Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over soundbars

Advies over soundbars van Expert

Soundbars zijn ooit ontworpen als oplossing voor het slechte geluid van die prachtige, ultradunne flatscreen televisies. De Sonos Playbar was de eerste soundbar op de markt. Inmiddels hebben onder andere ook Denon Heos, JBL, LG, Samsung en Sony een reeks soundbars die zelfs complete hifi-installaties kunnen vervangen. Er zijn inmiddels zoveel verschillende modellen soundbars dat het niet gemakkelijk is de soundbar te kiezen die aansluit op uw wensen en die past bij uw budget. Om maar eens wat eigenschappen te noemen: Twee of meer kanalen? Draadloos of met draad? Met of zonder subwoofer?

Om te beginnen: bedenk waarvoor u de soundbar wil gebruiken. Om uw tv-geluid te verbeteren of om films te kunnen kijken in bioscoopgeluid? Om achtergrond muziek te kunnen draaien of om muziek te luisteren alsof u tussen de muzikanten op het podium staat? Een belangrijke vraag om te beantwoorden voordat u de juiste soundbar kunt kopen. Goed om te weten: elke soundbar die u bij Expert aanschaft, klinkt beter dan het standaard tv-geluid. Maar laten we bij het begin beginnen...

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een alles-in-1 speakersysteem dat hoogwaardig geluid levert zonder de ruimte in te nemen die een home cinema set met al zijn losse speakers nodig heeft. Een soundbar is breder dan dat hij hoog is. Dat maakt het eenvoudig een soundbar bijvoorbeeld onder een tv of boven een computerscherm te installeren. Soundbars zijn gemakkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik.

Vrijwel elke soundbar heeft een ingebouwde versterker en twee of meer luidsprekers voor hoge en lage tonen die een surround sound creëren. Sommige soundbars beschikken over een aparte subwoofer voor een dieper basgeluid om muziek en films nog meer geluidsimpact te geven.

Bekijk alle soundbars bij Expert

Waar plaatst u de soundbar?

Er zijn twee mogelijkheden om een soundbar te plaatsen:

  1. als uw tv aan de muur hangt, kunt u de soundbar eronder vastmaken. Hou daarbij wel rekening met de stroom- en de aansluitkabel (als aansluiten niet via bluetooth kan).
  2. als uw televisie op een kast of tv-meubel staat, kunt u de soundbar eronder neerzetten. Bij deze optie is het wel handig te weten hoeveel ruimte er is onder de tv en tussen de pootjes. U zou immers niet willen dat de soundbar het beeld belemmert of ver uitsteekt.

Uiteraard kan Expert u helpen bij de installatie van uw soundbar.

Soundbar met een ingebouwde of een losse subwoofer?

Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer en soundbars met een aparte subwoofer die u (meestal draadloos) kunt koppelen aan de soundbar. De keuze voor de ene of de andere is niet zozeer een kwestie van welke de beste is, maar vooral: wat verwacht u van de soundbar?

Voor de kwaliteit en de impact van de bas zullen de meeste soundbars met vrijstaande subwoofers beter presteren dan de modellen met geïntegreerde subwoofer. Dat neemt niet weg dat veel soundbars met een geïntegreerde subwoofer nog steeds een supervol basgeluid laten horen.

Een soundbar met geïntegreerde subwoofer is eenvoudiger te installeren en in te stellen. Immers, geen draden om de subwoofer aan de praat te krijgen. Veel soundbars met een losse subwoofer, hebben een draadloze subwoofer. Dat maakt de installatie van dit extra apparaat al eenvoudiger. Nog steeds een beetje meer werk, maar u hoeft geen kabel naar de subwoofer te laten lopen.

Stereo of surround geluid?

De basis soundbars bieden stereogeluid. Daarbij komt het geluid dus van links en rechts, maar dan beter dan het stereogeluid van de tv. Soundbars uit het middensegment bieden voller geluid dat soms al richting surround gaat. Met een high end soundbar bent u echt spekkoper. Dat zijn meerkanaals (meestal 5.1 of 7.1) geluidssystemen die beschikken over Dolby Atmos en bootsen een realistische surround sound na door geluid via de muren en het plafond te laten weerkaatsen.

Wat is Dolby Atmos?

Van spraak en muziek tot geluidseffecten wordt elk geluid in een film via specifieke kanalen weergegeven. In de bioscoop vertaalt zich dat in geluid dat van linksvoor, uit het midden, rechtsvoor, rechtsachter, en linksachter komt. Als twee mensen praten, wordt dat naar de middelste speaker gestuurd. Aanzwellende muziek klinkt doorgaans via de speakers links- en rechtsvoor. De speciale effecten hoort u meestal via de achterste (surround) speakers en een subwoofer zorgt daarbij voor de lage (bas)tonen. Vijf boxen en een subwoofer maken een 5.1-kanaals systeem.

Dolby Atmos stuurt geluid niet naar een bepaald kanaal, maar laat de film- of programmamaker het geluid naar een bepaalde locatie sturen. Niet naar de linker surround speaker, maar links achter in de hoek. Niet geluid van links naar rechts, maar soepel over de muur achter. Dolby Atmos zorgt er dus voor dat geluid van álle kanten komt. Ook bij een soundbar! U vindt Dolby Atmos onder meer in de high end soundbars van Sony, Samsung en LG.

Er is al een soundbar met Dolby Atmos onder de € 500.

Bekijk alle soundbars met Dolby Atmos bij Expert

Vragen of liever persoonlijk advies?

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Liever persoonlijk advies ontvangen? De lokale Expert winkel staat altijd klaar! Op basis van uw wensen, eisen en budget kunnen we samen tot de perfecte keuze komen. Klik hier om te ontdekken wat uw dichtstbijzijnde Expert winkel is. Of klik hier om direct contact op te nemen!

Bekijk alle Expert winkels