Navigatie

Waar moet het wasmiddel?

In welk vakje moet het wasmiddel bij een wasmachine?

Een wasmiddellade heeft meerdere vakjes, maar in welk vakje moet het wasmiddel? De verschillende vakjes hebben elk een markering: I voor voorwas, II voor hoofdwas en een ster of bloem voor wasverzachter. Hieronder leggen we je meer uit over de wasmiddellade en wat de juiste plek is voor wasmiddel, wasverzachter en pods.

Bekijk alle wasmachines

Hoofdwas (II of 2)

Het vakje voor het hoofdwasmiddel is meestal het grootste vak in de wasmiddellade van je wasmachine. Bij het vakje staat een II of 2 om aan te geven dat dit het gedeelte voor het hoofdwasmiddel is. Als je geen voorwas doet en geen wasverzachter gebruikt, is dit het enige vakje van de wasmachine dat je hoeft te gebruiken. Doseer zoals op de verpakking van het wasmiddel.

Wasmiddel doseren

Voorwas (I of 1)

Het kleinere vakje met een I of 1 is voor het voorwasmiddel. Sommige wasprogramma’s hebben geen voorwas, dus als je de voorwas overslaat, kun je dit vakje leeglaten. Voorwas is in principe alleen nodig bij heel vuile was. Als je wasgoed niet zo vuil is, kun je water en energie besparen door de voorwas over te slaan.

Wasverzachter (ster of bloem)

Het kleine vakje met een ster of bloem is voor wasverzachter. Gebruik niet meer dan staat aangegeven op de verpakking. Wasverzachter zorgt ervoor dat het wasgoed zacht aanvoelt en geeft een frisse geur.

Pods

In plaats van vloeibaar wasmiddel of waspoeder kun je ook pods gebruiken. Dit zijn wascapsules met wasmiddel. Bij de meeste wasmachines doe je pods bij het wasgoed in de wastrommel. Je hoeft de wasmiddellade dan niet te gebruiken.

AEG wasmachines met UniversalDose hebben een speciaal vakje voor pods in de wasmiddellade. Bij deze wasmachines plaatse je de pod in het daarvoor bestemde vakje. Gerichte waterstralen zorgen ervoor dat de pod helemaal oplost en nog effectiever zijn werk doet.

Miele CapDosing

Miele heeft wasmachines die geschikt zijn voor Miele CapDosing capsules. Er zijn verschillende CapDosing capsules verkrijgbaar. Bijvoorbeeld met wasmiddel voor speciale wasverzorging voor wol of zijde of voor sport- of outdoorkleding. Miele wasmachines met CapDosing hebben een speciaal vakje in de wasmiddellade waarin je de CapDosing capsules kunt plaatsen.

Automatisch doseren

Sommige wasmachines hebben automatische dosering van wasmiddel. Je herkent dit aan namen zoals i-DOS, TWINDos, AutoDos en intelligentDosing. De meeste van deze wasmachines hebben een speciaal reservoir in de wasmiddellade waarin je in een keer een hele fles wasmiddel kunt leeggieten. Vervolgens doseert de wasmachine zo’n 20 wasbeurten lang automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel. Bij Miele TWINDos wasmachines zit het wasmiddelreservoir niet in de wasmiddellade maar onderin de wasmachine. Verder werkt Miele met eigen wasmiddel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!