Navigatie

Was komt nat uit wasmachine

Wasmachine centrifugeert niet goed

Wat doe je als de wasmachine wel heeft gecentrifugeerd maar de kleren nog nat uit de wasmachine komen? Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een te laag aantal toeren tijdens het centrifugeren of een te volle wastrommel. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken van natte was uit de wasmachine en wat je eraan kunt doen.

De wasmachine centrifugeert niet

Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren. Als de wasmachine op een heel laag toerental staat ingesteld, wordt het wasgoed minder goed droog. Ook kan het zijn dat de wasmachine niet goed gecentrifugeerd heeft omdat de trommel te zwaar beladen is of omdat het wasgoed niet goed is verdeeld. Een andere oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert kan een verstopping bij het wasmachinefilter of de afvoerslang zijn.

Te zwaar beladen

Het wasgoed is niet gelijkmatig over de trommel verdeeld

Als de wastrommel niet in balans is, kan de wasmachine niet goed centrifugeren. Een wastrommel met ongelijkmatig verdeeld wasgoed kan op meerdere manieren ontstaan. Als je een zwaar stuk wasgoed wast in een verder lege trommel, komt al het gewicht aan een kant van de trommel te liggen waardoor de wasmachine gaat bonken en niet goed kan centrifugeren. De oplossing is om het wasgoed beter te verdelen. Leg daarvoor bijvoorbeeld een natte handdoek aan de andere in de trommel om ervoor te zorgen dat de wastrommel in balans is.

Ook bij een te volle wastrommel met zwaar wasgoed zoals grote handdoeken kan de wasmachinetrommel uit balans raken en gaan bonken. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de trommel en haal er wat wasgoed uit zodat hij minder vol zit. Nat wasgoed dat je uit de trommel hebt gehaald kan je later nog apart centrifugeren, nadat de wasmachine klaar is.

De wasmachinetrommel is te zwaar beladen

Elke wasmachine is geschikt voor een bepaald vulgewicht. Dit is de hoeveelheid wasgoed in kilogram die maximaal in een keer in de wasmachine kan worden gewassen. Veel wasmachines hebben bijvoorbeeld een capaciteit van 8 kg. Doe de wastrommel daarom nooit te vol, er moet altijd minimaal nog een handbreedte ruimte zijn in de trommel.

Bij een te volle wastrommel kan de wasmachine vaak niet goed centrifugeren waardoor het wasgoed nat uit de trommel komt. Als daarnaast het gewicht niet goed is verdeeld, kan de wasmachine gaan bonken. Op deze manier kan een te volle wastrommel mogelijk schade veroorzaken aan de wasmachine. De glazen deur kan breken en interne elementen van de wasmachine kunnen beschadigd raken. Was daarom nooit teveel wasgoed tegelijk.

Merk je dat de wasmachine te zwaar is beladen? Stop dan het programma en haal een deel van het wasgoed uit de wasmachine. Verdeel het overgebleven wasgoed gelijkmatig over de trommel. Het wasgoed dat je uit de wasmachine hebt gehaald kun je alsnog wassen en centrifugeren nadat de wasmachine klaar is.

Afvoer verstopt

De waterafvoerslang is geblokkeerd

Als de waterafvoerslang geknikt is, of verstopt zit, kan het water uit de wasmachine niet goed weg. Controleer eerst of er geen knik in de slang zit en of de slang niet klem zit. Als er geen knik in de slang zit, lees dan op de onderstaande adviespagina hoe je stap voor stap de afvoer van een wasmachine kunt ontstoppen.

Adviespagina: Afvoer wasmachine verstopt

Filter

Het wasmachinefilter is verstopt

Als het wasmachinefilter geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is, stroomt het water niet goed weg tijdens het centrifugeren en wordt kleding niet goed uitgespoeld. Na het wasprogramma blijft er dan water in de trommel staan en het wasgoed komt kletsnat uit de wasmachine. Daarom is het belangrijk om het wasmachinefilter regelmatig te reinigen. Klik op de onderstaande link om stap voor stap te lezen hoe je het wasmachinefilter schoon kunt maken.

Adviespagina: Afvoer wasmachine verstopt

Water in de trommel

Er blijft water in de wasmachine staan

Als de wasmachine geen water afpompt helpt het om het wasmachinefilter te reinigen en de waterafvoer te ontstoppen. Zet in dit geval de wasmachine eerst uit en haal de stekker uit het stopcontact. We hebben een adviespagina gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je kunt doen als je wasmachine geen water afpompt. Adviespagina: Wasmachine pompt niet af

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!