Navigatie

Nieuwe vaatwasser eerste gebruik

Hoe gebruik je je vaatwasser de eerste keer?

Gefeliciteerd met je nieuwe vaatwasser! We vertellen je welk vaatwasserprogramma je het beste kunt gebruiken, waarvoor vaatwasserzout is, hoe je de vaatwasser schoonmaakt, hoe je kalkaanslag en glascorrosie kunt voorkomen, hoe je problemen met de vaatwasser oplost en hoe je energiezuinig de vaat doet. Met onze tips en advies heb je nog jarenlang plezier van je vaatwasser en doe je zonder moeite de vaat.

Welk vaatwasprogramma?

Een vaatwasser heeft meerdere vaatwasprogramma’s. Voor dagelijks gebruik kun je het beste het eco-programma gebruiken. Dit programma duurt wat langer, maar je bespaart water en energie.

Dit zijn de belangrijkste vaatwasser programma’s:

  • Voor de dagelijkse vaat: standaardprogramma, automatisch programma of eco-programma
  • Voor kleine of licht bevuilde vaat: kort-programma
  • Voor heel vuile of aangekoekte vaat: intensief-programma
  • Voor glas of porselein: behoedzaam-programma of glas-programma
  • Voor hygiënisch schone vaat: antibacterieel-programma of hygiëne-programma

Vaatwasser schoonmaken, ontkalken en ontvetten

Een vaatwasser moet je af en toe schoonmaken. Hiermee voorkom je geurtjes en zorg je ervoor dat de vaatwasser goed blijft werken. We vertellen je stap-voor-stap hoe je een vaatwasser schoonmaakt, hoe je de vaatwasser kunt ontvetten als deze erg vuil is en hoe je de vaatwasser kunt ontkalken als je last hebt van kalkaanslag.

Vaatwasser ontvetten Vaatwasser ontkalken Vaatwasser reinigen

Waarvoor is zout in de vaatwasser?

Vaatwassers hebben een reservoir voor zout. Vaatwasserzout wordt gebruikt om kraanwater te ontkalken en om kalkaanslag in de vaatwasser te voorkomen. Hiermee voorkom je ook witte kalkaanslag op je glaswerk.

Je hebt speciaal vaatwasserzout nodig voor het zoutreservoir van de vaatwasser. Je kunt geen keukenzout of zeezout gebruiken.

In plaats van vaatwasserzout kun je er ook voor kiezen om all-in-one vaatwassertabletten te gebruiken. Bij deze 3-in-1 vaatwassertabletten zit het zout al in de tablet.

Vaatwasser zout aanvullen

Tips voor een frisse vaatwasser

Wat doe je als je vaatwasser na verloop van tijd niet meer fris ruikt? We leggen je uit waardoor vieze luchtjes in de vaatwasser kunnen ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen. Op de onderstaande adviespagina hebben we 5 tips voor je verzameld om de vaatwasser fris te houden.

Vaatwasser zout aanvullen

Voorkom glascorrosie of witte aanslag op je glazen

Witte aanslag op glaswerk kan twee verschillende oorzaken hebben: kalkaanslag of glascorrosie. Glascorrosie is een chemische reactie die een witte waas kan veroorzaken. Kalkaanslag is gelukkig makkelijk weg te krijgen, maar als de witte waas op je glazen door glascorrosie komt dan kun je deze niet meer verwijderen. Let bij glaswerk daarom goed op of het glas vaatwasserbestendig is. Glas dat niet in de vaatwasser mag, kun je beter met de hand afwassen.

Op de onderstaande adviespagina leggen we je precies uit hoe je glascorrosie voorkomt en hoe je kalkaanslag van je glazen kunt verwijderen.

Tips tegen glascorrosie

Tips om energie te besparen met een vaatwasser

We hebben een aantal tips verzameld om water en energie te besparen met je vaatwasser. Zo kun je besparen door het eco-programma te gebruiken in plaats van het standaard-programma, hoef je de vaat niet eerst met de hand voor te spoelen en kun je het beste wachten met aanzetten totdat de vaatwasser vol zit. Klik op de onderstaande link voor alle tips en om meer te lezen over het energieverbruik van een vaatwasser.

Vaatwasser tips om energie te besparen

Vaatwasser problemen oplossen

Als de vaatwasser na langer gebruik niet meer goed schoon maakt, niet goed droogt of geen water pakt dan is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig zijn de meeste problemen eenvoudig zelf op te lossen. Op de onderstaande adviespagina’s leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de meest voorkomende problemen met je vaatwasser kunt verhelpen.

Vaatwasser maakt niet goed schoon Vaatwasser droogt niet goed Vaatwasser pakt geen water

Vaatwasser storingen oplossen

Een vaatwasser kan soms een storingsmelding geven. Bijvoorbeeld wanneer de kraan dicht is en de vaatwasser geen water krijgt. Hieronder zie je voor een aantal merken vaatwassers hoe je de meest voorkomende storingen zelf op kunt lossen.

Bosch vaatwasser storingen Siemens vaatwasser storingen Indesit vaatwasser storingen

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt