Navigatie

Welke wasmachine kopen?

Wasmachine kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een wasmachine gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere wasmachine heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Expert biedt een ruim assortiment wasmachines, van o.a. Miele, AEG, Bosch en Samsung. Zo weet je zeker dat je bij Expert een wasmachine koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle wasmachines bij Expert

Wasmachine advies
Wasmachine advies

Soort wasmachine – Voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie?

Bij een wasmachine denken de meeste mensen aan een voorlader-wasmachine met de deur aan de voorkant. Maar wist je dat er drie verschillende soorten wasmachines zijn? Namelijk voorladers, bovenladers en was-droogcombinaties. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn.

Voorlader wasmachine

Voorlader

Droger kan bovenop de wasmachine
Hoog maximaal vulgewicht (12 kg)
Werkblad voor wasmand of wasmiddel
Bukken om was in de machine te doen

Bovenlader wasmachine

Bovenlader

Smaller, dus ruimtebesparend
Je hoeft niet te bukken
Laag maximaal vulgewicht (7 kg)
Droger past niet op de wasmachine

Was-droog combinatie

Was-droogcombinatie

Gebruiksgemak: wassen en drogen in één
Ruimtebesparend
Geen condensbak legen
Kan niet altijd alle was drogen

Het belangrijkste verschil tussen een voorlader een bovenlader zit in de plek van de deur. Bij een voorlader doe je de was aan de voorkant in de wasmachine en bij een bovenlader aan de bovenkant. Verder is een bovenlader smaller zodat je minder ruimte nodig hebt om hem te plaatsen. Hierdoor heeft een bovenlader meestal wel een kleinere wastrommel dan een voorlader, dus je kunt er minder was in kwijt.

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Met een was-droogcombinatie kun je losse was- en droogprogramma’s draaien, maar ook een gecombineerd was-droogprogramma.

Vaak verschilt wel het maximale vulgewicht voor wassen en drogen. Dus als je een was-droogcombinatie te vol doet, moet je na het wasprogramma een deel van het wasgoed er uithalen omdat de was anders niet goed droog wordt. Sommige was-droogcombinaties geven daarom vantevoren aan hoeveel was er in de trommel past bij een was-droogprogramma.

Was-droogcombinatie vulgewicht

Wat is het vulgewicht van een wasmachine?

Vulgewicht - Hoeveel was wil ik in één keer kunnen draaien?

Hoeveel was je in een wasmachine kwijt kunt, wordt de trommelcapaciteit of het maximale vulgewicht genoemd.

Onderstaande tabel laat zien welk vulgewicht het beste bij jouw huishouden past. Verder hangt het vulgewicht af van hoe vaak je de was doet. Spaar je de was op zodat je maar een keer per week hoeft te wassen? Ook dan kun je het beste kiezen voor een wasmachine met een groter vulgewicht (9 kg of meer).

Aantal personen in het huishouden Advies vulgewicht
1 persoon 7 kg of minder
2 - 3 personen 8 kg
3 personen of meer 9 kg of meer

Bekijk alle wasmachines met een vulgewicht van:
7 kg of minder 8 kg 9 kg of meer

Toerental - Hoe droog komt de was uit de wasmachine?

Het toerental van een wasmachine bepaalt hoe droog de was is na het draaien van de wasmachine. Bij Expert vind je wasmachines met een toerental van 1200 tot 1600 toeren. Een wasmachine met 1600 toeren draait bij het centrifugeren 1600 keer per minuut rond.

Een wasmachine met een hoog toerental van 1600 toeren heeft twee voordelen:

  • Je was droogt sneller aan de waslijn
  • Bespaart energiekosten doordat de droger minder lang hoeft te draaien

Bekijk alle wasmachines met een toerental van:
1400 toeren 1600 toeren

Wat is het toerental van een wasmachine?
Wat is de energieklasse van een wasmachine?

Energieklasse - Wat is het energieverbruik van de wasmachine?

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook op de energiekosten.

Hoe energiezuinig een wasmachine is, wordt aangegeven met de energieklasse. De energieklasse wordt aangeduid met een letter op het energielabel. Energieklasse A is hierbij het meest zuinig en energieklasse G het minst.

Sinds maart 2021 is er een nieuw energielabel voor wasmachines. Wat vroeger nog een A+++ wasmachine was, heeft nu bijvoorbeeld energieklasse C.

Bekijk alle wasmachines met energieklasse A:
Energieklasse A wasmachines

Wat is het geluidsniveau in dB van een wasmachine?

Geluidsniveau – Hoe stil is de wasmachine?

Als je wasmachine naast je woon- of slaapkamer staat, vind je het waarschijnlijk belangrijk dat hij weinig geluid maakt. Geluidsniveau wordt aangeduid in decibel (dB). Hoe meer dB, hoe harder het geluid. Drie decibel meer betekent twee keer zoveel geluid. Een paar dB meer of minder maakt dus een behoorlijk verschil.

