Navigatie

Koolborstel wasmachine

Het verschil tussen wasmachines met koolborstels en koolborstelloze wasmachines

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe wasmachine maak je een wensenlijstje. Een van die wensen kan zijn dat de machine stil moet werken. Er zijn drie soorten motoren. Een koolborstelmotor, een koolborstelloze motor en een koolborstelloze met Direct Drive. Motoren hebben een aandrijving nodig en bij sommige wasmachines is dat door middel van koolborstels. Er zijn nu ook wasmachines die op een andere manier worden aangedreven. Naast deze twee opties is er ook nog de koolborstelloze motor met Direct Drive. Wat zijn nu de verschillen tussen deze motoren?

-Wasmachine vulgewicht

Koolborstelmotor

Bij een wasmachine met een koolborstelmotor zitten er koolborstels rond de motor. Deze koolborstels zorgen ervoor dat de motor kan draaien. Door het gebruik slijten de koolborstels, dit komt doordat de borstels het motoranker raken. Daarnaast maken wasmachines met een koolborstel meer geluid en verbruiken de machines meer energie. Wasmachines met deze aandrijving zijn over het algemeen wel goedkoper.

Koolborstelloze motor

Koolborstelloze motor

Zonder koolborstels die de motor aandrijven is de wasmachine al een stuk stiller. Er is geen wrijving tussen de koolborstels en het motoranker, hierdoor is er minder slijtage aan de motor. Een wasmachine kan op andere manieren worden aangedreven, bijvoorbeeld door een aandrijfriem. Wasmachines die een koolborstelloze motor hebben, zijn energiezuiniger en slijten minder hard dan wasmachines met koolborstels. De aandrijfriem zal op den duur wel slijten.

Koolborstelloze motor met Direct Drive

Een motor met Direct Drive is de stilste, energiezuinigste optie. Deze wasmachines hebben een magnetische veld waar de motor mee werkt. Hier zijn geen koolborstels of aandrijfriem nodig. Er vindt geen wrijving plaats en dus weinig slijtage. In de machine zijn er weinig andere onderdelen die kunnen gaan slijten. Doordat er nergens wrijving is, is deze motor het stilst.

Koolborstelloze motor

Conclusie

Er zit een prijsverschil tussen motoren die aangedreven worden door koolborstels, door een aandrijfriem of door een magnetisch veld. Als je veel waarde hecht aan energiebesparing en een stil en duurzaam apparaat met weinig tot geen slijtage dan is een koolborstelloze motor met Direct Drive de beste optie. Twijfel je over welke wasmachine het beste bij jou past? Kom dan voor een persoonlijk advies langs bij een van onze Expertwinkels.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!