Navigatie

Welke droger moet je kopen? Expert helpt je verder

Droger kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een droger gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere droger heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe droger.

Expert biedt een ruim assortiment drogers, van o.a. Miele, AEG, Bosch en Samsung. Zo weet je zeker dat je bij Expert een droger koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle drogers bij Expert

Droger advies
Wasdroger advies

Welke soort wasdroger – Warmtepomp-, condens- of afvoerdroger?

Er zijn drie verschillende soorten wasdrogers: warmtepompdrogers, condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Daarnaast is er nog de was-droogcombinatie die in één apparaat een wasmachine met een droger combineert. Wat zijn de verschillen tussen deze drogers en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder.

Warmtepompdroger

Veilig voor kleding
Lage temperatuur en energiezuinig
Geen luchtafvoer nodig
Langere droogtijd

Warmtepompdrogers zijn veel energiezuiniger dan andere soorten drogers. Dit komt doordat de warme lucht steeds opnieuw de trommel in wordt geblazen. Ook de lagere droogtemperatuur bespaart energie, en is milder voor je kleding. In sommige warmtepompdrogers kun je zelfs veilig kleding van wol of zijde drogen, zonder dat deze krimpt. Condens wordt opgevangen in een condensbak of via een slang naar de waterafvoer geleid. Je hebt geen luchtafvoer naar buiten nodig.

Warmtepompdrogers

Warmtepompdroger

Condensdroger

Korte droogtijd
Geen luchtafvoer nodig
Hoge temperatuur en hoog energieverbruik

Bij condensdrogers wordt vochtige lucht opgevangen in een bak in de machine. Deze kun je zelf legen, of aansluiten op een afvoerslang. Je hebt dus geen luchtafvoer naar buiten nodig. Een condensdroger maakt gebruik van hoge temperaturen om je wasgoed te drogen. Hierdoor is je was snel droog maar is de droger wel minder energiezuinig.

Condensdrogers

Condensdroger

Luchtafvoerdroger

Korte droogtijd
Goedkoper in de aanschaf
Hoge temperatuur en hoog energieverbruik
Luchtafvoer naar buiten

Luchtafvoerdrogers pompen de vochtige lucht gewoon naar buiten toe via een opening. Hierdoor heb je altijd een afvoerbuis naar buiten nodig. Een afvoerdroger droogt je wasgoed (net als een condensdroger) met hoge temperaturen. Hierdoor is je was snel droog, maar dit maakt de droger wel minder energiezuinig.

Luchtafvoerdrogers

Luchtafvoerdroger

Was-droogcombinatie

Gebruiksgemak: wassen en drogen in één
Ruimtebesparend
Geen condensbak legen
Kan niet altijd alle was drogen

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Met een was-droogcombinatie kun je losse was- en droogprogramma’s draaien, maar ook een gecombineerd was-droogprogramma.

Vaak verschilt wel het maximale vulgewicht voor wassen en drogen. Dus als je een was-droogcombinatie te vol doet, moet je na het wasprogramma een deel van het wasgoed er uithalen omdat de was anders niet goed droog wordt. Sommige was-droogcombinaties geven daarom vantevoren aan hoeveel was er in de trommel past bij een was-droogprogramma.

Was-droogcombinaties

Was-droogcombinatie
Vulgewicht droger

Vulgewicht - Hoeveel was wil ik in één keer kunnen drogen?

Hoeveel wasgoed je in een droger kwijt kunt, wordt de trommelcapaciteit of het maximale vulgewicht genoemd.

Onderstaande tabel laat zien welk vulgewicht het beste bij je huishouden past. Verder hangt het vulgewicht af van hoe vaak je de was doet. Spaar je de was op zodat je maar een keer per week hoeft te wassen? Dan kun je het beste kiezen voor een droger met een groter vulgewicht (9 kg of meer). Kijk verder ook naar het vulgewicht van je wasmachine om te voorkomen dat de was niet allemaal in de droger past.

