Navigatie

Wat is de betekenis van bonte was?

Wat is bonte was?

Voor mensen die niet zo vaak de was doen in huis zal ‘bonte was’ misschien een onbekende term zijn. Bij het wassen is het onder andere belangrijk om het wasgoed goed te sorteren in verschillende categorieën. Eén van die categorieën is dus de bonte was. Wat het is en welk programma je ervoor moet selecteren, leggen we je uit op deze pagina.

Betekenis bonte was

Wasgoed sorteren is belangrijk om de kleuren van je kleding goed te behouden. Daarbij sorteer je het wasgoed in bonte was, witte was en donkere was. Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw.

Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren. Natuurlijk zijn er nog meer kleuren die ook onder de bonte was vallen. Al deze kleuren kunnen met elkaar gewast worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat kledingstukken hun kleuren verliezen.

Wil je meer weten over het sorteren van de was en hoe je dat goed doet? Lees dan eens onze adviespagina!

Welk programma voor de bonte was?

Nadat je de bonte was bij elkaar hebt gesorteerd is het nu tijd voor het draaien van een wasje. Je doet er goed aan om de kledingstukken binnenstebuiten te keren. Daardoor blijven ze langer mooi van de buitenkant, omdat ze op die manier niet over elkaar heen schuren.

Vervolgens stop je de trommel goed vol, maar ook weer niet te vol. Een te lege of juist een te volle trommel verbruikt onnodig veel energie. Stop de trommel zo vol dat er nog een vuistbreedte tussen het wasgoed en de trommel zit.

Welk programma en temperatuur je gebruikt hangt af van het soort wasgoed. Handdoeken, keukentextiel en beddengoed draai je bijvoorbeeld het best met het katoenprogramma op 60 graden. Ook kleding was je het best met het katoenprogramma, maar in plaats van 60 graden draai de was op 30 graden. Wassen op een lagere temperatuur is ook nog eens zuiniger. Delicaat wasgoed, dat zijn kledingstukken die zijn gemaakt van kwetsbare stoffen, was je het best met het wolwasprogramma op 30 graden.

Zekerheid boven alles

Weet je niet zeker welk programma je moet selecteren of weet je niet of een bepaald kledingstuk onder de bonte was valt? Dan is het altijd goed om nog eens goed het waslabel te lezen. Kom je er dan nog niet uit? Dan kan je voor advies ook gewoon één van onze Expert-medewerkers bij een Expert-winkel in jouw buurt raadplegen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!