Navigatie

Wasmachine trilt

Trillende wasmachine? Zo gebruik je trillingsdempers

Of je nu een was draait in het weekend als je lekker de krant leest of door de week als je thuis aan het werk bent, als de wasmachine begint te centrifugeren kan hij flink gaat trillen. En zelfs als de wasmachine op een andere verdieping staat kan dit veel lawaai met zich meebrengen. Gelukkig zijn er trillingsdempers. Deze kan je alleen niet altijd gebruiken. Wanneer niet, waarom niet en vooral wanneer wel, dat lees je op deze pagina.

Wasmachine tillen

Een trillende wasmachine kan veel herrie veroorzaken. Als je niet thuis bent is dat niet erg, maar als je thuis probeert te werken, een spannende film wil kijken of een mooi boek aan het lezen bent, kan het flink afleiden. Het goede nieuws is dat er een oplossing is. Het minder goede nieuws is dat dit niet altijd werkt. Trillingsdempers zijn rubberen doppen die je onder de poten van je wasmachine kan plaatsen. Deze doppen absorberen te trillingen en zorgen ervoor dat de wasmachine beter op zijn plaats blijft. Zo wandelt jouw wasmachine niet de kamer door en heb jij geen last meer van herrie.

wasmachine

Waarom trilt de wasmachine

Om bij het begin te beginnen, waarom trilt een wasmachine zo? Om de was niet doorweekt uit de wasmachine te laten komen centrifugeert de wasmachine aan het eind van het wasprogramma. Dit houdt in dat de trommel heel hard draait, waardoor zoveel mogelijk waterdruppels uit de trommel worden geslingerd. Hier komen erg veel krachten bij kijken. Is de was niet helemaal gelijkmatig verdeeld over de trommel, bijvoorbeeld doordat er een zwaar en groot stuk beddengoed in zit, dan kan deze met veel kracht heen en weer gezwiept worden. Als dit zich in een bepaald ritme herhaalt, dan krijgt de wasmachine een bepaalde cadans en gaat het hele apparaat trillen.

Trillingsdempers

Wanneer kan je trillingsdempers gebruiken?

Trillingsdempers kunnen een goede oplossing zijn, maar helaas kan je ze niet altijd gebruiken. Heb je een harde vloer, bijvoorbeeld van tegels of beton, dan kan je trillingsdempers onder je wasmachine plaatsen. Heb je een zachtere vloer, bijvoorbeeld een van hout, laminaat of vloerbedekking, dan hebben trillingsdempers geen effect. Deze vloeren absorberen al een groot deel van de trillingen, waardoor de dempers niets meer toevoegen.

Ook als je gebruikmaakt van een lekbak of als de wasmachine op rubberen pootjes staat hebben trillingsdempers geen zin en kan het zelfs averechts werken.

Wasmachine waterpas

Hoe voorkom je trillingen zonder trillingsdempers?

Kan je geen gebruik maken van trillingsdempers, maar heb je nog wel last van lawaaierige trillingen? Dan is er nog wel een aantal stappen die je kan ondernemen. Controleer bijvoorbeeld of de wasmachine perfect waterpas staat. Staat hij niet helemaal recht, gebruik dan de stelvoetjes om dit te verhelpen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!