Navigatie

Zo sluit je een wasmachine aan

Tips voor wanneer je zelf je wasmachine gaat aansluiten

Je hebt een nieuwe wasmachine gekocht, naar boven getild en neergezet waar je hem wil hebben. Nu hoef je hem alleen nog maar aan te sluiten en je kan die berg wasgoed wegwerken. Maar hoe sluit je een wasmachine eigenlijk aan? Zet de wasmachine waterpas op een harde vloer, verwijder de transportbouten, sluit de slangen en het snoer aan en draai eerst een programma met een lege trommel. We leggen alles uit en geven een paar handige tips.

Wasmachine aansluiten

Plaats de wasmachine waterpas en op een harde vloer

Meestal is er een vaste plek in huis voor de wasmachine, namelijk bij de wasmachinekraan en waterafvoer. Logisch dus dat de wasmachine daar komt te staan, maar let hierbij wel op het type vloer. Op een stevige, harde ondergrond staat de wasmachine het beste en voorkom je extra geluid en trillingen.

Verder is het belangrijk dat de wasmachine goed recht staat en niet wiebelt. Onderaan de wasmachine vind je stelpootjes waarmee je de wasmachine recht en stabiel kunt zetten. Gebruik een waterpas door deze bovenop de wasmachine te leggen. Zowel van voor naar achter als van links naar rechts moet de wasmachine stabiel staan.

Lees hier meer over: Welke vloer is geschikt voor een wasmachine?

Aansluiten wasmachine

Verwijder de transportbouten

Haal vervolgens de transportbouten los. Deze bouten zorgen ervoor dat de trommel niet te veel beweegt tijdens het vervoer, wat ervoor zorgt dat de wasmachine niet beschadigd raakt tijdens de reis.


Sluit alle slangen en snoeren aan

Als de wasmachine waterpas op de juiste plek staat en de transportbouten zijn verwijderd is het tijd om hem aan te sluiten.

Een wasmachine heeft twee slangen. Een aanvoerslang en een afvoerslang. De aanvoerslang is meestal de dunnere van de twee, met een gladde buitenkant. De afvoerslang is de dikkere en is geribbeld.

De aanvoerslang sluit je aan op de kraan en draai je goed vast. Vervolgens draai je de kraan een stukje open om te controleren of er nergens water lekt. Wil je de kans op lekken helemaal minimaliseren? Gebruik dan afdichtingstape om de schroefdraad van de kraan.

Vervolgens stop je de afvoerslang van de wasmachine in je de afvoerpijp en als laatste steek je de stekker in het stopcontact.

Vaak vind je de gebruiksaanwijzing in de wastrommel, zorg ervoor dat de trommel helemaal leeg is.

Trekschakelaar

Extra: de trekschakelaar

Wil je de wasmachine in de badkamer zetten? Dan vind je in sommige oudere huizen een trekschakelaar. Dit is een waterdichte elektriciteitsschakelaar die ervoor zorgt dat er geen kortsluiting ontstaat door waterdamp. Heb je een trekschakelaar, dan kan je je wasmachine hierop aansluiten door de stekker eraf te knippen, de stroomdraden een paar centimeter te strippen en vervolgens aan te sluiten op de corresponderende draden van de trekschakelaar. Let op: haal voor je hiermee aan de slag gaat de spanning van de trekschakelaar. Doe je dit liever niet zelf? Neem dan contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt en onze monteurs doen het voor je.

Samsung wasmachines moet je kalibreren

De meeste zijn al gekalibreerd in de fabriek, maar Samsung doet dit anders; om nauwkeurig en energiezuinig te kunnen wassen, moet je een Samsung wasmachine nadat deze op de juiste plek in huis is geplaatst zelf kalibreren.

Lees hier meer over: Samsung wasmachine kalibreren

Draai eerst een programma met een lege trommel

Nadat de wasmachine is aangesloten, moet je eerst een wasprogramma draaien met een lege trommel. Dit doe je om de wasmachine helemaal schoon te spoelen nadat hij uit de fabriek komt. Je hebt hier geen wasmiddel voor nodig.

Stel de wasmachine in op het standaard 40 graden programma en druk op start. Nadat de wasmachine klaar is met het programma is hij klaar voor gebruik.

Expert installatieservice

Als je de bovenstaande stappen teveel gedoe vindt, kies dan bij aankoop van een nieuwe wasmachine voor de Expert installatieservice. Met de installatieservice plaatsen wij de wasmachine op de gewenste plek in huis en sluiten hem voor je aan. Ook draaien we een eerste wasprogramma met een lege trommel en geven we een korte uitleg van de wasmachine zodat je er daarna direct mee aan de slag kunt. Verpakkingsmaterialen nemen we netjes mee, en als je dat wil voeren we de oude wasmachine af voor recycling. Zo wordt alles voor je geregeld, dat is nog eens makkelijk! Lees meer over onze wasmachine-installatieservice of vraag ernaar bij de lokale Expertwinkel.

Wasmachine eerste gebruik

Staat je nieuwe wasmachine op de juiste plek en is hij helemaal aangesloten? Lees dan verder over hoe je je wasmachine voor de eerste keer gebruikt. Hoe stel je het programma in en waar moet je allemaal op letten? Ook hebben we tips over zuinig wassen, wassymbolen in het kledinglabel en over op welke temperatuur je het beste kunt wassen.

Lees hier meer over: Wasmachine eerste gebruik

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt