Navigatie

Wasmachine pompt niet af

Er blijft water in de wasmachine staan

Wat doe je als je wasmachine niet afpompt en er water in de wasmachine blijft staan? Het deurtje gaat niet open en de was is nog kletsnat. Vaak kun je het probleem zelf verhelpen. Als het komt doordat het filter of de afvoer verstopt zitten, kun je dit zelf oplossen. Bij een defecte afvoerpomp heb je de hulp van een monteur nodig. Hieronder vertellen we je stap voor stap wat je kunt doen als de wasmachine niet afpompt.

Wasmachine verstopt
Stekker wasmachine

1. Stekker uit het stopcontact

Als de wasmachine klaar is met het wasprogramma en als er daarna nog water in de wasmachine staat, zet de wasmachine dan uit en trek de stekker uit het stopcontact. Pak alvast een emmer en een dweil voor stap 2.

Wasmachine pompt niet af

2. Filter reinigen

Nadat je de wasmachine hebt uitgezet, laat je het water er uitlopen. Pak allereerst een emmer en een dweil, als je dat nog niet had gedaan want zodra je het filter losschroeft, komt het water uit de wasmachine vrij.

Onderaan de wasmachine vind je een klepje. Maak dit voorzichtig open met een platte schroevendraaier en draai het filter los. Het water uit de wasmachine komt nu vrij, dus houd een dweil of handdoek bijdehand. Het filter spoel je vervolgens af met een sopje onder de kraan.

Nadat je het filter hebt schoon gemaakt, draai je het filter weer in de wasmachine. Als er nu toch nog water in de wasmachine staat, kies dan voor het programma ‘afpompen’. Als het water weg is, kun je centrifugeren en het wasgoed uit de trommel halen.

Lost dit het probleem niet op, of pompt de wasmachine bij een volgende wasbeurt weer niet goed af? Ga dan verder met stap 3.

3. Afvoer ontstoppen

Als het schoonmaken van het filter niet heeft geholpen dan is waarschijnlijk de wasmachineafvoer verstopt. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over “Hoe ontstop je een wasmachine afvoer?”. Met de tips die je daar vindt, is je wasmachineafvoer in een mum van tijd ontstopt. Meestal is daarmee het probleem opgelost. Mocht er daarna toch nog water in de wasmachine blijven staan dan is waarschijnlijk de afvoerpomp kapot.

Monteur wasmachine

4. Neem contact op met Expert

Als het reinigen van het filter en het ontstoppen van de wasmachineafvoer het probleem niet hebben opgelost, is er een kans dat de afvoerpomp van je wasmachine kapot is. Als de wasmachine nog niet zo oud is, zit er waarschijnlijk nog garantie op. Voor garantie kun je contact opnemen met de winkel waar je het apparaat gekocht hebt. Is de wasmachine al wat ouder? Dan kan de afvoerpomp in de meeste gevallen nog worden gerepareerd. Let er wel op dat als je wasmachine echt heel oud is, of ook andere gebreken vertoont, het voordeliger kan zijn om voor een nieuw apparaat te kiezen. Expert denkt graag met je mee en kan je hierin adviseren. Via deze link vind je de dichtstbijzijnde Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!