Navigatie

Antikalk wasmachine

Hoe ontkalk je een wasmachine?

Als er veel kalkaanslag in de wasmachine zit, is het verstandig om de wasmachine te ontkalken. Een wasmachine met kalkaanslag wast minder energiezuinig en gaat minder lang mee. Door kalk kan er bijvoorbeeld schade aan het verwarmingselement ontstaan. Hieronder vertellen we je alles over de oorzaak van kalkaanslag en over hoe je je wasmachine het beste kunt ontkalken.

Wasmachine ontkalken

Een wasmachine ontkalken stap-voor-stap

Hieronder staan in het kort de 4 stappen om je wasmachine kalkvrij te maken:

  1. Haal het wasgoed uit de wasmachine

  2. Doe de ontkalker in het hoofdwas vakje van de wasmiddellade

  3. Draai een 40 tot 60 graden programma met een lege trommel

  4. Draai nogmaals hetzelfde wasprogramma, nu zonder ontkalker

Oorzaken van kalkaanslag in een wasmachine

De voornaamste oorzaken van kalkaanslag in een wasmachine zijn hard kraanwater en regelmatig op hoge temperatuur wassen. Als je in een gebied woont waar veel kalkdeeltjes in het kraanwater zitten, dan wordt dit hard water genoemd. Vooral op hogere temperaturen, zoals bij een wasprogramma op 60 graden of meer, zetten deze kalkdeeltjes zichzelf vast en kan er kalkaanslag ontstaan. Veel wasmiddelen bevatten daarom een middel tegen kalk. Als je de juiste dosering wasmiddel gebruikt, is het normaalgesproken minder snel nodig om een wasmachine te ontkalken.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel om kalkaanslag te voorkomen

De meeste wasmiddelen bevatten al een middel tegen kalk. Dit zorgt ervoor dat het water zachter wordt zodat het wasmiddel zijn werk beter kan doen en de was makkelijker schoon wordt. Daarnaast voorkom je kalkaanslag in de wasmachine. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste dosering wasmiddel gebruikt; niet teveel en niet te weinig. In gebieden met hard water moet je daarom vaak wat meer wasmiddel gebruiken. De juiste dosering vind je op de verpakking. In het algemeen valt de hardheid van het water in Nederland mee, maar dit verschilt nog wel per gemeente. Op internet kun je de waterhardheid in jouw gemeente opzoeken.

Wanneer moet je een wasmachine ontkalken?

Soms kan er na verloop van tijd toch kalkaanslag in een wasmachine ontstaan. In dat geval is het belangrijk om de wasmachine te ontkalken. Afhankelijk van de hoeveelheid kalkaanslag die er ontstaat kun je dit één á twee keer per jaar doen. Een wasmachine met veel kalkaanslag wast moeilijker schoon en verbruikt meer energie. Daarnaast kan kalkaanslag schade veroorzaken aan verschillende onderdelen van de wasmachine, zoals het verwarmingselement. Hierdoor gaat een wasmachine met veel kalkaanslag mogelijk minder lang mee of moeten er eerder onderdelen worden vervangen.

Ontkalken met lege trommel

Zo ontkalk je een wasmachine

Wanneer het tijd is om de wasmachine te ontkalken, doe je dit als volgt. Ontkalken doe je altijd met een lege wastrommel, dus zonder wasgoed. Zit er nog wasgoed in de trommel, haal dit er dan eerst uit zodat de wasmachine helemaal leeg is. Lees op de verpakking van het ontkalkingsmiddel hoeveel je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Doe de ontkalker in het hoofdwas vakje van de wasmiddellade. Draai vervolgens een wasprogramma met een lege trommel op 40 of 60 graden. Wanneer de wasmachine klaar is met het programma, is het belangrijk om nogmaals hetzelfde wasprogramma te draaien. Zo zorg je ervoor te dat echt alle resten van het antikalkmiddel weg zijn gespoeld voordat je weer met wasgoed gaat wassen. Eventueel kun je daarna ook nog het wasmiddelbakje omspoelen en laten drogen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!