Navigatie

Symbolen wasmachine en wassymbolen

Wat betekenen de symbolen op je kleding en op je wasmachine?

Stel, je hebt een nieuwe trui gekocht en wil deze voor de eerste keer wassen. Of je hebt net een nieuwe wasmachine en je bent benieuwd naar wat de symbolen betekenen. Hieronder leggen we de verschillende symbolen op een wasmachine en op het kledinglabel uit. Als je goed op de wasvoorschriften let, kun je jarenlang van je favoriete kledingstuk genieten.

-Kleding labels

Symbolen op de wasmachine

Bakje wasmachine | Expert

Wasmiddellade

Elke wasmiddellade heeft drie verschillende vakken: voor de voorwas, hoofdwas en wasverzachter. Voorwas gebruik je alleen voor kleding met vlekken of sterk vervuilde kleding. Hoofdwas gebruik je het meest, gebruik de juiste dosering wasmiddel. Wasverzachter gebruik je alleen voor als je wasverzachter wil gebruiken.

Voorwas

Wassymbolen? Expert helpt

Hoofdwas

Wassymbolen? Expert helpt je verder

Wasverzachter

Instellingen | Expert

Wasmachine instellingen

Tijdens het instellen van je wasmachineprogramma kom je ook enkele symbolen tegen, de belangrijkste zijn die van de temperatuur en centrifugesnelheid.

Centrifugesnelheid

Wassymbolen? Expert helpt

Temperatuur

Wassymbolen op het kledinglabel

Delicate was | Expert

Wassen

Het symbool voor wassen is een wasteiltje met een getal. Het getal geeft de maximale temperatuur aan waarop je een kledingstuk mag wassen. Staat er een kruis door het symbool? Dat betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden. Een handje betekent dat je het alleen met de hand mag wassen. Een streep onder het teiltje staat voor fijne was of wolwas en twee strepen staat voor het synthetische wasprogramma.

Symbolen kledinglabel? Expert helpt je verder

Tot maximaal 40 graden wassen

Symbolen kledinglabel? Expert helpt

Fijne was tot 40 graden

Symbolen kledinglabel? Expert helpt je verder

Synthetisch wasprogramma tot 40 graden

Symbolen kledinglabel? Expert helpt je verder

Handwas

Drogen | Expert

Drogen

Het symbool voor drogen is een vierkantje met een cirkel erin. Staat er een kruis door het symbool? Dan mag het kledingstuk niet in de droger. 1 stip in het midden betekent dat je het kledingstuk alleen op lage temperatuur mag drogen, 2 stippen betekent normale temperatuur en 3 stippen betekent dat het kledingstuk ook op hoge temperatuur gedroogd mag worden.

Drogen op lage temperatuur

Drogen op normale temperatuur

Niet drogen in droger

Strijken labels | Expert

Strijken

Het symbooltje voor strijken is een strijkijzer met een aantal stippen erin. Staat er een kruis door het symbooltje dan mag het kledingstuk niet gestreken worden. 1 stip betekent strijken op lage temperatuur, 2 stippen staat voor normale temperatuur en 3 stippen betekent dat het kledingstuk ook op hoge temperatuur mag worden gestreken.

Strijken op lage temperatuur

Strijken op normale temperatuur

Strijken op hoge temperatuur

Wassymbolen

Niet strijken

Overige wassymbolen

Naast bovenstaande wassymbolen voor wassen, drogen en strijken zijn er ook nog symbolen voor bleken en stomen. Symbolen voor stomen herken je aan een rond symbool met een letter erin en bleken is een driehoek. Als er een kruis door het symbool staat, betekent dit dat je het kledingsstuk niet mag bleken of stomen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!