Navigatie

Wat is een wasmachine met stoomfunctie?

Wat is het voordeel van een wasmachine met stoom?

De stoomfunctie kom je steeds vaker tegen bij moderne wasmachines of drogers. Stomen heeft drie voordelen: je hoeft na het wassen minder te strijken, kleding krijgt een snelle opfrisbeurt waardoor geurtjes verdwijnen en je kunt kleding hygiënisch stomen zodat bacteriën en allergenen worden verwijderd. Er zijn verschillende soorten stoomfuncties, dus niet elke wasmachine of droger met stoom kan hetzelfde. Hieronder lichten we de verschillende stoomfuncties verder toe.

Alle wasmachines met stoom
Wasmachine steam

Verschillende benamingen voor de stoomfunctie

Verschillende merken hebben verschillende technieken voor wassen met stoom of technieken die daarop lijken. Elk merk heeft daarom zijn eigen benamingen voor de stoomfunctie. Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende benamingen van de stoomfunctie bij wasmachines en een korte omschrijving. Ook worden er een aantal technieken genoemd die niet werken met stoom, maar die eenzelfde soort resultaat bieden, zoals kleding opfrissen of het verwijderen van allergenen.

Merk Benaming Korte omschrijving

AEG

ProSteam Minder strijken, kleding opfrissen

Beko

SteamCure Minder strijken, vlekken behandelen

LG

Steam Hygiënisch wassen

LG

SpaSteam Hygiënisch wassen

LG

TrueSteam/Steam+ Hygiënisch wassen, minder wassen

Miele

SteamCare Minder strijken, kleding opfrissen

Siemens

SensoFresh Kleding opfrissen met actieve zuurstof

Whirlpool

SteamRefresh Minder strijken, kleding opfrissen

Whirlpool

SteamHygiene Hygiënisch wassen

De voordelen van een wasmachine met stoom

1. Minder kreukels en makkelijker strijken dankzij stoom

Minder strijken is het meest voorkomende voordeel van de stoomfunctie van een wasmachine of droger. Wasgoed komt minder gekreukt uit de trommel zodat je minder strijkwerk hebt en het strijken makkelijker gaat. De meeste wasmachines en drogers met stoom hebben deze functie, maar niet allemaal.

2. Kleding een snelle opfrisbeurt geven met stoom

Sommige wasmachines met stoom hebben een functie om snel kleding op te frissen. Kleding die een tijdje in de kast heeft gelegen, of kleding die je pas een dag hebt gedragen maar die geen vlekken heeft kun je snel opfrissen met stoom. Stoom verwijdert muffe geurtjes en maakt kleding weer fris. Voor deze functie hoef je geen wasmiddel te gebruiken en je wast zonder water. Hierdoor gaat het wassen energiezuinig en slijt de kleding minder.

Let er wel op dat deze stoomfunctie slechts voor kleine hoeveelheden kleding is bedoeld. Doe de trommel dus niet te vol. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine lees je hoeveel kleding je op deze manier kunt stomen.

Met deze functie kun je ook kleding opfrissen die je niet kunt wassen. Let er wel op dat de kleding gestoomd mag worden. Staat er een cirkel met een kruis in het label? Dan is de kleding niet geschikt om te stomen.

Wasmachine vullen

3. Hygiënisch wassen met stoom

Met de stoomfunctie van sommige wasmachines kun je hygiënisch wassen. Meer dan 99% van allergenen zoals bacteriën, huisstofmijt, pollen en dierenharen worden hiermee verwijderd. Daarom is een wasmachine met een hygiënisch stomenfunctie ideaal voor mensen met een gevoelige huid of allergie. Daarnaast komt deze functie goed van pas bij het wassen van babykleding of beddengoed.

Ook drogers met stoomfunctie

Naast wasmachines bestaan er ook wasdrogers met stoomfunctie. Bij drogers is de stoomfunctie vooral gericht op minder strijkwerk en kleding opfrissen. In de onderstaande tabel vind je een aantal benamingen voor stoomtechnieken bij wasdrogers terug. Daarnaast staan er ook een aantal vergelijkbare technieken in de tabel, die niet werken met stoom.

Merk Benaming Korte omschrijving

Asko

Stoomfunctie Minder strijken, kleding opfrissen

Bosch

Iron Assist Minder strijken

Samsung

Air Wash Kleding opfrissen met warme lucht

Samsung

Hygiene Care Hygiënisch drogen door te verhitten

Siemens

SmartFinish Minder strijken

Conclusie

Zoals je hierboven hebt gezien zijn er veel verschillende benamingen voor de stoomfunctie en zijn er grote verschillen tussen de verschillende stoomtechnieken. Met sommige wasmachines met stoom hoef je minder te strijken, en andere wasmachines met stoom kunnen hygiënisch wassen of kleding een snelle opfrisbeurt geven. Daarnaast zijn er ook nog drogers met stoomfunctie, meestal om het strijken makkelijker te maken. Let er bij de aanschaf van een wasmachine met stoom op dat je voor de gewenste stoomtechniek kiest, want niet alle apparaten beschikken over alle stoomtechnieken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!