je tv weer goed laat klinken. Hoewel men in eerste instantie sceptisch was, werd de PLAYBAR goed ontvangen en binnen de kortste keren kwamen ook andere merken met soundbars. Het aanbod aan soundbars is nu zo groot, dat het kiezen voor de beste soundbar een hele uitdaging kan worden. Op deze pagina leggen wij uit wat de opties zijn en waar je op moet letten als je de beste soundbar wil kopen.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Wat is een soundbar

Een soundbar is, de naam zegt het al, een balk waar geluid uitkomt. Deze balk heeft meerdere luidsprekers, waaronder een die is ontworpen om stemgeluid helder en duideijk te laten klinken, en is ontworpen om keurig onder jouw tv te passen. Soundbars hebben een ingebouwde versterker, waardoor je geen gedoe meer hebt met andere randapparatuur en de bar erg makkelijk kan koppelen aan je tv.

Plaats je je tv op de voet, dan kan je de soundbar er vaak netjes voorleggen. Hang je je tv liever aan de muur met een muurbeugel, dan kan je de soundbar er vaak keurig onder hangen. Wil je niet zelf je soundbar ophangen of installeren, dan kan jouw lokale Expert de installatie uiteraard op zich nemen.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Krachtige bas - ingebouwde of losse subwoofer

Wil je jouw favoriete film niet alleen zien, maar echt ervaren? Dan is een krachtig basgeluid essentieel. Het liefst wil je de bas niet alleen horen, maar ook echt voelen. Sommige soundbars hebben een ingebouwde subwoofer (die vaak een verrassend goede bas produceren), waarmee je met een apparaat klaar bent om volop te genieten. Wil je echt het onderste uit de kan halen, kies dan voor een soundbar met een losse subwoofer. Een losse subwoofer is vaak groter dan een soundbar, waardoor de speaker meer ruimte heeft om een indrukwekkend basgeluid te produceren.

Tegenwoordig kan je subwoofers vaak draadloos verbinden met je soundbar, waardoor je ze makkelijk overal in je kamer kan neerzetten om elke film op een spectaculaire manier te ervaren. Zet bijvoorbeeld de subwoofer bij de bank en elke explosie hoor je niet alleen, die voel je ook.

Surround sound, virtual surround & Dolby Atmos

Wil je echt helemaal opgaan in jouw favoriete film of serie? Dan gaat er niets boven een surround-opstelling. Hierbij klinkt het geluid op verschillende plekken in jouw kamer, zodat het lijkt alsof je middenin de actie zit. Kijk je bijvoorbeeld een spannende film waarin de held in een oud en krakkemikkig pand loopt en probeert de lokale seriemoordenaar te ontvluchten, dan hoor het elke kraak van het huis waar het in de film gebeurt. Staat er iemand op een krakende drempel achter de hoofdpersoon, dan hoor jij die kraak ook achter je. Zo wordt de film nog intenser.

Om echt surround-geluid te horen heb je meerdere speakers nodig die je op verschillende plekken in je kamer plaatst. Veel van de beste soundbars zijn geschikt om (al dan niet draadloos) te verbinden met andere speakers, zodat je makkelijk een volledige surround-installatie hebt.

Ook hebben veel soundbars een zogenaamd ‘virtual surround’-geluid. Deze soundbars sturen het geluid op vernuftige wijze jouw kamer in, waardoor het klinkt alsof van ergens anders in de kamer komt. ‘Virutal surround’-sound is geen echt surround-geluid, en het klinkt ook niet zo intens en realistisch als een echte surround-opstelling, maar het is wel een mooie toevoeging die die net dat beetje extra kan geven aan jouw film-ervaring.

Wil je een maximaal intense surround-ervaring, kies dan voor een soundbar met Dolby Atmos. Dolby Atmos is een nieuwe techniek die het geluid nog dynamischer maakt. Met Dolby Atmos is het geluid niet beperkt tot de speakers die deel uit maken van jouw surround-systeem, maar wordt het geluid jouw hele kamer ingestuurd. Vliegt er bijvoorbeeld een helikopter over, dan hoor je die ook echt over je heenvliegen. Veel spectaculairder wordt het niet.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Muziek luisteren

Soundbars zijn in eerste instantie ontworpen om jou te laten genieten van spectaculair geluid bij jouw favoriete films en series, maar worden ook veel gebruikt om muziek op af te spelen. Veel soundbars beschikken over bluetooth, waarmee ze eenvoudig verbonden kunnen worden met jouw smartphone of tablet. Hierdoor kan je gemakkelijk muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify of Tidal en hier heerlijk van genieten op jouw soundbar. Ook kan je op de meeste van de beste soundbars muziek streamen via wifi, met als voordeel dat je minder afhankelijk bent van je telefoon of tablet.

