Navigatie

Wat zijn wasmachines met automatische wasmiddeldosering?

Wat is automatische dosering bij een wasmachine?

Er komen steeds meer wasmachines op de markt met automatische wasmiddeldosering. Met deze techniek bespaar je niet alleen tot 30% wasmiddel maar ook op water en energie. Daarnaast slijt je kleding hierdoor minder snel tijdens het wassen en biedt automatische dosering veel gebruiksgemak.

Er bestaan meerdere termen voor automatisch doseren zoals TwinDos, i-DOS of AutoDose, afhankelijk van voor welk merk wasmachine je kiest. Hoewel de meeste van deze technieken redelijk overeenkomen, werkt TwinDos van Miele bijvoorbeeld net wat anders. Hieronder lichten we de diverse technieken voor automatisch doseren verder toe.

Bekijk wasmachines met automatisch doseren
Automatische dosering

Moderne wasmachines wassen met veel minder water waardoor je al snel teveel wasmiddel gebruikt. Automatisch doseren helpt je hierbij zodat je altijd met precies de juiste hoeveelheid wasmiddel wast. Wasmachines met automatisch doseren zorgen er elke wasbeurt voor dat er op precies het goede moment nauwkeurig de juiste hoeveelheid wasmiddel of wasverzachter wordt toegevoegd. Hierdoor gebruik je nooit teveel of te weinig. Deze wasmachines hebben een reservoir waarin je in de meeste gevallen in een keer een hele fles wasmiddel leeg kunt gieten waarna je vervolgens ongeveer 1 maand kunt wassen totdat je het wasmiddelreservoir weer bij moet vullen.

Voordelen van automatisch doseren

Automatisch doseren heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats is dat natuurlijk gebruiksgemak. Je vult in één keer het hele wasmiddelreservoir en je hebt er daarna een maand lang (zo’n 20 wasbeurten) geen omkijken meer naar. Bij Miele TwinDos werkt dit net even iets anders, maar het principe is hetzelfde.

Een tweede voordeel is dat je tot wel 30% op wasmiddel bespaart, dat zijn gemiddeld zo’n 5 flessen wasmiddel per jaar. Automatisch doseren houdt rekening met de hoeveelheid wasgoed in de trommel, hoe vuil het wasgoed is, de hardheid van het water, welk wasprogramma je gebruikt en op welke temperatuur je wast. Zo wordt precies de juiste hoeveelheid wasmiddel afgemeten; niet teveel en niet te weinig.

Voordeel drie is dat je naast wasmiddel ook op water en energie bespaart. Doordat je met minder wasmiddel wast, vermijd je overtollig schuim en hoeft de wasmachine minder water te gebruiken om de zeepresten weg te spoelen. Hierdoor verbruikt de wasmachine ook minder energie. Met automatisch doseren kun je gemiddeld zo’n 7000 liter water per jaar besparen.

Voordeel vier is dat kleding minder slijt in een wasmachine met automatisch doseren. Teveel wasmiddel is niet goed voor het textiel van je kleding. Ook als de wasmachine extra moet spoelen en je kleding langer dan nodig in de wasmachine zit, slijt je kleding sneller. Aan de andere kant is te weinig wasmiddel ook net goed; als je niet genoeg wasmiddel gebruikt wordt de was niet goed schoon en kan de je kleding grauw uit de wasmachine komen. Met automatisch doseren worden al deze problemen voorkomen.

En tenslotte: met automatisch doseren voorkom je vetluis. Vetluis is een bacterie die van zeepresten houdt. Als er zeep in je wasmachine achterblijft gaat de bacterie hierin groeien. Hierdoor gaat je wasmachine stinken en blijven er na het wassen vieze vlekken achter op je kleding. Met automatisch doseren voorkom je dat je teveel wasmiddel doseert en voorkom je dat er een voedingsbodem ontstaat voor deze bacterie.

iDOS

Bosch i-DOS

Met Bosch i-DOS kun je efficiënt wassen. i-DOS wasmachines meten automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en, afhankelijk van het model, wasverzachter. Je vult de doseertank met wasmiddel en wasverzachter en vervolgens heb je er een maand lang geen omkijken meer naar. Bovendien bespaar je met i-DOS zo’n 38% wasmiddel en 10 liter water per wasbeurt.

De wasmachine houdt rekening met de hoeveelheid wasgoed, textielsoort, hoe vuil het wasgoed is, waterhardheid en hoe geconcentreerd het wasmiddel is. Hij selecteert het juiste programma en past de hoeveelheid wasmiddel elke wasbeurt automatisch aan.

i-DOS is een flexibel systeem. Je kunt zelf kiezen hoe je de doseertanks vult. Zo kun je de twee tanks vullen met met wasmiddel en wasverzachter voor een heerlijk zachte, schone was. Of met twee soorten wasmiddel voor bonte was en voor witte was.

Bekijk alle Bosch i-DOS wasmachines

Twindos Miele

Miele Twindos

Miele TwinDos gebruikt twee reservoirs met daarin een extra effectief wasmiddel dat Miele speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld: UltraPhase-1 en UltraPhase-2. Dankzij dit speciale wasmiddel wordt de was optimaal gewassen en verzorgd. Als je bij een Miele TwinDos wasmachine liever je eigen wasmiddel wilt gebruiken dan kán dit bij de meeste modellen wasmachines gewoon, maar er zijn uitzonderingen. Voor eigen wasmiddel heb je wel een speciaal wasmiddelreservoir nodig om in plaats van de UltraPhase reservoirs te gebruiken. Deze is los verkrijgbaar.

Bekijk alle Miele Twindos wasmachines

Wasmachine vullen

Siemens intelligentDosing

Met intelligentDosing van Siemens voorkom je overdosering van wasmiddel en bespaar je tot 18% water. Intelligente sensoren meten hoeveel wasgoed er in de trommel zit, de textielsoort, de waterhardheid en hoe vuil de was is en doseren nauwkeurig precies de juiste hoeveelheid wasmiddel voor een perfect schone was.

Bekijk alle Siemens intelligentDosing wasmachines

AEG Autodose

AEG Autodose, Samsung AutoDose en andere merken

AEG, Beko, Hisense, Samsung en Whirlpool hebben wasmachines met AutoDose. Met AutoDose gebruik je nooit meer teveel of te weinig wasmiddel. We lichten hieronder AEG AutoDose uit, maar andere merken zijn min of meer vergelijkbaar.

De AEG AutoDose functie doseert op het juiste moment tijdens het wasproces precies de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, voor een stralend schone was. De wasmachine weegt de hoeveelheid wasgoed in de trommel en kleding wordt optimaal verzorgd. Je vult het wasmiddel reservoir en vervolgens kun je tot wel 20 wasbeurten wassen. Dat is goed voor ongeveer 1 maand ongestoord wassen.

AEG AutoDose is geschikt voor elk type vloeibaar wasmiddel, dus je kunt je altijd je favoriete merk wasmiddel gebruiken. Met AutoDose voorkom je zowel onderdoseren waardoor de was grauw wordt als overdoseren waardoor de vezels van je kleding worden aangetast. AutoDose meet elke wasbeurt nauwkeurig de juiste dosering wasmiddel af. Hierdoor voorkom je slijtage en blijft je kleding langer mooi. Bovendien bespaar je op deze manier op wasmiddel.

Asko

Automatisch doseersysteem (Asko)

Asko heeft wasmachines met automatische zeepdosering. De wasmachine meet hoeveel wasgoed er in de trommel zit, hoe vuil het wasgoed is en hoe hard het water is en kijkt ook naar het programma en de temperatuur. Vervolgens wordt de hoeveelheid wasmiddel automatisch aangepast.

LG Auto Dosing

Auto Dosing System, Automatisch doseersysteem en ezDispense (LG)

LG gebruikt verschillende termen voor hun automatische doseersystemen bij wasmachines. Zo bestaan er LG wasmachines met Auto Dosing System, ezDispense en automatisch doseersysteem. Niet al deze apparaten zijn in Nederland verkrijgbaar. Wasmachines met ezDispense zijn bijvoorbeeld gericht op de Engelstalige markt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!