Navigatie

Advies over waterkokers

Waterkoker kopen? Wij adviseren je graag!

Een lekker kopje thee begint tegenwoordig bij de waterkoker, maar waar begin je als je een nieuwe waterkoker nodig hebt? We gaan je op deze pagina precies vertellen wat je moet weten voordat je een nieuwe waterkoker gaan aanschaffen. Op deze pagina vertellen we je wat meer over de verschillende soorten en mogelijkheden, zodat jij weet wat voor waterkoker je nodig hebt.


Bekijk alle waterkokers

Waterkoker advies
Waterkoker advies

Hoeveel water heb je nodig?

De inhoud van waterkokers varieert tussen 0,5 liter – 2 liter, daarom is het belangrijk dat je van te voren goed weet waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld de enige theedrinker in huis of ga je het apparaat gebruiken om grote hoeveelheden water (snel) aan de kook te brengen om vervolgens de aardappels of pasta in te koken? Sommige waterkokers geven de inhoud op het venster ook aan in het aantal kopjes, om het makkelijk te maken.

Verschil in materiaal en ontwerp

Kunststof of roestvrijstaal? Retro of modern? Behalve de kleur is het ook belangrijk om bijvoorbeeld het materiaalgebruik in de gaten te houden, een roestvrijstalen waterkoker is een stuk robuuster en steviger dan een model gemaakt van kunststof. Dit betekent echter ook dat kunststof vaak weer een stukje goedkoper is.

De enorme keuze in waterkokers zorgt ook voor een grote variëteit in modellen. De laatste jaren zie je steeds vaker apparaten in allerlei kleuren voorbij komen maar ook de waterkokers met een retro uitstraling zijn erg populair.

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!

Voor de echte liefhebber

Ben je een echte theeliefhebber? Dan is een waterkoker met instelbare temperaturen de beste optie. De ideale temperatuur van het water hangt namelijk af van het soort thee dat je zet, alleen bij de juiste temperatuur kunnen de smaken zich helemaal ontwikkelen. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor kruidenthee 85-95 °C en voor zwarte thee kook je het water tot 95-100 °C.

Wattage

Uit het wattage lees je de kracht en snelheid van de waterkoker, het beschikbare wattage varieert van 500 tot ongeveer 2400 watt. Een waterkoker met 1500 watt zal bijvoorbeeld een stuk langer doen over het koken van 1 liter water dan een apparaat met 2400 watt. Het nadeel van een snellere waterkoker is dus wel dat hij een stuk meer verbruikt.

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!
Warmhoudfunctie van waterkokers

Onderhoud

Het water wat je gebruikt in de waterkoker bevat over ’t algemeen kalk, dit betekent dat er in het apparaat ook een kalkaanslag gaat vormen. Om te voorkomen dat dit ook in je thee komt heeft vrijwel iedere waterkoker een antikalkfilter in de schenktuit, hier worden wel verschillende soorten filters voor gebruikt. Sommige merken gebruiken een vast roestvrijstalen filter maar vaker zie je een kunststof uitneembaar filter, deze is gemakkelijker te reinigen. Volledig kalkvrij houden van je apparaat is lastig, maar het is wel van belang dat je ‘m zo af en toe eens ontkalkt met een daarvoor bestemd onderhoudsmiddel.

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!