Navigatie

Welke wasmachine voor groot gezin?

Welke wasmachine heb je nodig voor jouw gezinssituatie?

Als je een nieuwe wasmachine wil kopen, dan kijken mensen meestal als eerste naar de grootte van de wasmachine. Welke wasmachine past het beste bij jouw gezinssituatie? Zoek je een wasmachine voor een groot gezin of juist een wasmachine voor een klein huishouden? Hieronder leggen we je uit hoe de inhoud van de wasmachine wordt gemeten en welke wasmachine het meest geschikt is voor welk huishouden.

Wasmachine ontkalken

Vulgewicht – Hoeveel past er in de wasmachine?

Hoeveel wasgoed er in een wasmachine past zie je aan het vulgewicht. Dit wordt ook wel de capaciteit van de wasmachine genoemd. Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel van de wasmachine past. Je vindt deze waarde terug op het energielabel van de wasmachine. Een gemiddelde wasmachine heeft 8 kg vulgewicht.

Wasmachines hebben een standaard hoogte en breedte, alleen de diepte verschilt van model tot model. Aan de buitenkant van de wasmachine zijn de meeste wasmachines dus niet zoveel groter of kleiner, tenzij je kiest voor een bovenlader wasmachine, met de deur aan de bovenkant. Bovenladers zijn smaller.

Waarin wasmachines wel van elkaar verschillen is in de grootte van de wastrommel. Een ‘kleine’ wasmachine heeft een trommel met een vulgewicht van 6 kg en een ‘grote’ wasmachine heeft een trommel met een capaciteit van 10 kg of meer. De laatste paar jaar is er een trend gaande waarbij mensen vaker kiezen voor een wat grotere wasmachine van 8 kg of meer. Als je bijvoorbeeld een tweepersoons dekbed wil kunnen wassen, dan is een grotere wasmachine ook voor een klein huishouden interessant.

Welke wasmachine voor een klein huishouden van 1 of 2 personen?

Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg of een 8 kg wasmachine aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende. Ook als je geen groot wasgoed hebt en het niet erg vindt om wat vaker te wassen, kun je kiezen voor een kleinere wasmachine. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je wasgoed graag op kleur of soort textiel wast of als je veel sport en je sportkleding regelmatig wil wassen.

Welke wasmachine voor 2 personen met een baby?

Voor twee personen met een baby kun je kiezen voor een wasmachine tussen de 7 en 9 kg. Als je regelmatig wast en geen grote tweepersoons dekbedden hoeft te wassen, kun je volstaan met een 7 kg wasmachine. Veel mensen kiezen echter voor een wasmachine met 8 kg of meer. Op die manier weet je zeker dat je ook groter wasgoed goed kunt wassen. Want voor een tweepersoons dekbed is 8 kg eigenlijk al aan de krappe kant.

Gemiddeld gezin

Welke wasmachine voor een klein gezin?

Een klein gezin zijn 2 volwassenen met 1 kind. Voor deze gezinssamenstelling raden we een wasmachine met minimaal 8 kg vulgewicht aan. Je kunt ook kiezen voor een wat grotere wasmachine zodat je zeker weet dat al het wasgoed er in past. In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Welke wasmachine voor een gemiddeld gezin?

Ook als je gezin bestaat uit 2 volwassenen met 2 kinderen raden we een wasmachine met minimaal 8 kg vulgewicht aan. Voor een gemiddeld gezin kan ook een wat grotere wasmachine met 9 kg of meer handig zijn. Vooral als je groot wasgoed hebt, zoals 2-persoonsdekbedden of badlakens. Daarnaast stapelt het wasgoed zich snel op wanneer je kinderen lekker buiten spelen. Dan is een grote trommel waar al het wasgoed in één keer inpast wel heel fijn!
Welke wasmachine voor een groot gezin?

Voor grotere gezinnen met 2 volwassenen en 3 kinderen of meer raden we een wasmachine met een vulgewicht van minimaal 9 kg aan. Je kunt ook voor een grotere wasmachine gaan, om zo meer wasgoed tegelijkertijd kunnen wassen. Zo is een 10 kg wasmachine tegenwoordig heel normaal. Er zijn ook wasmachines voor 11 of 12 kilo wasgoed verkrijgbaar en er is zelfs een wasmachine voor 17 kg. Al met al is een grotere wasmachine een uitkomst voor een groot gezin omdat je dan meer was tegelijkertijd kunt wassen en minder wassen hoeft te draaien. Op die manier kan een groot huishouden met behulp van een grote wasmachine toch op water en energie besparen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!