Navigatie

Nieuwe wasmachine eerste gebruik

Hoe gebruik je je wasmachine de eerste keer?

Als een nieuwe wasmachine hebt gekocht en hij is aangesloten, zijn er dan nog dingen waar je op moet letten? Met een nieuwe wasmachine kun je inderdaad nog niet direct beginnen met wassen; je moet eerst een wasprogramma met een lege trommel draaien. We leggen je stap-voor-stap uit hoe je een wasprogramma draait en ook hebben we nog een aantal handige tips. Als je deze pagina hebt gelezen, weet je alles over wassen met een nieuwe wasmachine.

Verbruik wasmachine
Wasmachine waterpas

Draai eerst een programma met een lege trommel

Voordat je jouw kleding aan je nieuwe wasmachine toevertrouwt is het belangrijk om eerst een was te draaien met een lege trommel. Je hoeft hierbij geen wasmiddel te gebruiken. Selecteer een standaard 40 graden programma en laat de wasmachine zijn werk doen totdat het programma helemaal klaar is. Daarna is de wasmachine klaar voor het eerste gebruik.

De eerste keer wassen

De wasmachine staat op de juiste plek en is aangesloten, de transportbouten zijn verwijderd en je hebt een eerste wasje gedraaid met een lege trommel. Gefeliciteerd, want nu is jouw wasmachine klaar voor gebruik! En nu? Zijn er nog meer dingen om op te letten bij een wasmachine? Hieronder hebben we een aantal tips verzameld om optimaal plezier te hebben van je nieuwe wasmachine en om te kunnen genieten van een stralend schone was.

#1 Sorteer het wasgoed

Wasgoed kun je sorteren op het type wasgoed, het soort textiel, de temperatuur waarop het mag worden gewassen en de kleur. Het werkt het beste om soortgelijk wasgoed met elkaar te wassen. Zo kan de meeste kleding niet heter worden gewassen dan 40 graden, terwijl je bijvoorbeeld vaatdoeken juist wel boven de 60 graden wil wassen zodat deze hygiënisch schoon worden.

Nieuwe kledingstukken kun je het best de eerste keer apart wassen, want je wil niet dat de verf afgeeft of dat je kleding krimpt. Bij een nieuw kledingstuk is het daarom het veiligst om deze de eerste keer apart met de hand te wassen, eventueel met een klein(!) scheutje natuurazijn om de kleur te fixeren.

#2 Doe de trommel niet te vol en verdeel het wasgoed

Wanneer je het wasgoed in de trommel doet moet er bovenin nog minimaal een handbreedte ruimte overblijven. Zo voorkom je dat de wasmachine te zwaar beladen wordt. Daarnaast is het belangrijk dat het wasgoed genoeg ruimte heeft zodat het in de trommel kan bewegen en zodat het sop alle vezels van het textiel kan bereiken. Het verdelen van het wasgoed over de trommel is van belang bij het centrifugeren; door een grote, zware prop wasgoed aan één kant van de trommel kan de wasmachine gaan schudden.

#3 De juiste dosering wasmiddel

Kijk voor de juiste dosering van het wasmiddel op de verpakking. In gebieden met hard water moet je vaak wat meer wasmiddel gebruiken. Maar let op, want je gebruikt al snel teveel. Moderne wasmachines gaan zuiniger om met water en daarom heb je dus ook minder wasmiddel nodig. Bij een teveel aan wasmiddel ontstaat er teveel sop en moet de wasmachine vervolgens harder werken om het overvloedige sop weg te spoelen. Ook blijven er dan mogelijk zeepresten achter die een voedingsbodem zijn voor bacteriën.

#4 Het juiste wasprogramma en instellingen

Kijk voordat je iets gaat wassen eerst op het waslabel van het kledingstuk. Veel kleding moet je wassen op 40 graden of lager. Verder hebben wasmachines naast een katoenprogramma meestal ook een speciaal programma voor synthetische kleding, sportkleding, wol of beddengoed.

Naast het juiste programma en de juiste temperatuur, kun je vaak ook nog kiezen tussen een kort of een Eco programma. Korte programma’s kosten meer energie, dus je kunt deze het beste alleen gebruiken wanneer je haast hebt. Het Eco programma duurt langer maar is het meest energiezuinig.

Meer advies voor je nieuwe wasmachine

Op welke temperatuur kun je het beste wassen? Hoe maak je een wasmachine schoon? Hoe ontkalk je een wasmachine? Wat betekenen de labels op het wasmachinelabel? Ook bij deze vragen geeft Expert je graag advies. Bekijk hieronder al onze adviespagina’s die handig zijn voor je nieuwe wasmachine.

De wasmachine schoonmaken

Het is belangrijk om de wasmachine af en toe schoon te maken. Naast de wastrommel en de binnenkant van de deur, gaat het dan ook om het zeepbakje en het wasmachinefilter. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van je nieuwe wasmachine en voorkom je dat de wasmachine gaat stinken of dat er na het wassen vlekken achterblijven op je kleding.

Lees hier meer over: Zo reinig je je wasmachine

Meer wasmachine tips en advies:

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!