Navigatie

TV advies - Welke tv moet ik kopen (2024)?

Welke tv past bij mij? Expert adviseert je graag

Als je een nieuwe tv wilt kopen, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Op deze pagina leggen wij zo duidelijk mogelijk uit wat al die termen en kenmerken inhouden, zodat jij de juiste keuze kan maken. Wil je alleen kiezen uit de beste tv's? Bekijk dan alle tv's met awards.

Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle tv's bij Expert

Bekijk alle tv's bij Expert

Welke tv past bij mij? Expert adviseert je graag

Als je een nieuwe tv wilt kopen, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Op deze pagina leggen wij zo duidelijk mogelijk uit wat al die termen en kenmerken inhouden, zodat jij de juiste keuze kan maken. Wil je alleen kiezen uit de beste tv's? Bekijk dan alle tv's met awards.

Welke tv moet ik kopen?

Om jou te helpen met het kiezen van de juiste tv hebben wij een aantal punten op een rijtje gezet. Door deze vragen te beantwoorden kom je sneller bij een tv uit die het beste bij jou past.

  • Formaat - Hoe dicht zit je op je tv en wat vind je fijn kijken?
  • Beeldscherm – Ga je voor het zwart van OLED, de kleuren van QLED of het gemak van LED?
  • Resolutie – Wil je elk detail zien? Kies dan voor 4K of 8K. Of neem je genoegen met Full HD?
  • Smart of niet – Tv-kijken zoals je gewend bent of zelf bepalen wat je kijkt?
  • HDR – Meer details en meer kleur. Kijk jij met Dolby Vision, HDR10+ of HLG?
  • Budget - Wil je een goedkope tv of ga je voor een high-end-model?
  • Aansluitingen - Hoeveel HDMI-poorten is genoeg?
  • Merk - Kies je voor Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic of iets anders?

Formaat - Hoe groot is groot genoeg?

Eén van de meest persoonlijke keuzes als je een nieuwe tv wil kopen is het formaat. Het is al snel verleidelijk om een zo groot mogelijke televisie te kopen, maar groter is lang niet altijd beter. Als je op een rustige zondagmiddag een tenniswedstrijd kijkt, wil je natuurlijk niet bij elke slag je hoofd moeten draaien. Aan de andere kant wil je ook niet zo’n kleine tv dat je een verrekijker nodig hebt om de ondertiteling te lezen als je een Franse film kijkt.

De optimale grootte voor je tv is sterk afhankelijk van de kamer waar je hem in wil zetten en de inrichting. De vuistregel bij het optimale tv-formaat is de afstand in centimeters van de tv naar de bank (of stoel) van waar je wil kijken, gedeeld door vijf. Wil je bijvoorbeeld je televisie ophangen aan de muur en hiernaar kijken vanaf een bank die 2.5 meter (250 centimeter) verder staat, ga dan uit van een tv van ongeveer 50 inch. Deze vuistregel is geen harde eis, maar vooral een richtlijn om comfortabel te kunnen kijken, je persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook mee.

Advies over tv's? Expert helpt je verder Advies over tv's? Expert helpt je verder Advies over tv's? Expert helpt je verder Advies over tv's? Expert helpt je verder

Resolutie – Scherp, scherper, scherpst

De resolutie van je televisie zegt het meeste over de scherpte van het beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, hoe beter de details zichtbaar zijn. De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv’s hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie’s, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels. Full HD- en HD Ready-tv’s hebben respectievelijk 1920 x 1080 en 1280 x720 pixels. Overigens verschilt het aantal pixels van een 4K-scherm licht bij verschillende uitvoeringen. Bioscoopschermen gebruiken een 4K-standaard met iets meer pixels (4091 x 2160), maar bij televisies wordt 3840 x2160 als standaard aangehouden.

De resolutie die het beste bij jouw wensen past hangt nauw samen met het formaat van de tv en de afstand tussen jou en je tv. Als je een klein scherm zoekt voldoet een HD-readyscherm prima en in veel kamers zal een FullHD-scherm ook nog uitstekend passen. Wil je echter haarscherpe details kunnen zien of redelijk dicht op een groot scherm zitten, dan biedt een 4K-scherm een duidelijke meerwaarde. Wil je echt helemaal op gaan in je film, serie of game, dan zijn de nieuwe 8K-tv’s momenteel de superieure keuze.

Wil je meer weten over beeldschermresoluties van tv's? Lees dan onze adviespagina Wat is UHD-tv?.

Welke resolutie? Expert helpt je verder!

Aanbod aan Ultra-HD beelden

Hoewel het grootste deel van de tv’s die in Nederland verkocht worden een resolutie van 4K of hoger hebben, blijft het aanbod aan zogenaamde Ultra-HD-beelden een beetje achter. Vrijwel alle reguliere televisiestations zenden hun programma’s uit in Full HD. Moderne streamingdiensten zoals Netflix en YouTube bieden wel de mogelijkheid om films en series met 4K-kwaliteit te bekijken, maar 8K wordt momenteel nog nergens aangeboden. Dit betekent overigens niet dat al deze scherpte overbodig is. Veel tv’s beschikken namelijk over de mogelijkheid om beelden te upscalen. Dit houdt in dat de tv’s op slimme wijze de beschikbare pixels uitbreiden zodat je alsnog het beste uit je tv kunt halen.

Smart TV – Het nieuwe tv-kijken

Tv is dood, lang leve de tv! In de afgelopen jaren is de manier waarop we tv kijken flink veranderd. Tegenwoordig willen tv-kijkers niet meer op een vooraf aangewezen moment klaarzitten om een programma te kijken, maar iets zien wanneer ze er tijd voor, of zin in hebben. Met een Smart TV haal je het gemak van internet naar je televisie zonder dat je een computer op je tv aan hoeft te sluiten. Smart TV maakt het mogelijk om kinderlijk eenvoudig te bladeren door bijvoorbeeld Netflix, uitzending gemist of Videoland en op elk moment van de dag te kijken waar je zin in hebt. Heb je geen slimme, maar nog wel een uitstekende tv? Met een Chromecast van Google stream je makkelijk films en series vanaf je tablet, smartphone of laptop naar je tv. Zo maak je elke tv met een HDMI-aansluiting Smart.

Dit is globaal wat smart-tv inhoudt. Wil je meer weten over smart-tv's en welke je het beste kan kopen? Klik hier voor een uitgebreide uitleg over smart-tv.

Bekijk alle Smart tv's

Wat is Smart TV? Expert helpt je verder

Het scherm: LED, OLED of QLED

Als je tv-kijkt, dan kijk je de hele tijd naar het beeldpaneel. Het soort paneel dat een televisie gebruikt heeft dus een enorme impact op jouw kijkervaring. Wil je een nieuwe tv kopen, dan kan je kiezen tussen een LED-, OLED- of QLED-tv. Alle drie deze beeldschermen kunnen schitterende beelden leveren, maar de werking ervan kan flink uiteenlopen. Wij leggen kort uit hoe de technieken werken en, misschien wel belangrijker, in hoeverre de beeldkwaliteit verschilt.

Wat is een LED–tv

Kort gezegd is de LED-tv de geüpdatete versie van de oude vertrouwde LCD-tv. Beide tv’s werken met een paneel met vloeibare kristallen, maar het verschil zit hem in de wijze waarop het paneel wordt verlicht. Bij een ouderwetse LCD-tv werd het scherm verlicht door zogenaamde CCFL buislampen en tegenwoordig wordt hiervoor (je raadt het al) een LED-paneel of LED-strip gebruikt. De grote voordelen hiervan zijn dat tv’s daardoor een stuk minder energie verbruiken, dunner zijnen nauwkeuriger gedimd worden.

Het vooroordeel is dat alleen de mindere modellen LED-tv’s zijn en dat alle topmodellen OLED- of QLED-tv’s zijn. Dit is echter maar de halve waarheid. Er zijn verschillende merken die premium LED-televisies verkopen, die beter kunnen passen bij jouw wensen dan een OLED- of QLED-tv.

Ben je op zoek naar een LED-tv, dan kan je kiezen tussen verschillende soorten. Namelijk Edge-Lit-, Full Array- en tegenwoordig zelfs MiniLED-tv’s. Het verschil tussen deze soorten LED-tv’s zit in de hoeveelheid leds en waar deze geplaatst zijn.

Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina over de verschillende soorten LED-tv’s.

Ben je op zoek naar een high-end nieuwe tv, sla LED dan dus niet over en neem ook deze techniek mee in je overweging.

Bekijk alle LED-televisies

LED-tv kopen? Expert helpt je graag

Wat is QLED – Vloeibare kristallen

QLED staat ook wel bekend als quantumdottechnologie en is de modernste uitvoering van het LCD-scherm. Een QLED-scherm bestaat onder andere uit een legio nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd, waarvan de afmeting kunnen veranderen waardoor ze verschillende kleuren kunnen weergeven. Hierdoor worden de bedoelde kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven worden. Achter de laag quantum dots zit een LED-paneel dat de quantum dots heel precies aanstuurt. Wil je een nog mooier beeld? Je kan tegenwoordig ook kiezen voor Neo QLED-tv's. Bij deze televisies worden de quantum dots aangestuurd door led's die tot 40 keer kleiner zijn. Hierdoor passen er meer op het beeldpaneel en wordt het scherm nog preciezer aangestuurd voor nog mooier beeld. QLED-schermen leveren kraakheldere beelden en hebben een grote kijkhoek, waardoor je ook vanaf de zijkant naar het scherm kan kijken met onverstoorde kleuren.

Meer weten? Lees hier meer over OLED vs QLED.

