Navigatie

Toerental wasmachine

Wat is het toerental van een wasmachine?

Bij de aanschaf van een wasmachine zijn er veel dingen om op te letten. Er komt een hele lijst met specificaties bij kijken. Een van die specificaties is het aantal toeren per minuut en dat is geen onbelangrijke. Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe krachtig de motor van de wasmachine kan centrifugeren. Het wil niet perse zeggen dat een hoger toerental beter is dan een lager toerental. Hoe het precies zit, leggen wij je uit!

Toerental wasmachine
Wasgoed in de trommel

Wat betekent het aantal toeren per minuut?

Elke wasmachine heeft een bepaald toerental per minuut. Dit wordt ook vaak aangegeven in ‘rpm’ (rounds per minute) of ‘tpm’ (toeren per minuut). Een wasmachine kan 1200, 1400 of 1600 toeren per minuten hebben. Hieronder leggen wij je per toerental uit wat het verschil is.

Het toerental van een wasmachine geeft weer hoeveel omwentelingen de trommel tijdens het centrifugeren maakt per minuut. Je kunt het ook zien als de draaisnelheid van de motor. Hoe hoger het toerental is, hoe droger de was uit de wasmachine komt.

Trommel

1200 toeren

Het laagste aantal toeren dat een wasmachine tegenwoordig kan hebben is 1200 toeren. Dit wilt niet zeggen dat het een minder goede wasmachine is. Het wasgoed komt na een wasbeurt redelijk droog uit de wasmachine. Met een restvochtpercentage van 52% komt het er wat natter uit dan bij machines met een hoger toerental. Je zult de kleding daardoor ook langer moeten laten drogen. Het voordeel is weer dat 1200 toeren beter voor jouw kleding is dan een wasmachine met 1600 toeren. Een wasmachine met 1200 toeren zorgt namelijk voor aanzienlijk minder slijtage. Zo kan je jouw favoriete kleding blijven dragen. Voornamelijk veel bovenladers hebben een toerental van 1200.

1400 toeren

Een wasmachine met 1400 toeren is de perfecte middenweg tussen een machine van 1200 toeren en een van 1600 toeren. Het heeft een restvochtpercentage van 50%, waardoor het wasgoed droger uit de machine komt dan een wasmachine met 1200 toeren. Wel zul je het wasgoed nog even in de droger moeten stoppen om je kleding volledig te drogen. Veel wasmachines beschikken over een toerental van 1400 tpm omdat dit dus een gemiddeld restvochtpercentage heeft. De slijtage aan de kleding ligt wel iets hoger dan bij een wasmachine van 1200 toeren per minuut. Voor het wassen van broeken, t-shirts en dergelijke is een wasmachine met 1400 toeren meer dan geschikt.

Wasbeurt

1600 toeren

Het hoogste aantal omwentelingen per minuut dat een wasmachine kan maken is 1600. Deze wasmachines beschikken dan ook over een sterke motor. Het wasgoed komt aan het eind van een wasbeurt goed droog uit de trommel. Daardoor heb je bijna geen droger meer nodig, want je kunt het wasgoed gewoon even laten drogen aan de waslijn. Dit is bijvoorbeeld heel geschikt voor beddengoed. Een wasmachine met 1600 toeren per minuut heeft een restvochtpercentage van slechts 44%, wat aanzienlijk minder is dan machines met een lager toerental. Een nadeel van het hoge toerental is dat de kleding sneller kans heeft om te slijten. Een hoog toerental gaat vaak ook gepaard met een groot vulgewicht.

Welke is geschikt voor jou?

Hoe weet je nou welk toerental het meest geschikt is voor jouw huishouden? Heb je een klein huishouden en vind je het niet zo erg om te wachten totdat de kleding goed droog is? Dan is een wasmachine met 1200 toeren misschien wel wat voor jou. Een wasmachine met 1400 toeren komt het meest voor en veel huishoudens schaffen deze dan ook aan. Voor een gemiddeld huishouden is dit dan ook een prima wasmachine. Heb je een iets groter huishouden of beschik je niet over een droger? Dan is het misschien goed om te kijken naar een wasmachine met 1600 toeren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!