Navigatie

Wasmachine ontkoppelen

Hoe ontkoppel je je wasmachine?

Als je je oude wasmachine af wil voeren voor recycling of als je hem wil verhuizen dan moet je de wasmachine eerst loskoppelen. Bij een verhuizing is het daarnaast belangrijk om de trommel vast te zetten met transportbouten zodat de wasmachine niet beschadigt raakt tijdens het transport. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een wasmachine kunt loskoppelen en waar je allemaal op moet letten.

Wasmachine verstopt
Stekker wasmachine

De wasmachine van de stroom afhalen

Zet de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Controleer ook of er geen wasgoed meer in de trommel zit.

Wasmachine kraan

De wasmachinekraan dichtdraaien

Draai de wasmachinekraan dicht. Dit doe je door de kraan met de klok mee dicht te draaien. Als je niet precies weet waar de kraan zit, volg dan de watertoevoerslang van de wasmachine naar de kraan.

Slangen wasmachine

De toevoerslang loskoppelen

Nadat je de kraan dicht hebt gedraaid is het tijd om de watertoevoerslang los te koppelen. Draai hiervoor aan de ring tussen de slang en de kraan. Er kan hierbij nog wat water ontsnappen, dus houd een emmer en een doek bij de hand. Laat de slang leeglopen in de emmer.

Tikkende wasmachine

De afvoerslang uit de afvoer halen

Haal de waterafvoerslang uit de afvoer en laat het water dat er nog in zit leeglopen in de emmer.

Beide slangen en het snoer vastplakken

Plak beide slangen vast met tape aan de achterkant van de wasmachine. Het wasmachinesnoer kun je oprollen en ook vastplakken zodat je er tijdens het transport niet over struikelt.

Afvoerfilter legen

Het afvoerfilter legen

Nadat de wasmachine helemaal is losgekoppeld is het belangrijk om ook al het water dat nog in het wasmachinefilter zit uit de wasmachine te laten lopen. Op deze manier voorkom je lekken en dat je onnodig gewicht meetilt tijdens het verplaatsen van de wasmachine. Houd de emmer en een dweil bij de hand.

Onderaan de voorkant van de wasmachine zit een klepje. Je kunt deze voorzichtig open wippen met een platte schroevendraaier. Als er een slangetje bij het filter zit, kun je hiermee eerst het meeste water weg laten lopen voordat je het filter openschroeft. Draai vervolgens het filter los en vang het water op. Nadat al het water uit de wasmachine is, kun je het filter terugplaatsen door het weer vast te draaien. Sluit ook het slangetje af en doe de klep weer dicht.

Bij een verhuizing de transportbouten plaatsen

Als je de wasmachine gaat verhuizen is het belangrijk om nu de transportbouten te plaatsen. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de trommel tijdens de verhuizing heen en weer gaat schudden en de binnenkant van de wasmachine beschadigt. De transportbouten worden meestal bewaard in het plastic zakje bij de gebruiksaanwijzing. Draai de bouten vast aan de achterkant van de wasmachine zo dat de trommel wordt vastgezet. Hierna kun je de wasmachine veilig verhuizen. Vergeet niet om de transportbouten weer te verwijderen nadat de wasmachine in het nieuwe huis geïnstalleerd is.

Wasmachine installeren

Expert wasmachine installatiedienst

Als je kiest voor de installatiedienst van Expert dan hoef je de wasmachine niet zelf los te koppelen. Expert zorgt er dan voor dat het oude apparaat wordt losgekoppeld en voert de oude wasmachine af voor recycling. Op deze manier heb je er zelf geen omkijken naar en het scheelt je een trip naar de milieustraat. Is dat even makkelijk! Lees hier meer over onze wasmachine installatiedienst.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!