Navigatie

Zo reinig je je wasmachine


Ook je machine fris en schoon

Met een schone wasmachine voorkom je geurtjes en komt je kleding altijd fris en zonder vlekken uit de trommel. Na veelvuldig gebruik kunnen zeepresten zich in de wasmachine ophopen en vlekken en luchtjes veroorzaken. Gelukkig kun je hier makkelijk wat aan doen. Daarom hebben we een paar tips voor je over hoe je een wasmachine het beste kunt reinigen. Met de onderstaande tips wordt je wasmachine weer als nieuw!

Reinig je wasmachine regelmatig

Alles wat je gebruikt moet je een keer schoonmaken, ook de wasmachine. Doe je dit niet, dan krijg je vlekken op je favoriete kleding en ontstaan er vieze geurtjes. Gelukkig is het heel eenvoudig om je wasmachine schoon te maken. Doe je dit regelmatig, zo’n een keer per maand, dan werkt het preventief en voorkom je zeepvlekken en geurtjes.

Gebruik een reiniger

Wasmachinereiniger

Voor het beste resultaat kan je gebruikmaken van wasmachinereiniger. Dit zijn schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om jouw wasmachine helemaal spic en span te maken, zowel in de trommel en in het zeepbakjes als in alle leidingen. Professionele wasmachinereiniger is verkrijgbaar in tabletten, poeder en in vloeibare vorm, dus je kan het gebruiken zoals jij dat wil.

Wasmachine reinigen

Natuurazijn

Wil je geen gebruik maken van een professioneel middel, dan kan je de wasmachine ook schoonmaken met natuurazijn. Giet dit in het waspoederbakje en draai een was op 90 of 95 graden Celsius. Let erop dat je geen kleding mee wast en geen gebruik maakt van schoonmaakazijn. Dit tast het rubber van de wasmachine aan, waardoor je de wasmachine kan beschadigen.

Wasmachine schoon houden

Soda

Daarnaast kan je de wasmachine ook reinigen met Soda. Dit werkt vergelijkbaar met de bovenstaande methode, maar dan met soda in plaats van azijn. Gebruik ongeveer een kopje soda, giet het in het wasmiddelbakje en draai een was op 90 of 95 graden Celsius.

Vaatwastabletten | Expert

Vaatwastabletten

Ten slotte kan je ook gebruikmaken van vaatwastabletten. Stop er twee in het zeepbakje en draai wederom een programma van 90 of 95 graden. Het voordeel van vaatwastabletten is dat hiermee ook de hele binnenkant van de wasmachine goed schoon wordt.

Wasmachine schoonmaken

Alleen heet

Vind je het zonde om een lege was te draaien en is het niet heel erg nodig, dan kan je er ook voor kiezen om alleen een hete was te draaien met wat handdoeken. Let erop dat veel kleding niet zo heet gewassen kan worden, dus stop niet je favoriete trui in de machine, maar (oude) handdoeken hebben er meestal geen last van.

Bakje wasmachine | Expert

Bonus: het bakje en de rubbers

Wil je je wasmachine echt grondig schoonmaken, vergeet dan ook het zeepbakje niet. Deze kan je makkelijk uit de wasmachine halen, waardoor je hem goed kan wassen. Meestal zijn deze bakjes overigens ook geschikt voor de vaatwasser, dus je hoeft niet zelf te boenen.

Ook kan het geen kwaad om af en toe de rubberen rand langs te gaan met een doekje. Hier kunnen makkelijk zeepresten verzamelen waardoor ze lastiger met een wasprogramma worden verwijderd.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!