Navigatie

Tips om energie te besparen in huis

In huis zijn er talloze mogelijkheden om te besparen op energie. Met de hoge energieprijzen is 'energie besparen' een spraakmakend thema. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu! In deze blog geven we je handige tips om te besparen energie in huis en dus ook op de energierekening!

1. Besparen met een slimme thermostaat

Een goede manier om te besparen op verwarmen is met een programmeerbare of een slimme thermostaat. Je kunt hiermee heel precies instellen hoe de temperatuur van uur tot uur moet zijn. Slimme thermostaten zijn makkelijk te bedienen via een app. Kom je iets eerder thuis van werk? Dan zet je van tevoren alvast de temperatuur wat hoger. Zet de thermostaat eens graad lager! Met slechts één graad lager bespaar je gemiddeld al 120 m3 gas per jaar, wat neerkomt op 120 euro.

Wil je meer weten over besparen op verwarmen? Lees dan ook zeker deze blog!

2. Wassen op een lage temperatuur

Net als bij besparen op verwarmen, kan je de wasmachine een paar graden lager zetten. Voor het meeste wasgoed is 30 graden prima en ook beter voor je kleding. Voor een hygiënische was raden we nog wel een temperatuur van 60 graden aan. Het energieverbruik laag houden doe je ook heel makkelijk met het eco-programma. Dit programma duurt wat langer, maar verbruikt gemiddeld ongeveer 30% minder energie dan andere programma’s.

Het belangrijkste om op te letten bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine is het energielabel. Hoe groener het label, hoe zuiniger het apparaat is. Daarbij is label A het zuinigst en label G het minst zuinig.

Meer weten over besparen op een wasmachine? Bekijk onze tips in deze blog!

3. Koelen op de juiste temperatuur

Bij een koelkast is het belangrijk om altijd de juiste koeltemperatuur in te stellen. Voor een koelkast is dat 4 graden en voor een vriezer is dat -18 graden. Als ze te koud zijn ingesteld kost dat extra energie. Verder is het belangrijk om het vriesvak af en toe eens te ontdooien. Hoe meer ijsvorming er is, hoe harder de koelkast of vriezer moet werken. Ook koelkasten en vriezers zijn voorzien van een energielabel. Waarbij label A ook weer het zuinigst is. Meer weten over besparen met een koelkast? We geven je de beste tips in een deze blog!

4. Overstappen op inductie

Bij kookplaten heb je de keuze uit gas, keramisch of inductie. Van die drie is een inductiekookplaat het zuinigst, het snelst en ook nog eens het veiligst. Gasvrij wordt de nieuwe norm en daarom is nu het perfecte moment om over te stappen op inductie. Koop je bij Expert een nieuwe inductiekookplaat, dan bezorgen wij gratis en installeren we hem ook direct. Neem hiervoor contact op met jouw Expertwinkel in de buurt.

Wanneer je met een pan op een kookplaat kookt, is het ook altijd verstandig om een deksel op de pan te houden om daarmee warmteverlies te voorkomen. Wanneer een pan warmte verliest moet de kookplaat namelijk weer harder werken om de pan te verwarmen en dat kost energie.

5. Spaar de vaat op

Om energie te besparen met een vaatwasser, is het de taak om hem eigenlijk zo min mogelijk te gebruiken. Spaar alle vaat op en laat de vaatwasser pas draaien als hij helemaal vol is. Als je dan bij het selecteren van een programma het eco-programma kiest, gaat er ook al een stuk minder energie verloren.

6. Sla het voorverwarmen over

Een oven hoef je vaak niet eens voor te verwarmen. Daarmee verbruikt hij veel energie terwijl je niks aan het opwarmen bent. Daarnaast is het verstandig om de ovendeur zoveel mogelijk dicht te houden. Als je hem opendoet verliest hij namelijk warmte. Verder zijn ovens en magnetrons een stuk zuiniger en daarnaast ook sneller dan een fornuis.

Voor meer tips over energie besparen in de keuken, lees onze blog!

7. Voorkom sluipgebruik

Wanneer je de televisie, wasmachine of radio uitzet wordt er alsnog energie verbruikt door deze apparaten. Dit kennen we ook wel beter onder de term ‘sluipverbruik’. Je kunt dit voorkomen.

De makkelijkste manier is om gewoonweg de stekker van het apparaat eruit te trekken. Om dit nog makkelijker te maken kan je apparaten aansluiten op een stekkerblok met een ingebouwde schakelaar. Het enige wat je dan hoeft te doen is de schakelaar uitzetten en alle ingeplugde apparaten gaan uit.

Heb je thuis ook wel eens dat er opladers in het stopcontact zitten zonder een telefoon of een tablet eraan? Haal ze uit het stopcontact, want ook hier gaat onnodige energie verloren.

Alles wat energie verbruikt daar kan je ook op besparen

Of het nu gaat om verwarmen, koken of koelen, op alles wat energie verbruikt kun je besparen! Het belangrijkste is dat je een apparaat zo min mogelijk gebruikt of zo min mogelijk laat werken. Wees alert op sluipgebruik en sluit naden en kieren goed af voor tocht.

Wil je meer weten over energie besparen? We hebben een hele verzameling aan blogs en adviespagina’s hierover. Heb je liever persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels waar onze Experts je antwoord geven op al je vragen.