Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over drogers

Droger kopen? Wij adviseren je graag!

Als je een nieuwe droger gaat kopen kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Iedere droger heeft andere mogelijkheden. Er zit verschil in model, vulgewicht, geluidsniveau en energieklasse. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe droger.

Droger kopen? Wij adviseren je graag!

Als je een nieuwe droger gaat kopen kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Iedere droger heeft andere mogelijkheden. Er zit verschil in model, vulgewicht, geluidsniveau en energieklasse. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe droger.

1. Warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn veel energiezuiniger dan andere soorten drogers. Dit komt doordat de warme lucht steeds opnieuw de trommel in wordt geblazen. Ook de lagere droogtemperatuur bespaart energie, en is milder voor je kleding. In sommige warmtepompdrogers kun je zelfs veilig kleding van wol of zijde drogen, zonder dat deze krimpt. Condens wordt opgevangen in een condensbak of via een slang naar de waterafvoer geleid. Je hebt geen luchtafvoer naar buiten nodig.

Bekijk alle warmtepompdrogers

2. Condensdroger

Bij condensdrogers wordt vochtige lucht opgevangen in een bak in de machine. Deze kun je zelf legen, of aansluiten op een afvoerslang. Je hebt dus geen luchtafvoer naar buiten nodig. Een condensdroger maakt gebruik van hoge temperaturen om je wasgoed te drogen. Hierdoor is je was snel droog maar is de droger wel minder energiezuinig.

Bekijk alle condensdrogers

3. Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdrogers pompen de vochtige lucht gewoon naar buiten toe via een opening. Hierdoor heb je altijd een afvoerbuis naar buiten nodig. Een afvoerdroger droogt je wasgoed (net als een condensdroger) met hoge temperaturen. Hierdoor is je was snel droog, maar dit maakt de droger wel minder energiezuinig.

Bekijk alle luchtafvoerdrogers

4. Was-droogcombinatie

  • Gebruiksgemak: wassen en drogen in één
  • Ruimtebesparend
  • Geen condensbak

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Met een was-droogcombinatie kun je zowel losse was- en droogprogramma’s draaien, maar ook een gecombineerd was-droogprogramma.

Let op, vaak verschilt wel het maximale vulgewicht voor wassen en drogen.

Bekijk alle was-droogcombinaties

5. Vulgewicht - Hoeveel was wil ik in één keer kunnen drogen?

Hoeveel wasgoed je in een droger kwijt kunt, wordt de trommelcapaciteit of maximale vulgewicht genoemd.

Onderstaande tabel laat zien welk vulgewicht het beste bij je huishouden past. Verder hangt het vulgewicht af van hoe vaak je de was doet. Spaar je de was op zodat je maar een keer per week hoeft te wassen? Dan kun je het beste kiezen voor een droger met een groter vulgewicht (8 kg of meer). Kijk verder ook naar het vulgewicht van je wasmachine om te voorkomen dat de was niet allemaal in de droger past.

Aantal personen in het huishoudenAdvies vulgewicht
1 - 2 personen 7 kg of minder
3 - 4 personen 8 kg
5 personen of meer 8 kg of meer

 

Alle drogers met > 8kg vulgewicht

6. Energieklasse - Wat is het energieverbruik van de droger?

Een zuinige droger is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook op de energiekosten.

Hoe zuinig een droger is, wordt aangegeven met de energieklasse. De energieklasse wordt aangeduid met een letter. Energieklasse B is hierbij het minst zuinig en energieklasse A+++ -50% het zuinigst.

 LuchtafvoerdrogerCondensdrogerWarmtepompdroger
Energieverbruik Hoog Hoog Laag
Droogtijd Kort Kort Lang
Droogtemperatuur Hoog Hoog Laag
Luchtafvoer naar buiten Ja Nee Nee

Alle drogers met energieklasse A+++

7. Wat voor soort afvoer heeft de droger?

Condensreservoir
Bij warmtepomp- en condensdrogers wordt het condenswater in een condensreservoir opgeslagen. Je moet dit reservoir zelf legen nadat je de droger hebt gebruikt.

Condensafvoerslang
Op sommige warmtepomp- en condensdrogers kun je een afvoerslang aansluiten. De afvoerslang voert het condenswater af via de waterleiding. Je hoeft bij een droger met een afvoerslang dus geen condensreservoir te legen.

Luchtafvoerslang naar buiten
Luchtafvoerdrogers voeren via een slang de vochtige lucht naar buiten af. Je hebt hiervoor een gat in je muur of raam nodig.

Vragen of liever persoonlijk advies?

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Liever persoonlijk advies ontvangen? Jouw lokale Expert winkel staat voor je klaar! Op basis van je wensen, eisen en budget kunnen we samen tot de perfecte keuze komen. Klik hier om te ontdekken wat jouw dichtstbijzijnde Expert winkel is. Of klik hier om direct contact op te nemen!

Bekijk alle Expert winkels