Navigatie

Hoe til je een wasmachine?

Zo til je jouw wasmachine naar de juiste plek in huis

Als je pas verhuisd bent of een nieuwe wasmachine hebt gekocht, moet je de wasmachine naar de juiste plek in huis tillen. De meeste wasmachines wegen tussen de 65 en 80 kilo, dus het is belangrijk dat je op de juiste manier tilt. En een wasmachine til je vanwege de grootte en het gewicht altijd met twee personen. Verder wil je misschien ook graag weten hoe je een wasmachine de trap op-of aftilt. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje.

Wasmachine tillen

1. Is de wasmachine klaar voor transport?

Voordat je je wasmachine gaat tillen of verhuizen, is het belangrijk dat je de wasmachine transport-klaar maakt. Bij een nieuwe wasmachine die net uit de winkel komt hoef je je daar geen zorgen over te maken. Maar bij een oude wasmachine is het belangrijk dat je eerst de transportbouten erin draait.

  • Afkoppelen
    Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoppeld en dat er geen water meer in zit. Onderaan de wasmachine zit een klepje waarmee je het filter kunt schoonmaken. Als je dit losdraait, komt er vaak nog wat water uit.
  • Transportbouten
    Verder is het belangrijk om altijd de transportbouten in de wasmachine te schroeven voordat je hem gaat verhuizen. Doe je dit niet, dan kan de wasmachine tijdens het transport beschadigd raken.
  • Is het bovenblad stevig?
    Check bij een oudere wasmachine of de bovenkant goed vast zit en of deze het gewicht van de wasmachine kan dragen. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat het bovenblad van de wasmachine loslaat tijdens het tillen, door het gewicht van de wasmachine. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Professionele verhuizers gebruiken daarom vaak een speciale draagbeugel als hulpmiddel. Dit is een soort steekkar zonder wielen, zodat je niet het bovenblad hoeft vast te pakken.
wasmachine

2. Til een wasmachine altijd met twee personen

Wasmachines zijn grote, zware apparaten van 65 tot 80 kilo. Aan de binnenkant wordt vaak beton of gietijzer gebruikt om het apparaat te stabiliseren en dat weegt nogal wat. Til een wasmachine daarom altijd met zijn tweeën. Op die manier ga je minder snel door je rug en heb je tijdens het tillen meer controle en grip. Verder kun je het beste handschoenen en stevige schoenen dragen bij het tillen van een wasmachine. Buig tijdens het tillen een beetje door je knieën en houd je rug goed recht.

Wasmachine tillen

3. Wasmachine kantelen en tillen

Wanneer je een wasmachine gaat tillen, kantel hem dan eerst op zijn zij, met de deuropening naar boven. De bovenkant pak je vast aan de achterkant van het bovenblad. Als je de bovenkant vasthebt, zorg je ervoor dat de wasmachine in balans blijft.

De andere persoon tilt de onderkant van de wasmachine. Nadat de wasmachine is gekanteld pakt hij de wasmachine bij de twee achterste hoeken. De wasmachine optillen doe je niet in één keer. Zorg ervoor dat je goed grip krijgt. Laat de wasmachine tijdens het tillen eerst op je been rusten en til de wasmachine vervolgens tot aan je borst.

Het gewicht van de wasmachine leunt nu bij beide personen op de borst en armen. Houd je rug recht en buig een beetje door je knieën. Je armen houd je in een hoek van ongeveer 45 graden.

Wasmachine tillen

4. De trap op of af met een wasmachine

Als je de trap opgaat met een wasmachine dan bepaalt de bovenste persoon het tempo. Til je de wasmachine naar beneden dan is dit de onderste persoon. Wees voorzichtig met bochten en geef aan wanneer je gaat draaien. Op de trap moet de onderste persoon het zwaarste tillen en de bovenste persoon zorgt ervoor dat de wasmachine in balans blijft.

Wasmachine plaatsen

5. Wasmachine neerzetten

Zet de wasmachine voorzichtig neer en denk aan je vingers. Het laatste stukje kun je schuiven, zodat de wasmachine na het aansluiten precies op de juiste plek staat.

 wasmachine | Expert

6. Expert installatieservice

Als je een nieuwe wasmachine hebt gekocht, hoef je deze niet zelf de trap op te tillen of aan te sluiten als je kiest voor de installatieservice van Expert. Wij plaatsen het apparaat dan op de gewenste plek in huis, sluiten het aan en gaan niet weg voordat alles werkt. De oude wasmachine en alle verpakkingsmaterialen nemen we meer voor recycling. Vraag naar onze installatieservice bij de lokale Expertwinkel, of bestel de installatieservice online mee in het winkelmandje, bij het afrekenen van de wasmachine.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!