Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over koelkasten

Als u een nieuwe koelkast gaat kopen, kunt u o.a. kiezen uit een Amerikaanse koelkast, koeler, koel-vriescombinatie of tafelmodel koelkast. En elk model koelkast heeft weer andere eigenschappen. Zoals grootte, inhoud, energieklasse, geluidsniveau, NoFrost en automatisch ontdooien. Hieronder vertellen wij u waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Bekijk alle koelkasten

1. Wat voor koelkast kiest u?

Koel-vriescombinatie
Dit model combineert een koeler met een vriezer. Het koel- en vriesgedeelte heeft ieder een eigen deur, zodat het andere gedeelte bij het openen van de deur niet opwarmt. Koel-vriescombinaties zijn er in vele maten.

Bekijk alle koel-vriescombinaties

Tafelmodel koelkast
Een tafelmodel koelkast is 85cm hoog. De bovenkant van de koelkast kunt u gebruiken als werkblad. Sommige tafelmodellen hebben een kleine vriesruimte. Een tafelmodel koelkast voert warmte af. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende ruimte aan de achterkant van de koelkast te hebben.

Bekijk alle tafelmodel koelkasten

Koeler
Het verschil tussen een koelkast en een koeler is dat een koeler geen vriesvak heeft. Vaak is er een bijpassende vriezer bij de koeler te vinden.

Bekijk alle koelers

Amerikaanse koelkast
Een Amerikaanse koelkast wordt ook wel een side-by-side koelkast genoemd en is met name populair om zijn enorme inhoud. Bij een Amerikaanse koelkast zit het koel- en vriesgedeelte naast elkaar. Soms is een ice-dispenser aanwezig waarmee u eenvoudig en snel ijsblokjes maakt. Een punt om rekening mee te houden bij de Amerikaanse koelkast is de wateraansluiting. Sommige koelkasten hebben een eigen waterreservoir, maar er zijn ook Amerikaanse koelkasten die aangesloten moeten worden op de waterleiding. 

Bekijk alle Amerikaanse koelkasten

Wijnkoelkast
Een wijnkoelkast is ideaal om uw wijn op de optimale temperatuur te bewaren. De temperatuur is vaak instelbaar van 4 tot 18 graden.

Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Een bewaarkast heeft één constante temperatuur en een klimaatkast heeft verschillende temperatuurzones: bovenin warmer dan onderin.

Bekijk alle wijnkoelkasten

2. Energieklasse – Hoe zuinig is de koelkast?

De energieklasse van een koelkast wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A+++ is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse D is rood en is het minst zuinig. Een zuinige koelkast is beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Hoe zuiniger de koelkast, hoe lager uw energierekening.

Bekijk alle zuinige A+++ koelkasten

3. Inhoud in netto liters – Hoeveel past er in de koelkast?

De inhoud van een koelkast wordt gemeten in liters. Het geeft aan hoeveel ruimte er in de koelkast is. De inhoud van het koel- en het vriesgedeelte wordt apart aangegeven. Tafelmodel koelkasten zijn vaak klein en hebben een kleine inhoud. Side-by-side koelkasten zijn ruimer en hebben over het algemeen een grote inhoud.

4. Wat is NoFrost?

U hoeft een koelkast met NoFrost niet te ontdooien. De NoFrost technologie koelt door middel van circulatielucht, waarbij het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt ijsafzetting geen kans en hoeft u nooit meer te ontdooien.

Er bestaan ook koelkasten met Smartfrost. Een koelkast met Smartfrost hoeft u minder vaak te ontdooien dan een gewone koelkast. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kunt u de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.

Wanneer de koelkast niet over NoFrost of Smartfrost beschikt, wordt er gebruik gemaakt van verdamperplaten tussen de vriesladen. Hierdoor vindt rijpvorming sneller plaats en moet u het vriesgedeelte dus regelmatig ontdooien.

Bekijk alle NoFrost koelkasten

Automatisch ontdooien
Automatisch ontdooien is een handige functie waarbij u niet zelf aan de slag hoeft. De koelkast stopt tijdelijk met koelen, maar zorgt dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden. Hierdoor voorkomt u bederf van het voedsel. De tijdelijke koelstop zorgt ervoor dat ijs de kans krijgt om te smelten en weg te lopen uit de koelkast.

Bekijk alle koelkasten met automatisch ontdooien

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijgt u liever een persoonlijk advies? Uw lokale Expert winkel staat voor u klaar! Wij helpen u met het maken van de perfecte keuze, op basis van uw wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij u in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels