Navigatie

Advies over kachels

Wil je een kachel kopen? Expert adviseert je graag

Een kachel is een functionele en sfeervolle toevoeging binnen- of buitenshuis. Ideaal voor kamers zonder CV of voor op het terras. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer kachels op de markt gekomen, en het aanbod is tegenwoordig erg groot.

Expert heeft diverse elektrische-, gas-, petroleum- en pelletkachels, zowel voor binnen, de badkamer en voor het terras. Maar welke kachel is het meest geschikt voor welke situatie? Expert legt uit!

Bekijk alle kachels bij Expert

Kachel advies
Kachel advies

De verschillende soorten kachels

Elektrische kachel

Zoals de naam al suggereert wordt een elektrische kachel aangesloten op netstroom aan de hand van een kabel. Er zijn verschillende soorten elektrische kachels met elk zijn voor- en nadelen. Sommige elektriciteitskachels zijn op te hangen of te bevestigen aan de muur, waardoor je ruimte bespaart. Daarnaast zijn er 2 veelvoorkomende elektrische kachels: hallogeen en infrarood kachels. Infrarood en hallogeen kachels geven warmte aan de hand van een fel licht en zijn vergelijkbaar met stralingswarmte van de zon, en zijn geschikt voor open ruimtes waar wind een rol speelt.

Bekijk alle elektrische kachels bij Expert

Bekijk alle ventilatorkachels bij Expert

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel geeft snel warme lucht en is compact, maar maakt ten opzichte van andere kachels relatief veel geluid en verwarmd een ruimte niet permanent.

Oliekachel

Een oliekachel of olieradiator is makkelijk te verplaatsen en geeft langdurig warmte, maar het duurt lang voordat de kachel op temperatuur is.

Bekijk alle oliekachels bij Expert

Convectorkachel

Een convectorkachel geeft snel en langdurig warmte af en is geruisloos, maar is groot en alleen te gebruiken op de vloer.

Bekijk alle convectorkachels bij Expert

Gaskachels

Een gaskachel is een sfeervolle manier om een ruimte snel te verwarmen. Doordat de meeste kachels zijn uitgerust met een waakvlam is het mogelijk om de kachel op elk moment te laten ontbranden zonder dat de kachel afhankelijk is van elektriciteit. Gaskachels zijn in staat om grote ruimtes te verwarmen en zijn ook prima buiten op een terras te gebruiken.

De voordelen van een gaskachel zijn dat de kachel snel warmte afgeeft en dat de temperatuur goed te regelen is. De nadelen zijn dat je met een gashaard afhankelijk bent van een energieleverancier en dat een gashaard teveel warmte af kan geven, vooral in moderne huizen.

Bekijk alle gaskachels bij Expert

Bekijk alle gaskachels bij Expert

Pelletkachels

Een pellet kachel ontleent zijn warmte aan de verbranding van houtpellets. De houtpellets worden automatisch toegevoerd naar de verbrander, en de resten worden opgevangen in een grote opvangbak. Met een druk op de knop verspreidt de kachel gelijk warmte, en is dus eenvoudig te bedienen.

De voordelen van een pellet kachel zijn dat de kachel eenvoudig te installeren is en het verwarmen van een ruimte met houtpellets betaalbaar is. De nadelen zijn de uitstoot van CO2 en fijnstof en het feit dat het reservoir regelmatig bijgevuld moet worden.

Bekijk alle pelletkachels bij Expert

Bekijk alle pelletkachels bij Expert

Petroleumkachels

Deze kachels verwarmen ruimtes aan de hand van speciale brandstof, ofwel petroleum. De kachels zijn eenvoudig verplaatsbaar doordat er geen gas of afvoer nodig is om de kachel te laten werken. De kachel zit dus nergens aan vast.

Naast het feit dat de kachels makkelijk te verplaatsen zijn werken deze ook nog eens erg zuinig. Het nadeel daarentegen is dan wel weer dat petroleumkachels verbrandingsgassen uitstoten en dus niet heel milieuvriendelijk zijn.

Bekijk alle petroleumkachels bij Expert

Bekijk alle petroleumkachels bij Expert

In wat voor omgeving wil je de kachel gebruiken?

De keuze voor een kachel hangt voor een groot gedeelte af van de omgeving waarin de kachel komt te staan. Garages, badkamers, woonkamers, terrassen: de mogelijkheden van kachels zijn net als het aanbod enorm, en dus is het soms lastig om de juiste keuze te maken. We zetten per omgeving de beste keuze op een rij.

Buitenterras

Op een buitenterras heb je te maken met wind, dus heb je een kachel nodig die hiertegen is bestand. Een elektrische terrasverwarmer is voor een terras de beste oplossing, omdat de warmte die afkomstig is van de verwarmer niet wegwaait.

Bekijk alle elektrische kachels bij Expert

Garage

Een garage is vaak niet geïsoleerd. Daarom is het belangrijk dat je een kachel kiest die directe warmte geeft. Wanneer je een kachel kiest die de ruimte geleidelijk verwarmt gaat de warmte verloren door het gebrek aan isolatie, en zal de ruimte nooit echt verwarmd worden. Ook in een garage is een elektrische kachel een goede optie, vooral met infrarood warmte.

Bekijk alle elektrische kachels bij Expert

Bekijk alle elektrische kachels bij Expert

Woonkamer

In een woonkamer staat sfeer voorop. Een kachel moet dus niet alleen behaaglijke warmte geven, maar het moet ook een sfeervol en mooi uiterlijk hebben; de woonkamer is immers het visitekaartje van het huis. Wanneer je een kachel in de woonkamer wil plaatsen is een pellet kachel een mooie optie. Doordat de houtpellets worden verbrand geniet je van een authentiek vuur in de kachel en de warmte die het met zich meebrengt.

Bekijk alle pelletkachels bij Expert

Bekijk alle pelletkachels bij Expert

Slaapkamer

Op een slaap- of werkkamer is sfeer een minder belangrijk aspect waar de kachel aan moet voldoen. De kachel moet vooral snel en constant warmte geven. Een petroleumkachel is voor deze situatie een uitstekende keuze: de kachel is makkelijk verplaatsbaar, verwarmt de kamer snel en is zuinig. Ideaal voor de koude winterdagen waar je soms het tochtgevoel ervaart in huis.

Bekijk alle petroleumkachels bij Expert

Bekijk alle petroleumkachels bij Expert

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!