Navigatie

Zo sluit je een wasmachine aan

Tips voor wanneer je zelf je wasmachine gaat aansluiten

Je hebt een nieuwe wasmachine gekocht, helemaal naar boven getild en neergezet waar je hem wil hebben. Nu hoef je hem alleen nog maar aan te sluiten en je kan die berg wasgoed wegwerken. Maar hoe sluit je eigenlijk een wasmachine aan? Wij leggen het uit en geven wat handige tips.

-Wasmachine aansluiten

Zet de wasmachine goed neer

Plaats de machine ongeveer waar je hem wil hebben. Als je hem helemaal strak tegen de muur zet kan het lastig zijn om alle slangen en snoeren aan te sluiten, dus dit kan je beter iets later doen.

Staat de wasmachine op een harde ondergrond, dan kan je gebruikmaken van trillingsdempers. Staat de wasmachine op een houten vloer, dan is dat niet nodig.

Haal vervolgens de transportbouten los. Deze bouten zorgen ervoor dat de trommel niet te veel beweegt tijdens het vervoer, wat ervoor zorgt dat de wasmachine niet beschadigd raakt tijdens de reis.

Aansluiten wasmachine

Sluit alle slangen en snoeren aan

Een wasmachine heeft twee slangen. Een aanvoerslang en een afvoerslang. De aanvoerslang is meestal de dunnere van de twee, met een gladde buitenkant. De afvoerslang is de dikkere en is geribbeld.

De aanvoerslang sluit je aan op de kraan en draai je goed vast. Vervolgens draai je de kraan een stukje open om te controleren of er nergens water lekt. Wil je de kans op lekken helemaal minimaliseren? Gebruik dan afdichtingstape om de schroefdraad van de kraan.

Vervolgens stop je de afvoerslang van de wasmachine in je de afvoerpijp. Als laatste kan je de stekker in het stopcontact steken.

Perfecte plaatsing

Vervolgens kan je de wasmachine helemaal neerzetten waar jij hem wil. Zet hem bijvoorbeeld strak tegen de muur, knus in een hoek of onder een werkblad. Gebruik een waterpas om te controleren of de wasmachine helemaal recht staat en stel dit eventueel bij met de stelvoetjes.

Trekschakelaar

Extra: de trekschakelaar

Wil je de wasmachine in de badkamer zetten? Dan vind je in sommige oudere huizen een trekschakelaar. Dit is een waterdichte elektriciteitsschakelaar die ervoor zorgt dat er geen kortsluiting ontstaat door waterdamp. Heb je een trekschakelaar, dan kan je je wasmachine hierop aansluiten door de stekker eraf te knippen, de stroomdraden een paar centimeter te strippen en vervolgens aan te sluiten op de corresponderende draden van de trekschakelaar. Let op: haal voor je hiermee aan de slag gaat de spanning van de trekschakelaar. Doe je dit liever niet zelf? Neem dan contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt en onze monteurs doen het voor je.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt