Navigatie

Hoe reinig je een wasmachine?


Zo maak je een wasmachine schoon

Met een schone wasmachine voorkom je geurtjes en komt je kleding altijd fris en zonder vlekken uit de trommel. Na veelvuldig gebruik kunnen zeepresten zich in de wasmachine ophopen en vlekken en luchtjes veroorzaken. Gelukkig kun je hier makkelijk wat aan doen. Daarom hebben we een paar tips voor je over hoe je een wasmachine het beste kunt reinigen. Met de onderstaande tips wordt je wasmachine weer als nieuw!

Waarom moet je een wasmachine reinigen?

Maak je wasmachine regelmatig schoon om je kleding schoon en fris te houden en de machine zelf langer te laten meegaan. In de vochtige binnenkant van wasmachines kunnen zeep, kalk en vuil zich snel ophopen. Deze ophopingen trekken bacteriën aan die een muffe lucht veroorzaken. Als je ze laat zitten, werkt je wasmachine ook minder goed. Je verbruikt dan meer stroom en je was wordt minder schoon. Door op tijd je wasmachine schoon te maken, zorg je ervoor dat deze zijn werk goed blijft doen en dat je kleding er als nieuw uit blijft zien.

Hoe vaak moet je een wasmachine reinigen?

Alles wat je gebruikt moet je een keer schoonmaken, ook de wasmachine. Doe je dit niet, dan krijg je vlekken op je favoriete kleding en ontstaan er vieze geurtjes. Gelukkig is het heel eenvoudig om je wasmachine schoon te maken. Doe je dit regelmatig, zo’n een keer per maand, dan werkt het preventief en voorkom je zeepvlekken en geurtjes.

Hoe moet je de trommel van een wasmachine reinigen?

Om de binnenkant van je wasmachine en de trommel schoon te maken, draai je een lege was op een hoge temperatuur (90 of 95 graden Celsius) om vuil en zeepresten te verwijderen. Je kunt hiervoor speciale wasmachinereiniger, soda of natuurazijn gebruiken. Voeg het reinigingsmiddel toe aan het zeepbakje en start het programma. Vermijd het gebruik van bleekmiddel of schoonmaakmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de wasmachine. Na het reinigingsprogramma laat je de deur van de wasmachine open staan zodat deze goed kan luchten en drogen.

Gebruik een reiniger

Wasmachine schoonmaken met wasmachinereiniger

Voor het beste resultaat kan je gebruikmaken van wasmachinereiniger. Dit zijn schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om jouw wasmachine helemaal spic en span te maken, zowel in de trommel en in het zeepbakjes als in alle leidingen. Professionele wasmachinereiniger is verkrijgbaar in tabletten, poeder en in vloeibare vorm, dus je kan het gebruiken zoals jij dat wil.

Wasmachine reinigen

Wasmachine schoonmaken met natuurazijn

Wil je geen gebruik maken van een professioneel middel, dan kan je de wasmachine ook schoonmaken met natuurazijn. Giet dit in het waspoederbakje en draai een was op 90 of 95 graden Celsius. Let erop dat je geen kleding mee wast en geen gebruik maakt van schoonmaakazijn. Dit tast het rubber van de wasmachine aan, waardoor je de wasmachine kan beschadigen.

Wasmachine schoon houden

Wasmachine schoonmaken met soda

Daarnaast kan je de wasmachine ook reinigen met Soda. Dit werkt vergelijkbaar met de bovenstaande methode, maar dan met soda in plaats van azijn. Gebruik ongeveer een kopje soda, giet het in het wasmiddelbakje en draai een was op 90 of 95 graden Celsius.

Vaatwastabletten | Expert

Wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten

Ten slotte kan je ook gebruikmaken van vaatwastabletten. Stop er twee in het zeepbakje en draai wederom een programma van 90 of 95 graden. Het voordeel van vaatwastabletten is dat hiermee ook de hele binnenkant van de wasmachine goed schoon wordt.

Wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken met alleen heet water

Vind je het zonde om een lege was te draaien en is het niet heel erg nodig, dan kan je er ook voor kiezen om alleen een hete was te draaien met wat handdoeken. Let erop dat veel kleding niet zo heet gewassen kan worden, dus stop niet je favoriete trui in de machine, maar (oude) handdoeken hebben er meestal geen last van.

Hoe vaak moet je het filter van de wasmachine reinigen?

We raden aan om het wasmachinefilter eens in de 3 á 4 maanden schoon te maken. Een verstopt filter kan de afvoer van het water verstoren en zelfs leiden tot schade aan je wasmachine. Door het filter regelmatig te reinigen, voorkom je dat kleine voorwerpen en ophopingen van pluisjes problemen veroorzaken. Als je in een gebied met hard water woont of je wasmachine zeer frequent gebruikt, kan het nodig zijn om het filter vaker schoon te maken. Zo weet je zeker dat de wasmachine goed blijft werken.

Hoe moet je het filter van de wasmachine reinigen?

Om het filter van je wasmachine te reinigen, schakel je eerst de wasmachine uit en ontkoppel je deze van de stroombron. Open vervolgens het klepje dat toegang geeft tot het filter, meestal aan de voorkant van de machine onderaan. Plaats een handdoek of schaal onder het filter voordat je deze opent, voor het geval er water uitkomt. Verwijder het filter en maak het schoon onder de kraan, waarbij je alle vuil en pluisjes verwijdert. Controleer ook de opening waar het filter zat op achtergebleven vuil. Plaats het filter terug en bevestig alles weer zoals het was.

Hoe moet je het rubber van de wasmachine reinigen?

De rubberen afdichting van de wasmachinedeur is een plek waar vocht en vuil zich graag ophopen, wat kan leiden tot schimmelvorming en een onaangename geur. Het is belangrijk om het rubber regelmatig schoon te maken om je was fris te houden. Trek de rubberen afdichting voorzichtig terug om eventuele voorwerpen of vuil te verwijderen. Gebruik een zachte doek en een milde reinigingsoplossing, zoals water met een klein beetje afwasmiddel, om het rubber schoon te maken. Voor hardnekkige schimmel kun je een doek gebruiken die in een bleekwateroplossing is gedrenkt, maar gebruik dit spaarzaam om het rubber niet te beschadigen. Spoel het gebied daarna grondig af met een doek en schoon water. Droog het rubber tenslotte goed af.

zeepbakje van de wasmachine reinigen | Expert

Hoe moet je het zeepbakje van de wasmachine reinigen?

Het zeepbakje van de wasmachine kan ook een bron van vuil en zeepresten worden, wat uiteindelijk de effectiviteit van het wasproces beïnvloedt. Om het zeepbakje schoon te maken, verwijder je deze, indien mogelijk, geheel uit de wasmachine. Veel modellen hebben een release-knop of mechanisme waarmee het bakje eenvoudig kan worden losgemaakt. Spoel het bakje onder stromend warm water en gebruik een oude tandenborstel of een spons om achtergebleven zeepresten en schimmel te verwijderen. Voor een diepe reiniging kan het bakje ook in warm zeepsop worden geweekt of, als het daarvoor geschikt is, in de vaatwasser worden geplaatst. Droog het bakje goed af voordat je het terugplaatst om te voorkomen dat het gaat schimmelen. Regelmatig schoonmaken van het zeepbakje zorgt ervoor dat het wasmiddel zonder problemen bij het wasgoed komt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!