Wil je een soundbar kopen, specifiek met het doel om hiermee ook naar muziek te luisteren, dan kan het verstandig zijn om een soundbar te kiezen met speciale audio-aansluitingen, zoals een RCA-poort, of te kiezen voor een soundbar met High-Res Audio.

Wil je meer weten over het muziek luisteren op een soundbar? Lees dan onze adviespagina. Wil je meer weten over multiroom audio op een soundbar? Ook daar hebben we een adviespagina over waarmee we jou verder helpen. Lees om meer te weten te komen over High-Res Audio onze adviespagina Wat is High-Res Audio.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Bedienen met je stem?

Een nieuwe trend die we in steeds meer soundbars terugzien is de mogelijkheid om de soundbar te bedienen met je stem, bijvoorbeeld via Google Assistant. Als je hier niet aan gewend bent is het misschien een beetje vreemd om tegen een apparaat te praten, maar na een paar keer werkt dit heel gemakkelijk en natuurlijk. Zo kan je makkelijk je favoriete film aanzetten of pauzeren, het volume regelen of een muziekje aanzetten zonder dat je je afstandsbediening hoeft te zoeken of je telefoon erbij hoeft te pakken. Ook is voice control heel handig als je je handen vol hebt en toch even de film wil pauzeren.

Bovendien kan je met een digitale assistent als Google Assistant ook alle smart-apparaten in je huis bedienen, snel luisteren naar de nieuwste verkeersupdates en het laatste nieuws terugluisteren.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Aansluitingen - alles soepel laten werken

Om je soundbar aan te sluiten op je tv zijn er verschillende mogelijkheden. Vaak is het mogelijk om de soundbar aan te sluiten via een optische aansluiting, maar vaak beschikken soundbars ook over een HDMI-poort. Een voordeel van een HDMI-poort is dat deze niet alleen geluid doorgeven, maar ook extra informatie kunnen doorspelen. Het voordeel van een HDMI-ARC-poort, is dat je het volume van je soundbar ook kan wijzigen met de afstandsbediening van je tv. Zo hoef je niet continu met twee afstandsbedieningen te werken.

Wil je een (nieuwe) soundbar kopen, bedenk dan goed hoeveel apparaten je hierop aan wil sluiten. Wil je bijvoorbeeld ook je Playstation koppelen aan je soundbar, dan heb je aan 1 HDMI-aansluiting niet genoeg.

Wil je meer weten over het aansluiten van een soundbar? Lees dan onze adviespagina.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Wat zijn HDMI en HDMI-ARC?

HDMI is tegenwoordig de meest veelvoorkomende aansluiting. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface en is tegenwoordig dé aansluiting om computers, laptops, soundbars en andere randapparaten op je tv aan te sluiten. Een groot voordeel van HDMI is dat niet alleen beeld, maar ook geluid verzonden wordt. Een extra kabel is dus niet meer nodig.

Gebruik je een HDMI-kabel om een soundbar op je tv aan te sluiten, dan kan het handig zijn om te kiezen voor de HDMI ARC-aansluiting. ARC staat voor Audio Return Channel, en deze aansluiting zorgt ook voor communicatie tussen de tv en de soundbar. Zet je bijvoorbeeld met de afstandsbediening van je tv het volume lager, dan gaat het volume van de soundbar automatisch mee.

HDMI 2.1 - klaar voor de toekomst

Sinds kort is er een nieuwe versie van HDMI verschenen, HDMI 2.1. Deze nieuwe variant is ontwikkeld om een hogere datasnelheid mogelijk te maken. Dit betekent dat een HDMI 2.1-aansluiting meer en grotere gegevens kan versturen van en naar je tv. Dit is nu nog geen heel groot punt, maar naar mate de content die je kijkt beter wordt, zal je hier meer mee te maken krijgen. Zo wordt het met HDMI 2.1 mogelijk om soepel 8K-beelden te verzenden, kan je 4K-beelden zien met een hogere beeldschermfrequentie en geluid in hogere kwaliteit versturen naar een soundbar of receiver. Wil j een nieuwe tv kopen, dan ben je met HDMI 2.1 klaar voor de toekomst.

Wil je meer weten over HDMI 2.1? Lees dan onze adviespagina Wat is HDMI 2.1.

Soundbar kopen? Expert helpt je verder!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!