Bij een wasmachine gaat het om het geluidsniveau tijdens het centrifugeren. Want dan maakt hij het meeste geluid. De meest stille wasmachines hebben een geluidsniveau onder de 73 dB.

Bekijk alle stille wasmachines met een geluidsniveau van:
Minder dan 73 dB

Wasprogramma’s, extra functies en technieken

Om te zorgen dat je kleding altijd de beste behandeling krijgt, beschikken wasmachines over meerdere wasprogramma’s. Zo kun je altijd een programma kiezen dat past bij je kleding. Was je bijvoorbeeld regelmatig delicate stoffen zoals wol of zijde? Dan kan een handwasprogramma voor jou een must zijn.

Eindtijdinstelling
Veel wasmachines hebben een eindtijdinstelling functie. Met een eindtijdinstelling kun je zelf bepalen wanneer de wasmachine klaar moet zijn.

Aquastop – waterbeveiliging
Een Aquastop functie is een waterbeveiliging. Bij een storing van de wasmachine wordt de watertoevoer al bij de kraan afgesloten. Zo voorkom je waterschade wanneer je wasmachine stuk gaat.

Je wasmachine besturen met je mobieltje?
Een nieuwe trend is de besturing van de wasmachine met je smartphone of tablet. De nieuwste wasmachines zijn uitgerust met wifi. Met een app kun je je wasmachine op afstand bedienen of zien hoe lang het wasprogramma nog duurt.

Wasprogramma's en extra functies
Wasmachine met automatisch doseren

Automatisch doseren – Besparen op wasmiddel

Sommige wasmachines kunnen het wasmiddel automatisch doseren. Met automatisch doseren gebruik je nooit teveel wasmiddel. De bekende merken gebruiken hiervoor verschillende namen zoals TwinDos, iDos, AutoDose.

Met automatisch doseren bespaar je niet alleen op wasmiddel, maar ook op water en stroom. Doordat er niet teveel sop ontstaat, hoeft de wasmachine minder hard te werken om de was uit te spoelen. Bovendien voorkom je dat zeepresten zich in je wasmachine ophopen. Achtergebleven zeepresten kunnen op den duur gaan stinken en vlekken veroorzaken.

Bekijk hieronder onze wasmachines met automatisch doseren:
AEG Bosch Miele Samsung

Wasmachine onderhoudstips

Zes onderhoudstips voor je wasmachine

Met deze tips gaat je wasmachine langer mee en wordt je was schoner gewassen:

  • Gebruik niet meer wasmiddel dan staat aangegeven in de handleiding.
  • Reinig de wasmachine 2x per jaar met speciale wasmachinereiniger.
  • Vul de trommel voor maximaal 3/4e van de ruimte voor een goede balans.
  • Een waszakje voor beugelbeha’s voorkomt dat de beugel schade veroorzaakt.
  • Reinig de wasmiddellade om schimmel en verstoppingen te voorkomen.
  • Draai de wasmachine 1x per maand op 90°C om schimmelvorming te voorkomen.

Meer wasmachine onderhoud tips
Wil je meer weten over het onderhoud van je wasmachine? We hebben een aantal tips voor je verzameld voor als je kalkaanslag hebt in je wasmachine, of als je wasmachine na verloop van tijd niet fris meer ruikt. Met deze tips om je wasmachine te onderhouden heb je jarenlang plezier van je nieuwe wasmachine.

Wasmachine schoonmaken Repareren of vervangen Wasmachine problemen

Wasmachine bezorging en installatie bij Expert

Wasmachine bezorging & installatie bij Expert

Gratis bezorging
Bestel je een wasmachine bij Expert dan kun je vertrouwen op goed advies en de beste service. De wasmachine wordt gratis bezorgd op een moment dat het jou uitkomt.

Installatie
Met onze installatieservice wordt je nieuwe wasmachine vakkundig geïnstalleerd. We plaatsen het apparaat op elke gewenste plek in huis, sluiten het aan en nemen het oude apparaat mee voor recycling. We gaan pas weg wanneer alles goed werkt en we geven een korte uitleg van de wasmachine zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Installatieservice

Expert biedt service waarop je kunt vertrouwen

Service waarop je kunt vertrouwen

Wanneer je een wasmachine bij Expert koopt, kun je ook na de aankoop vertrouwen op uitstekende service. Ook als je wasmachine het niet goed meer doet of toe is aan onderhoud, staan onze Experts voor je klaar. Het apparaat wordt vakkundig door een gecertificeerd reparateur gerepareerd. Expert, dat is service waarop je kunt vertrouwen.

Bekijk alle wasmachines

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!