Navigatie

Wasmachine maakt lawaai

Wat doe je aan een lawaaierige wasmachine?

Als je wasmachine veel herrie maakt dan is dat natuurlijk vervelend. Dat een wasmachine geluid maakt tijdens het centrifugeren is op zich normaal, maar als dit gepaard gaat met een gierend geluid of gebonk, dan is daar iets aan te doen. Hieronder vertellen we je over de verschillende geluiden van een wasmachine, de oorzaken en mogelijke oplossingen.

Wasmachine verstopt
Stekker wasmachine

Een schuddende of wiebelende wasmachine

Als de wasmachine wiebelt tijdens het centrifugeren, staat hij waarschijnlijk niet waterpas, of maakt een van de stelpootjes niet goed contact met de vloer. Dit wiebelen maakt ook lawaai. Kijk met een waterpas of de wasmachine zowel van links naar rechts als van achter naar voren goed recht staat. Gebruik de stelpootjes onder de wasmachine om hem goed recht te zetten en zorg ervoor dat alle vier de pootjes contact maken met de vloer. Als de wasmachine op een minder stevige vloer staat, zoals op laminaat of hout, dan kun je kijken of het mogelijk is om de wasmachine op een plek in huis met een stevigere ondergrond te plaatsen, zoals op een vloer van beton.

Gierend geluid

Gierend geluid tijdens het centrifugeren

Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen. Als je contact opneemt met de lokale Expertwinkel dan helpen we je graag verder.

Bonkend geluid tijdens het centrifugeren

Een bonkend geluid tijdens het centrifugeren kan twee verschillende oorzaken hebben. Tijdens het centrifugeren is het belangrijk dat het gewicht in de trommel goed is verdeeld. Doe de trommel daarom voldoende vol (maar niet té vol) zodat het wasgoed zichzelf gelijkmatig over de trommel kan verdelen.

Een andere oorzaak van een bonkend geluid kunnen versleten schokbrekers of veren zijn. Bij oudere wasmachines verliezen deze onderdelen vaak hun kracht waardoor de wasmachinetrommel meer kan gaan bewegen. Is dit het geval, laat de schokbrekers of veren dan vervangen.

Tikkende wasmachine

Tikkend geluid in de wasmachine

Hoor je tijdens het wassen een tikkend geluid dan komt dit vaak door het wasgoed in de trommel. Bijvoorbeeld een rits of knoop van een kledingstuk dat tegen de trommel of het glas aantikt.

Is het een los voorwerp zoals een paperclip, muntgeld of sleutels? Zet dan de wasmachine stil en verwijder het losse voorwerp zodat dit de wasmachine niet beschadigt. Muntgeld in de wasmachine kan ook voor verstoppingen zorgen.

Waterleiding maakt tijdens de was een klappend of bonkend geluid

Dit probleem noemen we waterslag. Doordat de druk in de waterleiding snel kan veranderen wanneer de wasmachine water pakt, kan er geluid zoals klappen of bonken ontstaan. Je kunt hiervoor een waterslagdemper plaatsen, of schakel een loodgieter in.

Trillende wasmachine

Wanneer gebruik je trillingsdempers?

Als je last hebt van een trillende wasmachine, kun je denken aan trillingsdempers. Dit zijn rubberen doppen die je onder de pootjes van de wasmachine kunt plaatsen. Maar bij verkeerd gebruik, kunnen trillingsdempers het probleem groter maken. Dus wanneer gebruik je ze wel en wanneer niet?

Wel trillingsdempers:
Je kunt trillingsdempers gebruiken als de wasmachine op een harde, stevige ondergrond staat, zoals beton of tegels. Doe dit alleen als de wasmachine zelf niet al rubberen pootjes heeft en niet in een lekbak staat.

Geen trillingsdempers:
Is de ondergrond tapijt, laminaat, parket of hout? Of staat de wasmachine in een lekbak? Of heeft de wasmachine zelf al rubberen pootjes? In al deze gevallen gebruik je geen trillingsdempers.

Samsung wasmachine

Geluid bij nieuwe Samsung wasmachines

Een nieuwe (of pas verhuisde) Samsung wasmachine moet je eenmalig kalibreren, nadat je deze hebt geplaatst. Als je het apparaat bij Expert koopt dan kunnen wij dit voor je doen. Als je een Samsung wasmachine zelf wilt kalibreren dan kan dat ook, het is in drie minuten gedaan.

Kalibreren doe je met een lege trommel. Druk tegelijkertijd 3 seconden lang de knoppen temperatuur en uitgesteld einde in en druk op de aan-uit knop. Als er nu clb in het display te lezen is, druk je op de startknop. Dit proces duurt drie minuten en je ziet tijdens het kalibreren de trommel draaien. Wanneer het kalibreren klaar is, geeft het display end aan. Je kunt de wasmachine nu uitzetten of een was gaan draaien.

Kalibratie bij Samsung wasmachines zorgt ervoor dat de wasmachine zuiniger en stiller wast.

Stille wasmachines

Echt stille wasmachines bestaan niet, maar er zijn tegenwoordig wel wasmachines die zo zijn ontworpen dat ze zo min mogelijk geluid produceren. Wasmachines maken met name tijdens het centrifugeren geluid. Als je naar een nieuwe wasmachine gaat kijken, en je vindt een stille wasmachine belangrijk, overweeg dan een apparaat met een laag aantal dB tijdens het centrifugeren. Dit zijn wasmachines met 73 dB of minder. Als je kijkt naar het aantal Decibel dan betekent elke 3 dB minder de helft minder geluid. Een paar dB kan dus al een groot verschil maken.

Bekijk hier onze stille wasmachines.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!