Navigatie

Wasmiddel doseren

Hoe doseer je wasmiddel?

Hoeveel wasmiddel je moet doseren hangt af van hoeveel je wil wassen, hoe vuil het wasgoed is, de waterhardheid en het type wasmiddel. Achterop de verpakking van het wasmiddel vind je daarom altijd een doseeradvies. Dit helpt je om de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren. De juiste hoeveelheid wasmiddel is belangrijk: bij te weinig wasmiddel wordt de was grauw en niet goed schoon, en bij teveel wasmiddel kan de wasmachine op den duur gaan stinken en vlekken achterlaten op je kleding.

Hoeveel wasgoed ga je wassen?

Hoeveel wasgoed je tegelijkertijd wil wassen, bepaalt hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Kijk voor de juiste dosering op de achterkant van de wasmiddelfles of -doos. Bij bonte of witte was is het doseeradvies gebaseerd op 4 á 5 kg wasgoed. En bij fijnwas is het doseeradvies op 2,5 kg wasgoed gebaseerd. Het gaat hierbij om het gewicht van het wasgoed zelf, dus niet om de grootte van de trommel.

Toch geeft de trommelgrootte wel een indicatie. Als je een 9 kg wasmachine hebt, dan is de trommel met 4 á 5 kg wasgoed iets meer dan halfvol. Pas de dosering aan als je meer of minder wasgoed wil wassen. Houd er verder rekening mee dat je een trommel nooit helemaal vol moet doen. Aan de bovenkant van de trommel moet er minimaal nog een handbreedte ruimte overblijven.

Handig om te weten: een 0,75 literfles met vloeibaar wasmiddel heeft een doseerdop van ongeveer 40 ml. Met een dop kun je ongeveer een halfvolle trommel wasgoed wassen, maar kijk voor de precieze dosering op de verpakking.

Hoe vuil is de was?

Hoe vuil het wasgoed is bepaalt of je meer of minder wasmiddel moet doseren. Als je alleen een paar kledingstukken op wil frissen, hoef je minder wasmiddel te gebruiken. En als je zwaar bevuild wasgoed met vlekken hebt, dan heb je wat meer wasmiddel nodig.

Vlekken kun je voorbehandelen met vlekkenmiddel, of voor vetvlekken kun je ook ossengalzeep gebruiken. Meestal spoel je vlekken uit met warm water, maar voor bloedvlekken moet je juist koud water gebruiken.

Als het wasgoed niet vuil is, of als je vlekken al voor hebt behandeld, dan kun je het voorwasprogramma overslaan.

Wat is de waterhardheid van het water?

Als je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit, dan heeft het water een hoge waterhardheid. De meeste gebieden in Nederland hebben zacht of gemiddeld hard water. Hoe het in jouw gemeente zit, kun je checken op: waterhardheid.nl.

Als je in een gemeente met hard water woont, dan moet je meer wasmiddel doseren omdat het wasmiddel anders minder goed werkt. In wasmiddel zitten stoffen die kalk tegengaan.

  • Zacht water: tot 8,4°dH
  • Gemiddeld water: 8,4-12°dH
  • Hard water: hoger dan 12°dH

Gebruik niet teveel of te weinig wasmiddel

Als je te weinig wasmiddel gebruikt, dan wordt de was minder schoon en kan het wasgoed grauw worden.

Bij teveel wasmiddel moet de wasmachine meer spoelen om het overtollige wasmiddel weg te krijgen. Daardoor verbruik je meer water en energie. Ook kunnen er zeepresten in de wasmachine achterblijven die op den duur kunnen gaan stinken en vlekken achter kunnen laten op je kleding.

Doseren met wasmiddelcapsules of pods

Een makkelijke manier om wasmiddel te doseren is met wasmachinecapsules of pods. Deze manier van doseren is echter minder nauwkeurig. Meestal is 1 pod voldoende, maar als je veel gaat wassen, als het wasgoed erg vuil is of als je in een gebied woont met hard water, gebruik dan 2 pods.

Makkelijk doseren met automatische wasmiddeldosering

Als je de instructies op de wasmiddelverpakking volgt, kun je het wasmiddel zelf nauwkeurig doseren. Als je dit onhandig of te veel gedoe vindt, kies dan voor een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. Hiermee weet je zeker dat je nooit meer teveel of te weinig wasmiddel doseert. Je vult in een keer het wasmiddelreservoir en vervolgens heb je er een hele tijd geen omkijken meer naar.

Wat is automatisch doseren?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!