Navigatie

Wat is het beste wasmiddel voor mijn wasgoed?

Welke soorten wasmiddel zijn er en welke soort wasmiddel is het beste?

Er zijn veel verschillende soorten wasmiddel op de markt. De meest bekende is vloeibaar wasmiddel, maar daarnaast kun je ook kiezen voor waspoeder of pods. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor witte, gekleurde en donkere was. Welke soorten wasmiddel zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van elke soort? Expert adviseert!

Bekijk alle wasmachines?

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel lost makkelijk op in water en is erg geconcentreerd. Daarom heb je er minder van nodig. Let daarom goed op de juiste dosering op de verpakking en voorkom dat je teveel wasmiddel gebruikt. Vloeibaar wasmiddel is ideaal voor gekleurde of donkere was en er bestaat ook vloeibaar wasmiddel voor de witte was. Voor witte was kun je als alternatief ook voor waspoeder kiezen.

Een nadeel van geconcentreerd vloeibaar wasmiddel kan zijn dat je snel teveel doseert. Een moderne wasmachine wast met minder water en daarom heb je ook minder wasmiddel nodig. Let goed op de dosering om te voorkomen dat er geen zeepresten in de wasmachine achterblijven.

Waspoeder

Als je veel witte was hebt, dan is waspoeder voor de witte was een goede optie. Dit waspoeder bevat een beetje bleekmiddel zodat je witte lakens, overhemden en shirts stralend wit blijven.

Een nadeel van waspoeder kan zijn dat het wat minder goed oplost dan vloeibaar wasmiddel. Hierdoor kunnen er resten overblijven in de wasmiddellade. Als je de lade na elke wasbeurt even schoonspoelt, is dit verder geen probleem.

Wasmiddelcapsules of pods

Wasmiddelcapsules of pods zijn een makkelijke manier om wasmiddel te doseren zodat je nooit teveel wasmiddel gebruikt. Ook zijn er pods die geschikt zijn voor zowel zwart, wit als gekleurd wasgoed, zodat je de was niet meer op kleur hoeft te sorteren. Wassen met pods maakt wassen vooral heel makkelijk.

Voor Miele wasmachines zijn er CapDosing capsules met daarin speciaal wasmiddel of wasverzachter. Deze kun je gebruiken voor speciale wasverzorging. Bijvoorbeeld als je een zijden blouse of wollen trui wil wassen.

Wasnoten, wasbollen, waspellets, wasmagneten

Wasnoten en dergelijke lijken misschien een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wasmiddel. Maar uit tests blijkt dat wasnoten, wasbollen, waspellets en wasmagneten vergelijkbaar zijn met alleen wassen met water. Daarom raden we aan om voor een gewoon wasmiddel te kiezen.

Als je een milieuvriendelijk wasmiddel belangrijk vindt, kies dan voor een wasmiddel met een keurmerk zoals Europees Ecolabel of Nordic Ecolabel.

Wasmiddel voor witte, donkere of gekleurde was

Voor witte was, donkere was en bonte was zijn er verschillende wasmiddelen. Wasmiddel voor witte was bevat vaak een bleekmiddel dat ervoor zorgt dat witte overhemden en shirts mooi wit blijven.

Voor donkere of grijze kleding kun je beter een wasmiddel voor donkere was gebruiken. Dit wasmiddel bevat geen bleek en zorgt ervoor dat je donkere kleding niet lichter wordt.

Ook bij gekleurd wasgoed wil je ervoor zorgen dat de kleur niet vervaagt. Gebruik hiervoor een wasmiddel voor de bonte was. Color wasmiddel kun je eventueel ook gebruiken voor gemengd wasgoed, al blijft je witte kleding dan minder mooi wit.

Waarvoor gebruik je azijn?

Wassen met azijn heeft meerdere toepassingen. Azijn helpt tegen luchtjes zoals zweetgeur. Verder kun je azijn gebruiken om kleuren te fixeren, als wasverzachter, om te ontkalken of om zeepresten te verwijderen.

Het zuur van het azijn helpt om geurtjes te verwijderen. Dit helpt bijvoorbeeld bij kleding met zweetlucht. Als je met azijn wil wassen, doseer dan een kopje azijn in het wasladevak voor voorwasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma met voorwas.

Soms kan nieuwe kleding afgeven wanneer je het de eerste keer wast. Met name de kleuren van goedkopere kleding zijn vaak niet goed gefixeerd. Voordat je nieuwe gekleurde kleding gaat wassen, kun je de kleur fixeren door het kledingstuk een nachtje te laten weken in een emmer met koud water en een kopje azijn.

In welk vakje moet het wasmiddel?

Een wasmiddellade heeft verschillende vakjes voor wasmiddel en wasverzachter. De aanduidingen geven aan waar elk vakje voor is. II is voor hoofdwas, I is voor voorwas en het vakje met een ster- of bloemsymbool is voor wasverzachter.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!