Navigatie

Verbruik was-droogcombinatie

Wat is het water- en energieverbruik van een was-droogcombinatie?

Een gemiddelde was-droogcombinatie verbruikt bij 150 was-droogbeurten per jaar zo’n 425 kWh energie en 9375 liter water. Je betaalt hiervoor ongeveer €293,- aan water- en energiekosten per jaar. Om te weten hoeveel water en energie een was-droogcombinatie precies verbruikt, kijk je naar het energielabel. Met het energielabel zie je direct hoe energiezuinig het apparaat is en kun je verschillende apparaten makkelijk met elkaar vergelijken.

Bekijk alle was-droogcombinaties

Energielabel van een was-droogcombinatie

Bij was-droogcombinaties vind je veel informatie op het energielabel. Het label heeft twee helften: links zie je de informatie voor wassen-en-drogen en rechts staat hoeveel water en energie het kost om alleen te wassen en hoe lang het programma duurt.

Bovenaan het label vind je de twee energieklassen, daaronder staat hoeveel energie het apparaat verbruikt en verder vind je informatie over het waterverbruik, hoe lang een programma duurt, hoe droog het apparaat centrifugeert en wat het geluidsniveau is.

Welke energieklasse heeft de was-droogcombinatie?

Was-droogcombinaties hebben twee verschillende energieklassen. Op het energielabel staat links de energieklasse voor wassen-en-drogen en rechts de energieklasse voor alleen wassen.

De energieklasse wordt aangeduid met een letter van A t/m G. Klasse A is het meest zuinig en G het minst. Bij was-droogcombinaties is de energieklasse voor alleen wassen (rechts op het label) vaak beter dan voor wassen-en-drogen (links op het label). Als je het belangrijk vindt dat het apparaat niet teveel energie gebruikt, kies dan voor een apparaat met een goede energieklasse.

Wat is het energieverbruik van een was-droogcombinatie?

Op het energielabel staat links het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten voor wassen én drogen en rechts het energieverbruik voor alleen wassen.

Met dit getal kun je nauwkeurig het energieverbruik van verschillende apparaten met elkaar vergelijken. Ook als het ene model een ander vulgewicht heeft, of als je wil vergelijken met een losse droger en wasmachine.

Het energieverbruik voor alleen wassen is altijd veel lager dan het verbruik van het was-en-droogprogramma. Wassen en drogen verbruikt samen ongeveer 5 keer zoveel energie.

Bijvoorbeeld: een energiezuinige 8 kg was-droogcombinatie met energieklasse D/A verbruikt per 100 wasbeurten 265 kWh voor wassen-en-drogen en 47 kWh voor alleen wassen. Een onzuinige 8 kg was-droogcombinatie met klasse E/C verbruikt respectievelijk 313 kWh voor wassen-drogen en 63 kWh voor alleen wassen.

Als je uitgaat van een energieprijs van €0,67 per kWh en 150 was-droogbeurten per jaar dan betaal je voor de was-droogcombinatie met klasse D/A €266,- aan energiekosten en voor het apparaat met klasse E/C €315,-. Dat is een verschil van 49,- euro per jaar.

Het bovenstaande is een voorbeeld maar geeft wel een goede indicatie van het energieverbruik en de energiekosten van een gemiddelde was-droogcombinatie. Omdat het energieverbruik ook afhankelijk is van het vulgewicht en omdat het verbruik van elk apparaat anders is, kun je het beste naar het verbruik op het energielabel kijken. Dan weet je precies hoeveel het apparaat verbruikt en kun je twee apparaten makkelijk met elkaar vergelijken.

Hoeveel water verbruikt een was-droogcombinatie?

Op het energielabel vind je het waterverbruik in liter per wasbeurt voor wassen-en-drogen links en voor alleen wassen rechts. Wassen-en-drogen verbruikt meer water en soms kan dit verbruik behoorlijk verschillen met alleen wassen. Met behulp van het energielabel, kun je het waterverbruik van verschillende apparaten makkelijk met elkaar vergelijken. Een zuinige was-droogcombinaties met 8 kg vulgewicht verbruikt voor een was-droogprogramma ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Bij een minder zuinig 8 kg apparaat kan dit oplopen tot 75 liter, of meer.

Wat is zuiniger: was-droogcombinatie of losse apparaten?

Als je naar het energieverbruik kijkt dan ben je met een was-droogcombinatie duurder uit. Een losse wasmachine met droger wast en droogt energiezuiniger dan een was-droogcombinatie, zeker als je daarbij voor een energiezuinige warmtepompdroger kiest.

Er zijn nog meer verschillen tussen een was-droogcombinatie en een losse wasmachine en droger. Zo moet je bij een was-droogcombinatie rekening houden met dat het vulgewicht voor wassen en drogen verschillend is en neemt een was-droogcombi minder plek in dan twee losse apparaten.

Was-droogcombinatie of losse wasmachine en droger

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!