Aantal personen in het huishouden Advies vulgewicht
1 persoon 7 kg of minder
2 - 3 personen 8 kg
3 personen of meer 9 kg of meer

Bekijk alle wasdrogers met een vulgewicht van:
7 kg of minder 8 kg 9 kg of meer

Energieklasse - Wat is het energieverbruik van de droger?

Een zuinige droger is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook op de energiekosten.

Hoe zuinig een droger is, wordt aangegeven met de energieklasse. De energieklasse wordt aangeduid met een letter op het energielabel. Energieklasse C is hierbij het minst zuinig en energieklasse A+++ het zuinigst.

  Luchtafvoerdroger Condensdroger Warmtepompdroger
Energieverbruik Hoog Hoog Laag
Droogtemperatuur Hoog Hoog Laag
Droogtijd Kort Kort Lang

Bekijk alle wasdrogers met energieklasse:
A+++ en zuiniger

Energieklasse droger
Droger afvoer

Wat voor soort afvoer heeft de droger?

Condensreservoir
Bij warmtepomp- en condensdrogers wordt het condenswater in een condensreservoir opgeslagen. Je moet dit reservoir zelf legen nadat je de droger hebt gebruikt.

Condensafvoerslang
Op sommige warmtepomp- en condensdrogers kun je een afvoerslang aansluiten. De afvoerslang voert het condenswater af via de waterleiding. Je hoeft bij een droger met een afvoerslang dus geen condensreservoir te legen.

Luchtafvoerslang naar buiten
Luchtafvoerdrogers voeren via een slang de vochtige lucht naar buiten af. Je hebt hiervoor een gat in je muur of raam nodig.

Vochtuitstoot droger

Vochtuitstoot – Wat is de condensatie-efficiëntieklasse?

Condensvocht wordt bij een wasdroger netjes afgevoerd via een slang, of opgeslagen in het condensreservoir. Toch ontsnapt er tijdens het drogen bij alle wasdrogers ook altijd een beetje vochtige, warme lucht. In een kleine ruimte met slechte ventilatie kan dit soms voor problemen zorgen, zoals schimmel en beslagen ramen. Kijk daarom bij de aanschaf van een wasdroger ook naar de condensatie-efficiëntieklasse onderaan het energielabel.

Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een lage vochtuitstoot en is geschikt voor plaatsing in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Deze drogers zijn aan de binnenkant goed afgesloten waardoor er nauwelijks vochtige lucht ontsnapt. Met name Miele staat bekend om haar goed afgedichte drogers.

Als je de droger in een grote goed geventileerde ruimte wilt plaatsen, is een lage vochtuitstoot minder belangrijk. In dat geval kun je ook voor een droger met een lagere condensatie-efficiëntieklasse kiezen.

Droger installatie

Wasdroger bezorging & installatie bij Expert

Gratis bezorging
Bestel je een wasdroger bij Expert dan kun je vertrouwen op goed advies en de beste service. De droger wordt gratis bezorgd op een moment dat het jou uitkomt.

Installatie
Met onze installatieservice wordt je nieuwe droger vakkundig geïnstalleerd. Al voor €24,95 plaatsen we het apparaat op elke gewenste plek in huis, sluiten het aan en nemen het oude apparaat mee voor recycling. We gaan pas weg wanneer alles goed werkt en we geven een korte uitleg van de droger zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Installatieservice

Expert biedt service waarop je kunt vertrouwen

Service waarop je kunt vertrouwen

Wanneer je een droger bij Expert koopt, kun je ook na de aankoop vertrouwen op uitstekende service. Ook als je droger het niet goed meer doet of toe is aan onderhoud, staan onze Experts voor je klaar. Het apparaat wordt vakkundig door een gecertificeerd reparateur gerepareerd. Expert, dat is service waarop je kunt vertrouwen.

Bekijk alle drogers

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!