Navigatie

Bespaartips voor wassen en drogen

Bespaartips

De energieprijzen stijgen en daarom is het verstandig om zoveel mogelijk energie te besparen. Heb jij producten in huis die veel energie verbruiken? Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om het energieverbruik van wasmachines of drogers laag te houden. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Een wasmachine verbruikt veel energie. Om het wasgoed goed schoon te krijgen, verbruikt de wasmachine namelijk veel water, dat ook nog eens verwarmd moet worden. Er zijn gelukkig veel manieren om het energieverbruik laag te houden en alsnog dezelfde schone resultaten te krijgen. Om je verder op weg te helpen hebben we hier de 10 beste bespaartips voor je op een rijtje gezet!

10 Bespaartips voor je wasmachine of droger

01

Zowel bij wasmachines als drogers is het verstandig om op het energielabel te letten. Hoe groener het label, hoe zuiniger het apparaat is.

02

Was niet op een te hoge temperatuur. Voor het meeste wasgoed is 30 graden warm genoeg en daarnaast is een lagere temperatuur beter voor je kleding. Meer weten? Lees onze adviespagina 'Op hoeveel graden moet je wassen?'!

03

Spaar het wasgoed op zodat je met een volle trommel wast. Je hoeft zo minder vaak te wassen, waardoor je een hoop minder energie verbruikt.

04

Kies voor een wasmachine met het juiste vulgewicht voor jouw huishouden. Je voorkomt daarmee dat je moet wassen met een halfvolle trommel.

05

Wassen met het eco-programma duurt wel wat langer, maar je bespaart op energiekosten wanneer je dit programma zoveel mogelijk gebruikt.

06

Voorkom onnodig veel schuim en extra spoelen met een wasmachine met automatisch doseren. Deze technologie meet de precieze hoeveelheid wasmiddel voor jouw wasbeurt af.

07

Een wasmachine met een toerental van 1600 rpm zorgt voor een goede configuratie. Daardoor hoeft de droger minder energie te verbruiken voor het drogen van het wasgoed.

08

Gebruik je de wasmachine niet? Dan is het goed om hem helemaal uit te zetten, in plaats van op stand-by. Op stand-by wordt er nog een beetje energie verbruikt door de lampjes op de wasmachine. Het is overigens ook veiliger om hem helemaal uit te zetten.

09

Nieuwe droger nodig? Kies voor een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger verbruikt namelijk veel minder energie dan andere drogers.

10

Hang in de zomer je wasgoed aan de waslijn in plaats van het in de droger te stoppen. Daardoor bespaar je veel energie.

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden is het dus goed om te weten hoe je met de wasmachine of droger moet omgaan. Door jouw wasbeurten te draaien met een volle trommel op 30 graden bespaar je al een hoop energie. Pas de andere bespaartips ook toe en je zult het verschil merken! Wil je meer weten over het verbruik van een wasmachine of droger? Check dan onze adviespagina’s of vraag het aan een van onze medewerkers bij een Expert-winkel in de buurt!