Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

TV advies

Wil je een tv kopen? Wij adviseren je graag!

Als je een nieuwe tv wil kopen kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Op deze pagina leggen wij zo duidelijk mogelijk uit wat al die termen en kenmerken inhouden, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Wil je een tv kopen? Wij adviseren je graag!

Als je een nieuwe tv wil kopen kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Op deze pagina leggen wij zo duidelijk mogelijk uit wat al die termen en kenmerken inhouden, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Formaat - Hoe groot is groot genoeg?

Eén van de meest persoonlijke keuzes wat betreft het uitzoeken van een nieuwe tv is het formaat. Het is al snel verleidelijk om een zo groot mogelijke televisie te kopen, maar groter is lang niet altijd beter. Als je op een rustige zondagmiddag een tenniswedstrijd kijkt, wil je natuurlijk niet bij elke slag je hoofd moeten draaien. Aan de andere kant wil je ook niet zo’n kleine tv dat je een verrekijker nodig hebt om de ondertiteling te lezen als je een Franse film kijkt.

De optimale grootte voor je tv is sterk afhankelijk van de kamer waar je hem in wil zetten en de inrichting. De vuistregel bij het optimale tv-formaat is de afstand in centimeters van de tv naar de bank (of stoel) van waar je wil kijken, gedeeld door vijf. Wil je bijvoorbeeld je televisie ophangen aan de muur en hiernaar kijken vanaf een bank die 2.5 meter (2500 centimeter) verder staat, ga dan uit van een tv van ongeveer 50 inch. Deze vuistregel is geen harde eis, maar vooral een richtlijn om comfortabel te kunnen kijken, je persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook mee.

Resolutie – Scherp, scherper, scherpst

De resolutie van je televisie zegt het meeste over de scherpte van het beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, hoe beter de details zichtbaar zijn. De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv’s hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie’s, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels. Full HD- en HD Ready-tv’s hebben respectievelijk 1920 x 1080 en 1280 x720 pixels. Overigens verschilt het aantal pixels van een 4K-scherm licht bij verschillende uitvoeringen. Bioscoopschermen gebruiken een 4K-standaard met iets meer pixels (4091 x 2160), maar bij televisies wordt 3840 x2160 als standaard aangehouden.

De resolutie die het beste bij jouw wensen past hangt nauw samen met het formaat van de tv en de afstand tussen jou en je tv. Als je een klein scherm zoekt voldoet een HD-readyscherm prima en in veel kamers zal een FullHD-scherm ook nog uitstekend passen. Wil je echter haarscherpe details kunnen zien of redelijk dicht op een groot scherm zitten, dan biedt een 4K-scherm een duidelijke meerwaarde. Wil je echt helemaal op gaan in je film, serie of game, dan zijn de nieuwe 8K-tv’s momenteel de superieure keuze.

Welke resolutie? Expert helpt je verder!

Aanbod aan Ultra-HD beelden

Hoewel het grootste deel van de tv’s die in Nederland verkocht worden een resolutie van 4K of hoger hebben, blijft het aanbod aan zogenaamde Ultra-HD-beelden een beetje achter. Vrijwel alle reguliere televisiestations zenden hun programma’s uit in Full HD. Moderne streamingdiensten zoals Netflix en YouTube bieden wel de mogelijkheid om films en series met 4K-kwaliteit te bekijken, maar 8K wordt momenteel nog nergens aangeboden. Dit betekent overigens niet dat al deze scherpte overbodig is. Veel tv’s beschikken namelijk over de mogelijkheid om beelden te upscalen. Dit houdt in dat de tv’s op slimme wijze de beschikbare pixels uitbreiden zodat je alsnog het beste uit je tv kunt halen.

Smart TV – Het nieuwe tv-kijken

In de afgelopen jaren is de manier waarop we tv kijken flink veranderd. Tegenwoordig willen tv-kijkers niet meer op een vooraf aangewezen moment klaarzitten om een programma te kijken, maar iets zien wanneer ze er tijd voor, of zin in hebben. Met een Smart TV haal je het gemak van internet naar je televisie zonder dat je een computer op je tv aan hoeft te sluiten. Smart TV maakt het mogelijk om kinderlijk eenvoudig te bladeren door bijvoorbeeld Netflix, uitzending gemist of Videoland en op elk moment van de dag te kijken waar je zin in hebt. Heb je geen slimme, maar nog wel een uitstekende tv? Met een Chromecast van Google stream je makkelijk films en series vanaf je tablet, smartphone of laptop naar je tv. Zo maak je elke tv met een HDMI-aansluiting Smart.

Bekijk alle Smart tv's

Wat is Smart TV? Expert helpt je verder

Het scherm: OLED versus QLED

Het scherm is het belangrijkste onderdeel van een tv. Als je tegenwoordig op zoek bent naar een nieuwe tv, is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken die tussen een QLED-scherm of een OLED-scherm. Beide technologieën leveren schitterende beelden, maar de werking ervan scheelt enorm. Wij leggen kort uit hoe de twee werken en, misschien wel belangrijker, wat de verschillen in de beeldkwaliteit zijn.

Wat is QLED – Vloeibare kristallen

QLED staat ook wel bekend als quantumdottechnologie en is de modernste uitvoering van het LCD-scherm. Een QLED-scherm bestaat onder andere uit een legio nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd, waarvan de afmeting kunnen veranderen waardoor ze verschillende kleuren kunnen weergeven. Hierdoor worden de bedoelde kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven worden. Achter de laag quantum dots zit een LED-paneel dat de quantum dots heel precies aanstuurt. QLED-schermen leveren kraakheldere beelden en hebben een grote kijkhoek, waardoor je ook vanaf de zijkant naar het scherm kan kijken met onverstoorde kleuren.

Bekijk alle QLED televisies

QLED advies

Wat is OLED – 8 miljoen lampjes

OLED maakt geen gebruik van verlicht achterpaneel, maar hierbij bestaat elke pixel op het scherm uit een eigen lampje. Bij een 4K-televisie komt dit neer op meer dan 8 miljoen led-lampjes. Deze kleine lampjes kunnen onafhankelijk van elkaar aan- of uitgaan. Hierdoor kan de kleur die een pixel moet weergeven niet doorsijpelen naar omliggende pixels waardoor de kleurweergave uiterst precies is. Moet een deel van het scherm zwart zijn? Dan blijven de lampjes van de pixels helemaal uit, zodat een echt diep zwart wordt weergegeven. OLED-schermen zijn iets prijziger dan QLED-schermen, maar leveren een haarscherp beeld met ongekende zwartwaarden.

Bekijk alle OLED televisies

OLED advies? Expert helpt je verder

HDR – Zoals de filmmaker het bedoelt

HDR is een redelijk nieuwe techniek die ervoor zorgt dat contrast, helderheid en kleuren beter dan ooit worden weergegeven en maakt de beelden nog mooier en realistischer. HDR staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat het verschil tussen pikzwart en spierwit erg groot is en dat veel waarden daartussen weergegeven kunnen worden. Een groot voordeel van HDR is dat de intensiteit per pixel heel precies kan worden weergegeven, waardoor je ook hele donkere en hele lichte delen pal naast elkaar kunt zetten zonder dat de intensiteit wordt aangepast. Zo zie je als kijker precies wat de filmmaker voor ogen had.

Bekijk alle HDR televisies

Wat is HDR? Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!