Navigatie

Energie besparen met wassen en drogen

40 graden is de populairste temperatuur om op te wassen, maar met een goede wasmachine krijg je de meeste was ook op 30 graden goed schoon. Dit is beter voor je energierekening èn voor je kleding!

We worden ons steeds bewuster van ons energieverbruik. Zeker nu de energieprijzen stijgen. Elektronica heeft veel invloed op de hoogte van je energierekening. Daarom loont het om bewuster om te gaan met het gebruik van je apparaten.

Wassen met minder water

Wasmachines gebruiken diverse technieken om zuiniger om te gaan met water en energie. Bij dit soort technieken wordt er minder water gebruikt en wordt het water zo efficiënt mogelijk ingezet. Door een lager waterverbruik, hoeft er ook minder water te worden opgewarmd en dat bespaart energie.

Lees: Wassen met minder water

Energielabels wasmachine uitgelegd

Wasmachines kregen in 2021 een nieuw energielabel omdat het oude energielabel niet meer voldeed. Op deze pagina vertellen we je meer over het nieuwe energielabel van wasmachines en leggen we je uit wat de icoontjes op het label betekenen. Een energiezuinige wasmachine heeft energieklasse A.

Lees: Energielabels wasmachine uitgelegd

Verbruik van een wasdroger

Veel gezinnen genieten van het gemak van een droger. De natte was erin en binnen een paar uur is alles weer kurkdroog. Maar dat gemak neemt wel wat kosten met zich mee. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het gebruik. Maar hoeveel verbruikt een droger eigenlijk?

Lees: Zoveel verbruikt een wasdroger gemiddeld

Verbruik van een wasmachine

Hoeveel water en energie gebruikt een wasmachine nou eigenlijk? Dit kun je zien op het energielabel van de wasmachine. Op het label vind je de energieklasse, het stroomverbruik per 100 wasbeurten en hoeveel water de wasmachine gebruikt.

Lees: Zoveel verbruikt een wasmachine gemiddeld

7 tips om zuinig te wassen

We hebben een aantal tips voor jou verzameld om zuiniger te wassen. We leggen je uit wat het eco-programma is, hoe warm je het beste kunt wassen, en wist je dat je het voorwasprogramma meestal over kunt slaan? Lees hier al onze tips.

Lees: 7 tips om zuinig te wassen

Verbruik was-droogcombinatie

Om te weten hoeveel water en energie een was-droogcombinatie precies verbruikt, kijk je naar het energielabel. Met het energielabel zie je direct hoe energiezuinig het apparaat is en kun je verschillende apparaten makkelijk met elkaar vergelijken.

Lees: Zoveel verbruikt een was-droogcombinatie gemiddeld

Combinatie of losse apparaten

Als je een wasmachine en een droger wil kopen, ben je vast ook benieuwd naar een was-droogcombinatie. Want wat is nou beter, een was-droogcombinatie of twee losse apparaten? We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij om je te helpen met kiezen.

Lees: Combinatie of losse apparaten