Bekijk alle QLED televisies Bekijk alle Neo QLED televisies

QLED advies

Wat is OLED – 8 miljoen lampjes

OLED maakt geen gebruik van verlicht achterpaneel, maar hierbij bestaat elke pixel op het scherm uit een eigen lampje. Bij een 4K-televisie komt dit neer op meer dan 8 miljoen led-lampjes. Deze kleine lampjes kunnen onafhankelijk van elkaar aan- of uitgaan. Hierdoor kan de kleur die een pixel moet weergeven niet doorsijpelen naar omliggende pixels waardoor de kleurweergave uiterst precies is. Moet een deel van het scherm zwart zijn? Dan blijven de lampjes van de pixels helemaal uit, zodat een echt diep zwart wordt weergegeven. OLED-schermen zijn iets prijziger dan QLED-schermen, maar leveren een haarscherp beeld met ongekende zwartwaarden.

Wil je alleen het allerbeste? Kies dan voor een QD OLED-tv. Hierbij worden de Quantum Dots van QLED toegevoegd aan een OLED-paneel, waardoor je het beste van beide technieken hebt.

Ontdek meer over OLED televisies

OLED advies? Expert helpt je verder

HDR – Zoals de filmmaker het bedoelt

HDR is een redelijk nieuwe techniek die ervoor zorgt dat contrast, helderheid en kleuren beter dan ooit worden weergegeven en maakt de beelden nog mooier en realistischer. HDR staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat het verschil tussen pikzwart en spierwit erg groot is en dat veel waarden daartussen weergegeven kunnen worden. Een groot voordeel van HDR is dat de intensiteit per pixel heel precies kan worden weergegeven, waardoor je ook hele donkere en hele lichte delen pal naast elkaar kunt zetten zonder dat de intensiteit wordt aangepast. Zo zie je als kijker precies wat de filmmaker voor ogen had.

Dit is globaal wat HDR inhoudt. Wil je meer weten over HDR? Klik hier voor een uitgebreide uitleg over HDR. Misschien wel de populairste variant van HDR is Dolby Vision. Wil je hier het fijne van weten? Lees dan onze adviespagina 'Wat is Dolby Vision?'.

Bekijk alle HDR televisies Bekijk alle Dolby Vision-televisies

Wat is HDR? Expert helpt je verder

Aansluitingen – Al je apparaten op je tv

Als je gebruik wil maken van je tv, dan moet je je tv ergens op aansluiten. Dit kan een digitale decoder zijn of een Chromecast, maar ook de kabel of een oude videorecorder. Koop je een nieuwe tv, dan is het verstandig om na te gaan welke apparaten (en hoeveel) je op je tv aan wil sluiten en goed te checken of de tv die jij op het oog hebt genoeg aansluitingen heeft. Hieronder zetten wij een aantal veelvoorkomende aansluitingen op een rij en leggen uit waar je deze voor kunt gebruiken.

TV aansluitingen? Expert helpt je verder

HDMI

HDMI is tegenwoordig de meest veelvoorkomende aansluiting. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface en is tegenwoordig dé aansluiting om computers, laptops, blurayspelers en andere randapparaten op je tv aan te sluiten. Een groot voordeel van HDMI is dat niet alleen beeld, maar ook geluid verzonden wordt. Een extra kabel is dus niet meer nodig. Wil je je nieuwste apparaten aansluiten? Kies dan voor een tv met HDMI 2.1 om er alles uit te halen.

Lees meer over HDMI ARC

HDMI en ARC

Gebruik je een HDMI-kabel om een geluidssysteem zoals een soundbar op je tv aan te sluiten, dan kan het handig zijn om te kiezen voor de HDMI ARC-aansluiting. ARC staat voor Audio Return Channel, en deze aansluiting zorgt ook voor communicatie tussen de tv en het geluidssysteem. Zet je bijvoorbeeld met de afstandsbediening van je tv het volume lager, dan gaat het volume van jouw geluidsinstallatie automatisch mee. Heeft een van je apparaten geen HDMI-ARC-aansluiting, dan kan je je geluidssysteem ook aansluiten met een optische kabel.

Wat is HDMI 2.1?

TV-signaal

Wil je tv-kijken en heb je geen aparte decoder van je provider gekregen, dan kan je je tv aansluiten via de satalliet- of kabelaansluiting of via d CI+-poort. Een CI+-poort (oftewel Common Interface-poort) is een gleuf aan de zijkant je va tv, waar je een module in kan stoppen. Deze module ontvang je van je tv-provider en hiermee ontvang je het tv-signaal, zodat je ongestoord tv kan kijken.

USB

Vrijwel elke nieuwe tv heeft tegenwoordig wel een USB-poort. Hiermee kan je makkelijk externe harde schijven of usb-sticks aan je tv koppelen, waarna je zeer eenvoudig de content kan bekijken die erop staat. Erg handig als je bijvoorbeeld de vakantiefoto’s aan je vrienden en familie wil laten zien.

Component en SCART

Heb je oudere randapparatuur, zoals een dvd-speler, Super Nintendo of videorecorder, dan is een SCART- of componentenaansluiting nog handig. Zitten deze niet meer op de tv die jij op het oog hebt, kijk dan ook eens tussen onze accessoires. De kans is groot dat er een geschikte adapter tussen zit. Zo kan je lekker nostalgisch genieten op je spiksplinternieuwe tv.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!